Farkas Boglárka Angéla

Farkas Boglárka Angéla

Nagyváradi születésű vagyok, ’97-es évjáratból. A líceum elvégzése után költöztem Kolozsvárra, hogy belekóstoljak az erdélyi filmvilágba. A Sapientia EMTE Filmművészet-Fotóművészet-Média szakán diplomáztam az Amit nem vettünk észre c. kisjátékfilmemmel, majd két évvel később ugyanitt végeztem el a Filmtudomány mesterszakot, a BBTE újságírói mesterszakja mellett. Jelenleg a Sapientia EMTE filmes tanszékének gyártásvezetőjeként dolgozom, szabadidőmben pedig a Filmtett, a magyarországi Filmtekercs és a Helikon számára írok – javarészt filmkritikákat, olykor interjúkat és tanulmányokat. A film elméleti és gyakorlata oldala egyaránt fontos számomra és remélem, hogy a jövőben is űzhetem ezt a „kettős életet”.

Írásai a Filmtetten (80)

És megint morgolódunk – Az ember, akit Ovénak hívnak (2015) / Az ember, akit Ottónak hívnak (2022)

2023. január 18.

A grumpy old man típuskarakter egyik legnagyobb közönségsikere lett a kortárs svéd irodalom Ove-figurája, aki frissen megözvegyült, világtól megcsömörlött idős úrként határozza el, hogy véget vet életének. Mint kiderül, ez korántsem olyan egyszerű, főleg egy olyan szomszédságban, ahol mindig akad megoldandó probléma. Cikkünkben a regény 2015-ös svéd és 2022-es amerikai filmadaptációját vetjük össze, egyszersmind rangsorolva is a két verziót.

Exem a vesztem – Ol Parker: Ticket to Paradise / Beugró a Paradicsomba

2022. szeptember 28.

Julia Roberts és George Clooney nagymúltú párosként gyűlöli és szereti egymást Ol Parker romantikus vígjátékában. A Beugró a Paradicsomba fantáziatlan menekülést nyújt a hétköznapok elől, egydimenziós laposságán pedig még A-listás szereplői sem tudnak segíteni.

Áramkörös jóbarátom – Jim Archer: Brian and Charles

2022. augusztus 11.

Az idei Sundance filmfesztiválon debütáló Brian and Charles ember és robot barátságának ad egy újabb esélyt. Jim Archer első egészestés filmje arcátlanul egyszerű és meglepetésmentes, humorának és különc figuráinak köszönhetően mégis pozitív élményként ragad meg nézőjében.

Tolmácsszereptől az önálló hangig – Sian Heder: CODA

2022. február 6.

A tavalyi Sundance Filmfesztivál meglepetéssikere lett a CODA, amiben egy siket család egyetlen halló gyermeke az éneklésben találja meg önmagát. Heder rendezése coming-of-age filmként kevésbé, családtörténetként viszont kitűnően megállja a helyét, megnevettetve és megríkatva nézőjét.

Nem csak néznénk, látnánk is – Voir (Netflix)

2022. január 9.

A Netflix ezúttal a videómegosztók egyik legféltettebb műfaját, a videóesszét próbálta meg gyarmatosítani. A Voir ígéretesnek tűnt, a végeredmény pedig be is igazolta, hogy a sorozat szíve a helyén, ám a „kolonizálás” összességében csalódást hozott magával.

Nem csak túlélni – Mundruczó Kornél: Evolúció

2021. november 26.

Mundruczó Kornél és Wéber Kata szerzőpárosának legújabb filmje – ami mellé újfent Martin Scorsese állt producerként – egyszerre megrázó és filmnyelvi szempontból bátor alkotás. Az Evolúció a generációkon átívelő traumát tematizálja lehengerlő vizuális világgal és mágikus realizmussal.

Farkas Boglárka Angéla

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat