Egyéb filmtettek

A legfontosabb tevékenységeink (ez a honlap; a Filmtettfeszt; az alkotótábor; filmforgalmazás; könyvkiadás) mellett sok más projektünk volt (van és lesz) az évek folyamán. Íme:

Erdélyi Filmtár

Az internetre való áttéréssel egyidőben, 2008 elején indult az Erdélyi Filmtár nevű projektünk: létrehoztunk egy folyamatosan fejlődő erdélyi filmes adatbázist, egyelőre a 90-es évektől napjainkig elkészült dokumentumfilmekkel. A filmek fizikai hordozón gyűltek össze a szerkesztőségben és a Sapientia egyetem filmtárában, alkotói adatlapjaikat online is elérhetővé tettük. A listát de kattintva lehet megnézni.

Kritikaíró pályázat(ok)

2008 óta nagyjából kétéves rendszerességgel hirdetünk filmkritikaíró-pályázatot Erdélyben. A célunk azoknak a tehetséges, pályakezdő kritikusoknak a felkutatása, akik talán másképp nem mernék online szétkürtölni, hogy értő szemmel nézik a filmeket. A versenybe nevező fiataloktól egy általunk meghatározott listából kiválasztott és egy szabadon választott filmről szóló szöveget várunk. A verseny archívumát ide kattintva lehet megnézni.

Gyártás

A Filmtett Egyesület időnként (egyedüli vagy társgyártóként) mozgóképek – játék- és dokfilmek, websorozatok – elkészülését is felügyeli. Ilyen volt a 2010-es Antigoné, avagy Erdélyben, filmet együtt, a 2017-es Kulisszák mögött, kamera előtt - erdélyi filmszínészportrék, vagy a 2019-es Erdély amatőrfilmesek lencséjén keresztül című sorozat. Teljes mozgóképes portfóliónk a youtube-csatornánkra vagy vimeo-csatornánkra kattintva érhető el.

AperiTIFF – magyar nyelvű oldalak

Évek óta részt veszünk a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar napjának (jellemzően a szerda) megszervezésében, amelynek részeként 2016 óta szerkesztünk a hivatalos fesztiválújságba néhány magyar nyelvű oldalt is. Ide kattintva érhetőek el: 2016, 2017, 2018, 2019.

Transzfilmánia

Filmkritika-videóblogot is indítottunk vala, húsz részt ért meg, de ki tudja, egyszer feltámad. Ide kattintva lehet megnézni.

Filmajánló

Facebookos projekt, néhány képpel és linkkel válaszolunk a szokásos kanapéra lerogyós kérdésre: “és ma este mit nézzek?”

Filmklub

A Filmtett folyóirat története a kolozsvári Oedipus Quartett filmklubból indult: a klub néhány szervezője és lelkes látogatója döntötte el, hogy nem mehet ez így tovább, szükség van Erdélyben egy magyar nyelvű filmes szaklapra. A filmklub idővel megszűnt, majd többször újjáéledt hosszabb-rövidebb időre. Legutóbb Lugosi Béla Filmklub néven működött három évadon keresztül, Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

Filmvető

A Filmtett középiskolások számára megrendezett filmismereti vetélkedője. A három fordulós versenyt kétszer rendeztük meg, 2005-ben, valamint 2006-ban, és nagy népszerűségnek örvendett a középiskolások körében. Archívuma ide kattintva található.

Magyar Film Napja

A Klorofilm BT és a kolozsvári Filmtett mozgóképes havilap szervezésében az egy napos rendezvény vetítéssorozatán az érdeklődők a magyar dokumentumfilmeket, kisfilmeket, valamint egy nagyjátékfilmet nézhettek meg Nagyszalontán, Aradon, Zilahon és Besztercén 2006. áprilisában. Archívuma ide kattintva található.

Produkciós űrlapok filmkészítőknek

A Filmtett nemcsak a moziba járókra gondol, hanem a filmkészítőkre is, főleg a fiatal független- és diákfilmesekre. A munka megkönnyítése végett elérhetővé tettünk néhány produkciós űrlapot, amit könnyűszerrel kitölthetnek Acrobattal, vagy akár kézzel, nyomtatás után.  Ide kattintva lehet őket letölteni.

Transzfilmánia

2017-2018-ban a filmkritikai vlog műfajával is megpróbálkoztunk. Húsz epizódot ért meg, mielőtt elnyelte az enyészet. Ide kattintva lehet megnézni őket.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat