Farkas Boglárka Angéla

Farkas Boglárka Angéla

Nagyváradi születésű vagyok, ’97-es évjáratból. A líceum elvégzése után költöztem Kolozsvárra, hogy belekóstoljak az erdélyi filmvilágba. A Sapientia EMTE Filmművészet-Fotóművészet-Média szakán diplomáztam az Amit nem vettünk észre c. kisjátékfilmemmel, majd két évvel később ugyanitt végeztem el a Filmtudomány mesterszakot, a BBTE újságírói mesterszakja mellett. Jelenleg a Sapientia EMTE filmes tanszékének gyártásvezetőjeként dolgozom, szabadidőmben pedig a Filmtett, a magyarországi Filmtekercs és a Helikon számára írok – javarészt filmkritikákat, olykor interjúkat és tanulmányokat. A film elméleti és gyakorlata oldala egyaránt fontos számomra és remélem, hogy a jövőben is űzhetem ezt a „kettős életet”.

Írásai a Filmtetten (77)

Áramkörös jóbarátom – Jim Archer: Brian and Charles

2022. augusztus 11.

Az idei Sundance filmfesztiválon debütáló Brian and Charles ember és robot barátságának ad egy újabb esélyt. Jim Archer első egészestés filmje arcátlanul egyszerű és meglepetésmentes, humorának és különc figuráinak köszönhetően mégis pozitív élményként ragad meg nézőjében.

Tolmácsszereptől az önálló hangig – Sian Heder: CODA

2022. február 6.

A tavalyi Sundance Filmfesztivál meglepetéssikere lett a CODA, amiben egy siket család egyetlen halló gyermeke az éneklésben találja meg önmagát. Heder rendezése coming-of-age filmként kevésbé, családtörténetként viszont kitűnően megállja a helyét, megnevettetve és megríkatva nézőjét.

Nem csak néznénk, látnánk is – Voir (Netflix)

2022. január 9.

A Netflix ezúttal a videómegosztók egyik legféltettebb műfaját, a videóesszét próbálta meg gyarmatosítani. A Voir ígéretesnek tűnt, a végeredmény pedig be is igazolta, hogy a sorozat szíve a helyén, ám a „kolonizálás” összességében csalódást hozott magával.

Nem csak túlélni – Mundruczó Kornél: Evolúció

2021. november 26.

Mundruczó Kornél és Wéber Kata szerzőpárosának legújabb filmje – ami mellé újfent Martin Scorsese állt producerként – egyszerre megrázó és filmnyelvi szempontból bátor alkotás. Az Evolúció a generációkon átívelő traumát tematizálja lehengerlő vizuális világgal és mágikus realizmussal.

Karmolások és cirógatások – Hagai Levi: Scenes from a Marriage / Jelenetek egy házasságból

2021. október 23.

A világsikerű Terápia sorozat alkotója, Hagai Levi az év egyik legnagyobb halálugrását követte el azzal, hogy Ingmar Bergman miniszériáját adaptálta újra az HBO-nak. És Levi ugrott, de nem csak túlélt: győzött is. A Jelenetek egy házasságból nem egyszerűen egy tisztességes remake, hanem egy érzékeny látlelet arról, hogy mi változott (és mi nem) a férfi-nő közti dinamikák terén az elmúlt fél évszázad során.

Mindörökké Nikita – Martin Campbell: The Protégé / A védenc

2021. szeptember 2.

A többek között Romániában is forgatott The Protégé a kegyetlen és halálprecíz bérgyilkosnő akkciónarratíváját kínálja fel egy leporolt Nikita-köntösben. Martin Campbell rendezése ugyan nem váltja meg a világot és klisékben is gazdag, filmje mégis kellemes (és lőporos) kikapcsolódást ígér.

Farkas Boglárka Angéla

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller