Lista | Film- és sorozatajánló otthonmaradáshoz I. Lista | Film- és sorozatajánló otthonmaradáshoz I.

Magyar filmesek karanténmozija

Film- és sorozatajánló otthonmaradáshoz I.

Megkértünk néhány magyar filmrendezőt és -színészt, hogy ajánljanak egy-egy filmet vagy sorozatot azon olvasóinknak, akik otthon maradtak. Volt, aki egyből négyet ajánlott, volt, aki hosszabban lelkendezett a kedvencéről, volt, aki néhány tőmondatban válaszolt. Fogadjátok szeretettel első körben Ujj Mészáros Károly, Szávai Viktória, Oláh Judit, Tóth Barnabás és Szabó Simon ajánlóját!

Ujj Mészáros Károly

A Liza, a rókatündért és az X – A rendszerből törölvét jegyző rendező az Alvilág című, tavalyi krimisorozattal a tévés műfajban is kipróbálta magát. A Netflix kínálatából ajánlott nekünk egy izgalmas darabot.

„Az Unbelievable című Netflix-sorozatot ajánlom, mert ez a sorozat tetszett a legjobban a múlt évben a Csernobil mellett (legalább annyira). Remekül megírt történet, vége van a végén, csodálatos színészet, alacsony költségvetésből, csinnadratta nélkül, ezért könnyen elkerülhette bárki figyelmét. És persze azért, mert mostanában annyian beszélnek a női alkotók jogairól, de nézzük is meg azt, amit csinálnak!”


Tóth Barnabás

A remek kisfilmjeiről és a tavaly ősszel bemutatott Akik maradtakról ismert rendező az utóbbi években többször került az Oscar-díj közelébe. Most egy cannes-i díjnyertes francia filmet ajánl nekünk.

„A Nyomorultak (Les Misérables) azon a héten került mozikba, amikor megjelent a vírus Magyarországon, így félő, hogy sokan lemaradtak erről a fantasztikus francia filmről. Az Amazon jóvoltából biztos, hogy hamarosan valamelyik szolgáltatón elérhető lesz ez a lebilincselően feszült sztori a mai párizsi külvárosi rendőrök egy napjáról, akiknek a különböző etnikumú bandák közt kell ellavírozniuk – maguk is a törvénytelen túlkapások és az erőszak eszközével. Idén még nem láttam ennél jobb filmet.” [A filmről itt írtunk kritikát.]


Oláh Judit

Oláh Judit dokumentumfilm-rendező Visszatérés Epipóba című új filmjét március 22-én mutatták volna be a CPH:DOX fesztiválon Koppenhágában. Judit – profiljához híven – egy dokumentumfilmet ajánlott nekünk.

„A Holy Hell című dokumentumfilmet szeretném ajánlani, mert elképesztően izgalmas és minden fikciós elképzelést felülmúl! A történet főszereplője egyben a film alkotója is, olyan világba és olyan elmékbe tudunk általa közelről bepillantani, amit aztán sosem feledünk. A fotó a berlini karanténom ideje alatt, de karanténon kívül készült, mikor a lányommal kimerészkedtünk.”


Szávai Viktória

Szávai Viktória szabadúszó színész, emlékezetes színpadi alakításai mellett rendre feltűnik egy-egy magyar filmben vagy tévésorozatban, a mozinézők legutóbb a BÚÉK-ban és a FOMO-ban láthatták. Vele készült interjúnkat ide kattintva olvashatják, most pedig a karanténmozizás úttörő darabját ajánlja nekünk.

„Sok filmcím hemzsegett a fejemben, hogy mit is ajánljak, de aztán tegnap este volt egy nagyon friss, intenzív filmélményem: Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, aminek rendhagyó módon a Vimeón tartották meg az online premierjét április 23-án. Nagyon sajátos, jelen idejű film, egyszerre realista és nyugtalanítóan misztikus. Többször eszembe jutott róla az Éjszaka a Földön, de ez, azt hiszem, hízelgő párhuzam. Nézzétek!”


Szabó Simon

Szabó Simon filmrendező, színész, DJ és tévés személyiség legközelebb Lóth Balázs Pesti balhé című akció-vígjátékában lesz látható. Simon nem éppen a könnyed alkotások után nyúlt, egy 7 órás filmet ajánl nekünk a karanténra.

„Tarr Béla Sátántangóját ajánlom végignézni. Ha máskor nem is, most itt az idő, hogy valamivel több, mint 400 percet egyetlen filmalkotásnak szenteljünk. A film hangulata megtanítja értékelni az otthon eltöltött időt.” [A Sátántangó épp múlt héten jelent meg első alkalommal Blu-Rayen – a szerk.]


Film a pandémia korában című dossziénkból:

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat