Beszámoló | Így látják a válságot a romániai filmforgalmazók és mozik Beszámoló | Így látják a válságot a romániai filmforgalmazók és mozik

2020 nem múlik el nyomtalanul

Így látják a válságot a romániai filmforgalmazók és mozik

Több mint háromnegyedével visszaesett a filmterjesztés romániai piaca 2020-ban. A leálló gyártás és az elmaradó fesztiválok, bemutatók okozta nemzetközi válságot helyi szinten mélyítette az, hogy a mozitermek márciustól szeptemberig zárva voltak, majd alig egy hónapnyi korlátozott működés után októbertől ismét bezártak, és 2021 elején egyelőre csak helyenként nyithattak újra. A szabadtéri, illetve az online vetítések egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, az ágazat nem kapott helyi szinten speciális támogatást, a 2020-as év pedig – ha a járványt sikerül is megfékezni – még hosszú ideig érezteti majd a hatását. Filmforgalmazókat és mozikat kérdeztünk.

Az egyik legnagyobb romániai filmforgalmazó, a Universal Pictures és a Paramount exkluzív romániai partnere, a RoImage arra számított, hogy 2020-ban sikerül meghaladni az eddig legsikeresebbnek számító 2015-ös év forgalmát, de a koronavírus-járvány miatt végül csak 18 filmet sikerült bemutatni, ami az egy évvel korábbi teljesítményük kb. 25 százaléka, tudtuk meg a cég igazgatójától. Oana Stoenescu, aki az audiovizuális műveket forgalmazók romániai egyesületének (ODOA) elnöke is, azt mondta, hogy országos szinten 77 százalékkal esett vissza a nézőszám és a jegybevétel 2020-ban.

Az évi átlag 12-13 független filmet, köztük hazai alkotásokat forgalmazó Transilvania Film 2020-ban négy filmet tudott moziban bemutatni, az ötödiket pedig online. A filmbemutatók nagyrészt csonkára sikeredtek: A tölgy (Balanța), Lucian Pintilie restaurált filmje, amelyet még a lezárások előtt, február elején mutattak be, még hat hétig volt mozikban, a következők, a márciusban bemutatott Urma (r. Dorian Boguță), illetve a szeptemberben bemutatott Tejháború (The County, r. Grímur Hákonarson) és a Profu’ (r. Alex Brendea) című dokumentumfilm már csak két-két hetet. A „fiókban maradt” filmek között van például a 2020-as Berlinálén díjazott DAU. Natasha is. „Szinte egy évvel később még nem tudjuk, hogy nyárig sikerül-e bemutatnunk” – mondta Oana Furdea, a Transilvania Film forgalmazásért felelős igazgatója.

Kép a DAU.Natasha című filmből

Az elsősorban magyarországi filmek romániai forgalmazásával foglalkozó Filmtett Egyesület 2020-ban legalább négy filmmel készült, de a lezárások előtt bemutatott Drakulics elvtárs (r. Bodzsár Márk) mellett végül csak a Seveled (r. Orosz Dénes) került mozikba ősszel egy rövid időre. „Két rossz közül kellett választanunk, hiszen a Seveled már március folyamán bemutatásra készen állt: vagy bizonytalan helyzetben mutatjuk be a filmet ősszel, vagy várunk következő tavaszig, amikor sokkal több (és újabb) bemutatásra váró filmmel kell megméretkeznie, illetve már elérhető a film a streamingszolgáltatók kínálatában is. Mi az őszi bemutató mellett döntöttünk, és bár valóban az első hétvége után bezárt a mozik többsége, a filmet most is vetítik néhány városban, illetve próbáljuk elérni, hogy újranyitás után is elérhető legyen azokban a városokban, ahol nem volt alkalma a nézőknek megnézni a filmet” – magyarázta Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület igazgatója.

A mozik profiljuktól függően eltérően próbálták túlélni a 2020-as évet, amit egyrészt a bemutatók halasztása nehezített, másrészt az, hogy tíz hónapig zárva voltak a termeik. Románia legnagyobb mozihálózata, a Cinema City 2020. november 9-én közölte, hogy bezárja mind a 26 multiplex moziját – összesen 237 termet az ország 19 településén –, noha ezek közül négy mozi a rendelkezések értelmében még nyitva maradhatott volna. A lépést azzal indokolták, hogy a filmgyártók és filmforgalmazók világszinten takaréklángra kapcsoltak az alacsony nézőszám, illetve az elhalasztott bemutatók miatt. A döntés nem volt meglepő: a nagy stúdiók megijedtek a szeptember elején bemutatott Tenet amerikai mélyrepülésétől, és úgy döntöttek, hogy inkább kivárnak. A Cinema City anyacége, a világ második legnagyobb mozihálózata, a Cineworld októberben jelentette be, hogy lehúzza a rolót az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, közvetlenül azután, hogy kiderült, a Nincs idő meghalni (No Time to Die) című James Bond-film bemutatóját 2021 áprilisára halasztják (azóta már 2021 októberére halasztották). Nem nyitotta ki termeit sem az Egyesült Államokban, sem az Egyesült Királyságban a Wonder Woman 1984 decemberi bemutatójára sem, mert úgy tűnt, hogy a filmellátás nem lesz folyamatos, és a Warner Bros mozihálózatokat rosszul érintő decemberi bejelentésére, miszerint az Egyesült Államokban összes 2021-es filmjüket online is bemutatják a mozipremierekkel egyidőben, a cég visszafogottan reagált, azzal, hogy bízik benne, hogy sikerül mindkét fél számára működő megoldást találni.

„2020 pazar évnek ígérkezett, gazdag filmkínálattal és jelentős terjeszkedési tervekkel. A kihívások ellenére partnerünkkel, a Iulius Mallal közösen sikerült egy aranyos helyszínt felavatnunk Temesváron, teljes körűen felújítva és kibővítve a 2007-ben nyílt mozit, és közel állunk új helyszínek megnyitásához két másik városban is” – mondta el Ioana Ionescu, a Cinema City marketing menedzsere. A mozihálózat egyelőre zárva van, de közösségi oldalán azért próbálja tartani a kapcsolatot a nézőközönséggel, például vouchereket ad el, amelyek jövőbeli vetítésekre válthatóak be.

A felújított temesvári Cinema City

Az osztrák tulajdonú Cineplexx a járvány ellenére szintén terjeszkedett Romániában: két bukaresti, egy nagyszebeni és egy szatmári multiplexük mellett szeptemberben megnyitották új, marosvásárhelyi helyszínüket is a Shopping City bevásárlóközpontban. A cég hisz a filmiparban, a film erejében és a moziélmény egyediségében, életképességében, ezért más európai országokban tervezett beruházásaikat sem állították le a járvány miatt, mutatott rá Mădălina Pantucu, a Cineplexx Románia marketing- és PR-menedzsere. Úgy gondolja, hogy annak ellenére, hogy a mozihálózat csapata hónapok óta csökkentett munkaprogrammal dolgozik, zárt ajtók mögül is sikerült tartani a kapcsolatot a nézőkkel, a közösségi oldalakon, ahol rendszeresen nyereményjátékokat szerveztek, vagy különböző akciókkal, például saját recept szerint készült popcornt osztogattak ingyen a járókelőknek, illetve a karácsony előtti időszakban online mutattak be animációkat.

A mozijegynél valamivel alacsonyabb áron kínált online filmekkel több romániai mozi is próbálkozott, jellemzően azok, amelyek művészfilmeket, független filmeket mutatnak be, hiszen a blockbusterekre alapozó mozihálózatoknak kevésbé lett volna ehhez elérhető tartalmuk.

„Túlélés” volt az online vetítés, nem hozta a várt bevételt

A nemrég újranyitott, rendszeres vetítéseit a járvány kitörése előtt alig pár hónappal elkezdő kolozsvári Művész (Arta) volt az első az online-nal próbálkozó mozik között Romániában: az ARTA-Acasă program ötlete már márciusban megszületett, és májusban meg is valósult. A cél az volt, hogy a mozi ne veszítse el a kapcsolatot a közösséggel, amelyet épp elkezdett építeni, illetve, hogy lehetőséget adjon a filmrajongóknak, hogy a jegyek megvásárlásával támogassa a lezárások miatt bevétel nélkül maradt csapatot, magyarázta az Arta kommunikációs munkatársa és egyik programszervezője, Oana Tarce. Mint mondta, az online programmal a közösséget legalább részben sikerült fenntartani, anyagilag azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

„A látszat ellenére az online vetítések szervezése magas költséggel és sok befektetett energiával jár, sokszor többel, mint a fizikai vetítések szervezése. Ráadásul az online vetítések és események hatása, eredményei összehasonlíthatatlanul kisebbek” – foglalta össze tapasztalatait Tarce. Az Arta munkatársa szerint a közösségi moziélmény egyediségét jelzi, hogy egy online vetítésre jóval kevesebben váltanak jegyet, mint egy mozivetítésre. A mozi online programjából egyébként a decemberben bemutatott Corpus Christi (r. Jan Komasa) című lengyel film volt a legsikeresebb, illetve a meghatározott időpontban, eseményszerűen szervezett vetítések bizonyultak népszerűbbnek.

Fizetős online vetítéssel lehetetlen a korábban megszokott nézőszámokat hozni, erősítette meg Ioana Dragomirescu, a bukaresti Francia Intézet mozijának koordinátora. Az Elvire Popesco mozi novemberben indította el az Elvire chez vous online programot, amikor már sem szabadtéren, sem beltéren nem lehettek vetítések. Akárcsak az ARTA-Acasă, ez a program is inkább a „mozilogikát”, és nem a „VOD-logikát” követi, egyszeri, eseményszerű, közönségtalálkozóval kiegészített vetítésekkel. Kellemes meglepetés volt december 17-én Cristi Puiu Malmkrogjának online előbemutatója, amely több mint 350 nézőt vonzott, árulta el Ioana Dragomirescu, szerinte viszont a virtuális, sokszor ingyenes tartalomdömpinggel nehéz felvenni a versenyt.

Az Elvire Popesco mozi Bukarestben

A moziknak azért is nehéz az online térben versenyképesnek maradniuk, mert nehezen jutnak hozzá a közönség számára vonzó, új filmekhez, hiszen a filmforgalmazás szabályai a járvány előttiek: egy filmet általában a mozibemutató után több hónappal lehet csak online bemutatni, és csak akkor, ha nincs exkluzív forgalmazási szerződése a nagy streamingszolgáltatókkal. „2020 végén néhány filmforgalmazóval közösen sikerült online bemutatnunk néhány olyan filmet, amelyet az őszi rövid nyitás alatt vetítettek már moziban” – mondta Oana Tarce. „Az újabb európai filmek vetítése mellett sikerült néhány 2020-as román film online előbemutatóját megszerveznünk, Facebookon közvetített közönségtalálkozókkal, de minden cím megszerzését hosszas és összetett tárgyalás előzi meg, és egyes filmek egyszerűen elérhetetlenek, bármennyire is igyekszünk” – magyarázta Ioana Dragomirescu.

Míg az új filmek alkalomszerű online vetítése jó kiegészítést jelenthet a fesztiválszervezőknek – ezt láttuk a 2020-as Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) esetében, de mint megtudtuk, a Filmtettfeszt szervezői sem vetnék el a későbbiekben az először 2020-ban kipróbált online vetítéseket – a mozik és a filmforgalmazók nem tudnak versenyezni azzal, amit a nagy streamingszolgáltatók tudnak ajánlani egy-egy ország területére érvényes online forgalmazási jogokért.

A kisebb, helyi VOD-platformok, mint amilyen Romániában a TIFF-hez tartozó TIFF Unlimited a válogatás minőségét kínálja, és nem az újdonságokban rejlik az értéke, mutatott rá a  Transilvania Film munkatársa, Oana Furdea. A TIFF-hez szintén közel álló filmforgalmazó cég megpróbálkozott ugyan egy online bemutatóval, a TIFF Unlimiteden mutatták be a Szívek királynője (Dronningen) című dán-svéd filmet, de Oana Furdea szerint egyelőre korai következtetéseket levonni. Mint mondta, előnyt jelentett az, hogy a TIFF Unlimited 2019 elejétől működik és van egy stabil előfizetői bázisa, de a platform inkább a filmek nélkül maradt közönségnek segített, mint a közönség nélkül maradt filmforgalmazóknak. A november 25-i bemutató óta a filmet harmadannyian látták online, mint ahány nézőre számítottak volna klasszikus mozibemutató esetén – igaz, csak még ezután derül ki, hogy mennyiben növeli a film teljesítményét az, hogy tovább maradhat elérhető, mint amennyit műsoron tartanák a mozikban, magyarázta Oana Furdea.

Kép a Szívek királynője (Dronningen) című filmből

2021-ben is a szabadtéri vetítések lehetnek a legsikeresebbek

A szabadtéri rendezvényeket – 500 fő alatt, az előírt távolság betartásával, maszkkal és testhőmérséklet-méréssel – június elsejétől engedélyezték Romániában. Nemcsak a fesztiválok, hanem néhány mozi is élt ezzel – az időjárás szeszélyeitől függő – lehetőséggel, így az Elvire Popesco mozi szervezésében a bukaresti Francia Intézet udvarán június 13. és október 6. között minden este volt vetítés. „Összesen több mint 4500 néző vett részt a szabadtéri vetítéseinken, úgy, hogy a járványügyi előírásoknak megfelelően egy alkalommal legfeljebb 50 fő lehetett jelen. Szabadtéren fogadhattunk néhányat az évről évre augusztus-szeptemberben a moziban megszervezett fesztiválok közül is. Fontolgatjuk, hogy a szabadtéri vetítéseket 2021 nyarán is megszervezzük” – mondta el az Elvire en plein air programról Ioana Dragomirescu.

A Transilvania Film munkatársa szerint a szabadtéri vetítésekkel volt leginkább esélye egy filmnek 2020-ban arra, hogy eljusson a romániai nézőkhöz, és ez átrajzolhatja a forgalmazói stratégiát is. „Mivel nyoma sincs a kulturális szektorra kidolgozott legminimálisabb országos stratégiának sem, lehetetlen olyan tervet kidolgozni, ami ne csak feltételezéseken alapulna. Jelenleg az ütemezés megváltoztatása tűnik a legmegvalósíthatóbbnak. Míg a megszokott éves terveinkben nem szerepeltek fontos bemutatók nyáron, az utazások és pihenések időszakában, ebben az évben előreláthatóan nyáron dobjuk majd piacra a legfontosabb filmeket” – mondta Oana Furdea.

Hosszabb lezárás speciális támogatás nélkül

Bár az európai országokban volt rá példa bőven (lásd a nemzetközi moziszövetség, az UNIC összesítését), Románia nem vezetett be speciális válságkezelő intézkedést a filmgyártók és filmterjesztők számára, igaz, az ágazat szereplői igénybe vehették az állam általános válságkezelő programjait. Például technikai munkanélküliségre küldhették az alkalmazottaikat, akik így a bruttó fizetésük 75 százalékát kapták meg az államtól, a jövedelemadó levonásával, vagy 50 százalékkal csökkenthették a munkaidejüket, az állam pedig kifizette a bérkülönbség 75 százalékát, illetve vissza nem térítendő támogatást kérhettek forgótőkére. Ez utóbbi intézkedés azonban a gyakorlatban késlekedik, a filmforgalmazókat képviselő Oana Stoenescu szerint a cégeknek nagyon kis hányada kapta meg.

Miközben a filmipart segíteni hivatott, korábban meghirdetett állami program már a járvány kitörése előtt sem működött, a filmterjesztő-ágazat több szereplője úgy érzi, hogy a hatóságok nem kezelték megfelelően a járványhelyzetet. Nehezményezik, hogy a szeptember elsejei nyitás után – ami valójában inkább a hónap közepe volt, mert meg kellett várni a nyitás szabályainak rögzítését – alig egy hónapig működhettek csak a mozitermek, majd a helyi hatóságok a fertőzési ráta függvényében ismét elrendelhették a bezárásukat. Oana Stoenescu szerint „meglepődött a szakma, mert nem voltak fertőzéses esetek a moziszemélyzet körében, sehol sem jelezték, hogy a járványügyi előírásokat nem tartották volna be, és más országokban sem volt példa ilyen mértékű lezárásra. Úgy tudjuk, hogy ezt az intézkedést a kulturális minisztérium sem támogatta, de a döntés a helyi hatóságok kezében volt, akik úgy gondolták, hogy ha a mozik nyitottak újra utolsóként, akkor elsőként kell ismét bezárni őket.”

A fertőzési ráta csökkenésével elvileg újranyithattak a mozik, de a szakember úgy látja, hogy a hatóságok nem vették figyelembe, hogy egy mozit nem lehet csak úgy kinyitni, egyrészt ott vannak a megszakított munkaszerződések a személyzettel, a beszállítókkal, másrészt a filmeket és a nyitást meg kell hirdetni, ehhez pedig időre van szükség.

Az Europa Cinemas hálózathoz tartozó moziknak segítség volt, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a 2020-ra előirányozott támogatás 50 százalékát előre megkapják, tudtuk meg az Elvire Popesco mozi koordinátorától. Sok múlt a működtetők kreativitásán is. A kolozsvári Arta mozi csapata például nem csak filmbemutatókban gondolkodik: több pályázaton indult 2020 tavaszán, támogatást nyerve a kulturális minisztériumtól, a Román Nemzeti Kulturális Alaptól (AFCN) és Kolozsvár önkormányzatától is, ezekből pedig több online projektet valósítottak meg, például elindították a CineKids 6-14 éveseknek szóló, filmkultúrát népszerűsítő oktatási platformot, és tartalommal töltötték fel a mozi új honlapját www.cinema-arta.ro, sorolta a mozi menedzsere.

Arta/Művész mozi, Kolozsvár

A filmforgalmazók és a mozik közötti kommunikáción múlik a jövő

Bár néhány településen, ahol a fertőzési ráta alacsonyabb, januárban már megnyitott néhány multiplex mozi, például a Happy Cinema vagy a Cityplex termei, a Cinema City egyelőre zárva tart. Ami az év elejére várt blockbustereket illeti, a cinemagia.ro-n a Wonder Woman 1984 bemutatódátumaként a február 19. szerepel. A román kormány nemrég február 11-ig hosszabbította meg a veszélyhelyzetet, így addig nem változnak az érvényben levő járványügyi korlátozások.

A Cinema City Romania marketingmenedzsere szerint érezhetően jó irányba haladnak a dolgok, de még várni kell egy keveset arra, hogy a mozitermekben találkozhassunk. „Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a dolgok visszatértek a normális kerékvágásba, hogy ne kényszerüljünk gyors nyitásra, majd rögtön azután gyors lezárásra. Arra van szükségünk, hogy az új produkciók megfelelően legyenek előkészítve és bemutatva, hogy meg tudjunk felelni a hosszú szünetet követő elvárásoknak. Kis türelemre van még szükségünk, hogy visszanyerjük az önbizalmunkat és tényleg fel legyünk készülve a nyitásra” – mondta Ioana Ionescu.

A járvány hatása biztosan nem múlik el nyomtalanul: a filmterjesztés piaca, elsősorban a filmforgalmazók és a mozik közötti kereskedelmi kapcsolat egészen biztosan változni fog, de egyelőre korai megmondani, hogy milyen irányba, értékelt Adriana Papp, a Romániában öt mozit – összesen kilenc termet – működtető Cityplex igazgatója. Szerinte jelenleg túl sok az ismeretlen tényező: nem tudni, hogy mikor és milyen feltételek között nyithatnak újra a mozik országos szinten, és hogy elég nagy számban visszatérnek-e a nézők ahhoz, hogy a termek fenntartási költségeit fedezni lehessen. A RoImage-t vezető Oana Stoenescu szerint problémát okozhat az is, hogy bizonyos filmeket más országokban már sikerült bemutatni, így felkerültek a kalózoldalakra, ez pedig jelentősen csökkenti egy későbbi mozibemutató sikerét.

Adriana Papp ugyanakkor nem aggódik a VOD-platformok lezárások alatti térnyerése miatt. „A VOD-platformok nem jelentenek valós konkurenciát a moziknak. Ezek csak a technológia fejlődése és az internet sebességének növekedése miatt jelentek meg, és a nézők bizonyos szegmensét célozzák, a kevésbé mobilisakat, vagy azokat, akik moziktól távoli településeket laknak. Nem jelentenek valós konkurenciát a 3D-ben vagy 4Dx-ben vetített filmek esetében sem. Az igazi filmrajongók mindig a nagyvásznat keresik, és gondoljunk bele abba is, hogy mennyire hiányzik az, hogy együtt nevessünk egy filmen…” – fogalmazott a Cityplex igazgatója.

Hasonlóan vélekedik Mădălina Pantucu, a Cineplexx Románia marketing- és PR-menedzsere is, aki szerint „egy nagyvásznon, hangulatos teremben, barátokkal vagy családdal, popcornnal az ölben nézett film olyan élményt nyújt, ami nem hasonlítható össze az online filmnézéssel, bármilyen alkotásról legyen is szó. Ha egy filmet előbb otthon nézel meg, majd a moziban, rögtön érezni fogod a különbséget, más intenzitással tapasztalod meg a nagyvásznon”.

A marosvásárhelyi Cineplexx

Az online programmal is próbálkozó mozik egyelőre nem mondanak le erről a lehetőségről, de bíznak benne, hogy újranyithatják a termeiket, noha biztosak benne, hogy a 2019-es „normalitáshoz” még nem lehet visszatérni. „Mindent megteszünk majd, akárcsak 2020 szeptemberében, hogy a nézők biztonságban legyenek, és így is érezzék, reméljük, hogy bíznak majd bennünk, és nagy számban visszatérnek a mozikba. Bizonyára csökkentett nézőszámmal, a vetítések közötti hosszú szünetekkel működhetünk majd, hogy lehessen fertőtleníteni… ” – mondta az Elvire Popesco mozi vezetője, Ioana Dragomirescu, aki azt is hozzátette, 2021-ben is rendeznek szabadtéri vetítéseket, és bíznak abban, hogy a filmforgalmazók sok új címet piacra dobnak majd, hogy ezek visszacsalogassák a közönséget.

Oana Tarce, a kolozsvári Arta mozi munkatársa úgy látja, hogy a filmgyártás akadozását, az új filmek hiányát hosszú távon, a következő néhány évben is meg fogják érezni a mozik. Ha majd a termet sikerül biztonságos körülmények között újranyitni, azok az új filmek jelenthetnek majd vonzerőt a nézőknek, amelyeket még nem volt esélyük moziban látni, és online sem elérhetőek. A közelmúltban készült filmek ugyanis most már nem csak a nagyobb, közismert streaming-oldalakon, hanem kisebb, a járvány alatt, sokszor éppen a filmforgalmazók által elindított streaming-oldalakon is elérhetőek.

Film a pandémia korában című dossziénkból:

 

Friss film és sorozat

 • Caravaggio árnyéka

  Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 119 perc, 2023

  Rendező: Michele Placido

 • A gyilkos (The Killer)

  Színes bűnügyi, thriller, 113 perc, 2023

  Rendező: David Fincher

 • Elfogy a levegő

  Színes filmdráma, 105 perc, 2023

  Rendező: Moldovai Katalin

 • Marvelek

  Színes akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi, 105 perc, 2023

  Rendező: Nia DaCosta

 • Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 165 perc, 2023

  Rendező: Francis Lawrence

 • Nyad

  Színes életrajzi, filmdráma, sportfilm, 121 perc, 2023

  Rendező: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

 • Warboy

  Színes filmdráma, történelmi, 88 perc, 2023

  Rendező: Marian Crişan

 • Kívánság

  Színes animációs film, fantasy, musical, 95 perc, 2023

  Rendező: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

 • Napóleon

  Színes életrajzi, háborús, 158 perc, 2023

  Rendező: Ridley Scott

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat

 • Caravaggio árnyéka

  Színes életrajzi, filmdráma, történelmi, 119 perc, 2023

  Rendező: Michele Placido

 • A gyilkos (The Killer)

  Színes bűnügyi, thriller, 113 perc, 2023

  Rendező: David Fincher

 • Elfogy a levegő

  Színes filmdráma, 105 perc, 2023

  Rendező: Moldovai Katalin

 • Marvelek

  Színes akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi, 105 perc, 2023

  Rendező: Nia DaCosta

 • Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 165 perc, 2023

  Rendező: Francis Lawrence

 • Nyad

  Színes életrajzi, filmdráma, sportfilm, 121 perc, 2023

  Rendező: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

 • Warboy

  Színes filmdráma, történelmi, 88 perc, 2023

  Rendező: Marian Crişan

 • Kívánság

  Színes animációs film, fantasy, musical, 95 perc, 2023

  Rendező: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

 • Napóleon

  Színes életrajzi, háborús, 158 perc, 2023

  Rendező: Ridley Scott