Egyéb filmtettek

A legfontosabb tevékenységeink (ez a honlap; a Filmtettfeszt; az alkotótábor; filmforgalmazás; könyvkiadás) mellett sok más projektünk volt (van és lesz) az évek folyamán. Íme:

Erdélyi Filmtár

Az internetre való áttéréssel egyidőben, 2008 elején indult az Erdélyi Filmtár nevű projektünk: létrehoztunk egy folyamatosan fejlődő erdélyi filmes adatbázist, egyelőre a 90-es évektől napjainkig elkészült dokumentumfilmekkel. A filmek fizikai hordozón gyűltek össze a szerkesztőségben és a Sapientia egyetem filmtárában, alkotói adatlapjaikat online is elérhetővé tettük. A listát de kattintva lehet megnézni.

Kritikaíró pályázat(ok)

2008 óta nagyjából kétéves rendszerességgel hirdetünk filmkritikaíró-pályázatot Erdélyben. A célunk azoknak a tehetséges, pályakezdő kritikusoknak a felkutatása, akik talán másképp nem mernék online szétkürtölni, hogy értő szemmel nézik a filmeket. A versenybe nevező fiataloktól egy általunk meghatározott listából kiválasztott és egy szabadon választott filmről szóló szöveget várunk. A verseny archívumát ide kattintva lehet megnézni.

Gyártás

A Filmtett Egyesület időnként (egyedüli vagy társgyártóként) mozgóképek – játék- és dokfilmek, websorozatok – elkészülését is felügyeli. Ilyen volt a 2010-es Antigoné, avagy Erdélyben, filmet együtt, a 2017-es Kulisszák mögött, kamera előtt - erdélyi filmszínészportrék, vagy a 2019-es Erdély amatőrfilmesek lencséjén keresztül című sorozat. Teljes mozgóképes portfóliónk a youtube-csatornánkra vagy vimeo-csatornánkra kattintva érhető el.

AperiTIFF – magyar nyelvű oldalak

Évek óta részt veszünk a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar napjának (jellemzően a szerda) megszervezésében, amelynek részeként 2016 óta szerkesztünk a hivatalos fesztiválújságba néhány magyar nyelvű oldalt is. Ide kattintva érhetőek el: 2016, 2017, 2018, 2019.

Transzfilmánia

Filmkritika-videóblogot is indítottunk vala, húsz részt ért meg, de ki tudja, egyszer feltámad. Ide kattintva lehet megnézni.

Filmajánló

Facebookos projekt, néhány képpel és linkkel válaszolunk a szokásos kanapéra lerogyós kérdésre: “és ma este mit nézzek?”

Filmklub

A Filmtett folyóirat története a kolozsvári Oedipus Quartett filmklubból indult: a klub néhány szervezője és lelkes látogatója döntötte el, hogy nem mehet ez így tovább, szükség van Erdélyben egy magyar nyelvű filmes szaklapra. A filmklub idővel megszűnt, majd többször újjáéledt hosszabb-rövidebb időre. Legutóbb Lugosi Béla Filmklub néven működött három évadon keresztül, Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

Filmvető

A Filmtett középiskolások számára megrendezett filmismereti vetélkedője. A három fordulós versenyt kétszer rendeztük meg, 2005-ben, valamint 2006-ban, és nagy népszerűségnek örvendett a középiskolások körében. Archívuma ide kattintva található.

Magyar Film Napja

A Klorofilm BT és a kolozsvári Filmtett mozgóképes havilap szervezésében az egy napos rendezvény vetítéssorozatán az érdeklődők a magyar dokumentumfilmeket, kisfilmeket, valamint egy nagyjátékfilmet nézhettek meg Nagyszalontán, Aradon, Zilahon és Besztercén 2006. áprilisában. Archívuma ide kattintva található.

Produkciós űrlapok filmkészítőknek

A Filmtett nemcsak a moziba járókra gondol, hanem a filmkészítőkre is, főleg a fiatal független- és diákfilmesekre. A munka megkönnyítése végett elérhetővé tettünk néhány produkciós űrlapot, amit könnyűszerrel kitölthetnek Acrobattal, vagy akár kézzel, nyomtatás után.  Ide kattintva lehet őket letölteni.

 

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller