Mozgóképeink

A Filmtett Egyesület szerteágazó tevékenységének fontos részét képezi a filmkészítés is. Az emúlt években több websorozat és dokumentumfilm készült az egyesület égisze alatt, íme!


 

Sorozatok

 

Erdély amatőrfilmesek lencséjén keresztül (2020)

Az amatőrfilm egy olyan műfaj, hogy idővel egyre erősebb dokumentumértéke van, még akkor is, ha nem feltétlenül annak volt szánva. Ez a dokumentumérték még inkább felértékelődik olyan helyeken és korszakokban, ahol és amikor nem mindenki fért hozzá képet vagy hangot rögzítő eszközökhöz, sőt, a hivatalos történet- és újságírás fontos eszköze volt a politikának vagy a társadalom alakításának. Erdély amatőrfilmesei - legyenek azok arisztokraták, polgárok, vagy csak sima értelmiségi fiatalok - éppen ezért fontos részei lehetnek a régió mozgóképes történelmének: olyan szemszögekből láthatjuk utólag kedvenc városunkat vagy évtizedünket, ahogy csak ők, akkor és ott tudták láttatni. Háromrészes sorozatunkat azoknak a nézőknek szánjuk, akik kíváncsiak Erdély elmúlt száz évének történelmére úgy, ahogyan azt az akkori amatőrfilmesek látták és láttatták.

 

Kulisszák mögött, kamera előtt. Erdélyi színészportrék (r. Jakab-Benke Nándor, 2017)

A lejátszási lista elérhető alább.

 

Erdély mozgóképes öröksége (2016)

Kolozsvárott száz évvel ezelőtt színvonalas és termékeny némafilmes élet folyt: a korabeli filmgyár termékei eljutottak a világ legtávolabbi helyeire, többek közt itt kezdte meg pályáját Kertész Mihályként a későbbi Michael Curtiz is A Filmtett egyesület ötrészes websorozatában ennek a korszaknak ered nyomába.


 

Dokumentumfilmek

A szamosújvári örmény közösség (r. Kalamár Gáspár-Gábor, 2021)

A szamosújvári örmény közösséget bemutató dokumentumfilm létrejöttét az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.

 

Örmények Gyergyóban (r. Kalamár Gáspár-Gábor, 2021)

A gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébánia, valamint az értékes magángyűjteményekből származó archív képanyaggal gazdagon teletűzdelt film betekintést nyújt ennek a jelentős kulturális múlttal rendelkező közösségnek a meglehetősen hányatott, vallási üldöztetések által meghatározott történelmébe.

 

A Sárga csikó nyomában (r. Zágoni Bálint, 2016)

Hogyan tűntek el a Janovics stúdiójában gyártott filmek kópiái az évtizedek alatt és van-e esély arra, hogy újabb elveszettenek hitt kolozsvári némafilm kerüljön elő?

 

Janovics Jenő, a magyar Pathé (r. Zágoni Bálint, 2011)Rekonstrukciók

 

A kancsuka hazájában (Fekete Mihály filmje 1919-ből)

 

A métely (Fekete Mihály filmje 1918-ból)

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat