Farkas Boglárka Angéla

Farkas Boglárka Angéla

Nagyváradi születésű vagyok, ’97-es évjáratból. A líceum elvégzése után költöztem Kolozsvárra, hogy belekóstoljak az erdélyi filmvilágba. A Sapientia EMTE Filmművészet-Fotóművészet-Média szakán diplomáztam az Amit nem vettünk észre c. kisjátékfilmemmel, majd két évvel később ugyanitt végeztem el a Filmtudomány mesterszakot, a BBTE újságírói mesterszakja mellett. Jelenleg a Sapientia EMTE filmes tanszékének gyártásvezetőjeként dolgozom, szabadidőmben pedig a Filmtett, a magyarországi Filmtekercs és a Helikon számára írok – javarészt filmkritikákat, olykor interjúkat és tanulmányokat. A film elméleti és gyakorlata oldala egyaránt fontos számomra és remélem, hogy a jövőben is űzhetem ezt a „kettős életet”.

Írásai a Filmtetten (86)

A megszállottság hangjai – Tod Browning: Az ismeretlen / The Unknown. Mozikoncert a 22. TIFF-en

2023. június 16.

A némafilmes (body) horror örökéletű darabja, az 1927-es, Tod Browning rendezte Az ismeretlen (The Unknown) alá egy angol filmzenei duó, Stephen Horne és Martin Pyne zenélt a minapi TIFF-forgatagban. Az eredmény egy megbízhatóan lebilincselő, konszolidált mozikoncert lett, karakterközpontú filmzenével, baljóslatú zenei motívumokkal és egy olyan filmélménnyel, amely meglepően erősen rímel a 21. századi korszellemre.

Pokoli csend után – Sarah Polley: Women Talking

2023. március 8.

Polley rendezése fájó példája annak, amikor a szubtextus porrá rombolja a textust. A Women Talking minden nőhöz szólni akar, de sajnos éppen emiatt jut el végül egy steril, személytelen hangnemig.

Esélyt a kirekesztettnek – Michael Morris: To Leslie

2023. február 11.

A 2023-as Oscar-jelölések bejelentését követően egy, a filmipar perifériájáról érkezett függetlenfilm kavarta fel Hollywood állóvizét. A To Leslie visszafogott felépüléstörténet, amin valósággal átragyog Andrea Riseborough, akiben akarva-akaratlanul az átalakuló Oscar-kampány arcát fogjuk látni ezentúl.  

És megint morgolódunk – Az ember, akit Ovénak hívnak (2015) / Az ember, akit Ottónak hívnak (2022)

2023. január 18.

A grumpy old man típuskarakter egyik legnagyobb közönségsikere lett a kortárs svéd irodalom Ove-figurája, aki frissen megözvegyült, világtól megcsömörlött idős úrként határozza el, hogy véget vet életének. Mint kiderül, ez korántsem olyan egyszerű, főleg egy olyan szomszédságban, ahol mindig akad megoldandó probléma. Cikkünkben a regény 2015-ös svéd és 2022-es amerikai filmadaptációját vetjük össze, egyszersmind rangsorolva is a két verziót.

Exem a vesztem – Ol Parker: Ticket to Paradise / Beugró a Paradicsomba

2022. szeptember 28.

Julia Roberts és George Clooney nagymúltú párosként gyűlöli és szereti egymást Ol Parker romantikus vígjátékában. A Beugró a Paradicsomba fantáziatlan menekülést nyújt a hétköznapok elől, egydimenziós laposságán pedig még A-listás szereplői sem tudnak segíteni.

Farkas Boglárka Angéla

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat