Kritika | Goda Krisztina: BÚÉK Kritika | Goda Krisztina: BÚÉK

Teljesen ártalmatlanok

Goda Krisztina: BÚÉK

ÉRTÉKELD A FILMET!
BÚÉK
Goda Krisztina
2018

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Vajon volt-e értelme elkészíteni a Teljesen idegenek magyar remake-jét? A BÚÉK mindenkit megtévesztett, pedig nem kell tőle félni.

A remake-gyártás mélyebben áthatja a mai filmes trendeket, mint gondolnánk. A legfeltűnőbb folyamat természetesen a hollywoodi feldolgozások burjánzása, legyen szó a saját sikereik vagy kisebb külföldi produkciók újragyártásáról. Ezzel párhuzamosan viszont a világ minden részén, így Magyarországon is készülnek remake-ek (elég csak arra gondolni, hogy a legsikeresebb magyar sorozatok A mi kis falunktól az Aranyéletig külföldi ötlet nyomán készülnek). Paolo Genovese Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című filmje azért emelkedik ki mégis a trendből, mert saját jogán is nemzetközileg sikeres filmről van szó, mégis rövid időn belül görög, spanyol (Álex de la Iglesia rendezésében), török, francia (Bérénice Bejo főszereplésével) és dél-koreai feldolgozás készült belőle. Ráadásul a remake-ek többsége is ugyanolyan népszerű lett hazájában, mint Genovese filmje. A Teljesen idegenek Magyarországon is a tavalyi év egyik meglepetéssikere volt, így érthető, hogy a magyarok is felültek a remake-vonatra.

De mit is tud ennyire ez az olasz midcult film, hogy a fél világ meg akarja ismételni a sikerét? A Teljesen idegenek tulajdonképpen egy klasszikus kamaradráma, amelynek két sajátos vonása van: a mélyben húzódó kapcsolati válságok ellenére humoros elemektől sem mentes, illetve, ami a filmet híressé tette, a szereplők titkai a kihangosított mobiltelefonjaiknak köszönhetően lepleződnek le. Valójában ez a telefonosdi egyszerű gimmick, ami az események katalizátoraként működik – a szereplők bizonyára nélkülük is lebuknának, de a jó ütemben érkező hívások és üzenetek a színpadi dráma szabályainak megfelelően sűrítik a fordulatokat. Így a „rohanó világot” is jól leképezi a telefonfüggőségre optimalizált dráma, hiszen egyetlen baráti vacsora alatt mindenkinek fenekestül felfordul a megítélése, ugyanakkor a feltárt titkok általánosabb érvényűek, nem a technicizált életünkből fakadnak.

A könnyen átérezhető és aktuálisnak tűnő problematika mellett a film olcsó kivitelezése és alakíthatósága is remake-re csábít: a történet gyakorlatilag egyetlen lakásban, kortárs környezetben játszódik, két kínos telefonhívás között pedig az adott nemzeti sajátosságoknak megfelelően színezhető ki a körítés. Goda Krisztina, a 2000-es évek nézhető és sikeres filmjeinek rendezője korábbi munkái közül mintha a Csak szex és más semmi és a Kaméleon keresztezéseként képzelte volna el a feldolgozást, a koncepció pedig működik. Párkapcsolati vígjáték, sötétebb vonásokkal, olyan elismert színészek főszereplésével, mint Szávai Viktória, Mészáros Béla, Bata Éva, Hevér Gábor, Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska és Elek Ferenc. A BÚÉK több ponton eltér a Teljesen idegenektől, ezek között vannak jelentősebb és apróbb változtatások egyaránt – de lényegében a film ugyanazt az ívet járja be, mint elődje, sikerrel.

A fontosabb változtatások egyike, hogy a BÚÉK sokkal egyértelműbben vígjátéki hangvételű – minden drámai fordulatot elütnek egy poénnal, ami talán kissé leegyszerűsítő megoldás, de eközben a film humora jól működik. Ezzel összefüggésben a szereplők viszonyrendszerét is megváltoztatják egy ponton, ami közelebb hozza a filmet a hagyományos romantikus vígjátékokhoz. Ám szerencsére ez nem csökkenti, inkább növeli a konfliktusok számát.

Egy szintén markáns különbség Genovese filmjének legfurcsább momentumát érinti: a Teljesen idegenek a holdfogyatkozás alatt játszódik, ez a rendkívüli pillanat pedig mintha időn kívülivé helyezné a vacsorát, a film végén minden visszazökken az eredeti kerékvágásba. A BÚÉK-ban nincsenek ilyen metafizikai távlatok, de igazán nem is hiányoznak, helyette a szilveszteri időpont ad sajátos szabályokat az eseményeknek. Ugyanígy a Teljesen idegenek talányossága is finomodik. Genovese nem indokol meg minden titkot, és nyitott kérdéseket is bőven hagy. Ezzel szemben a BÚÉK a jól megcsinált forgatókönyv kívánalmainak megfelelően mindent alátámaszt, kevesebb titkot hagy leleplezetlenül – de szerencsére ez a film sem akar mindent ütközésig lezárni, az eltérő hangulatú befejezés során maradnak elvarratlan szálak is.

Nagy innovációt tehát ne várjunk a BÚÉK-tól, de az tény, hogy ügyesen ismétli meg a sikerreceptet, miközben némi egyedi ízt is sikerül belopnia az ismert szituációba. Goda Krisztina filmjének legnagyobb erénye, hogy jól adaptálja a hazai környezetre a történetet: Divinyi Réka forgatókönyvének köszönhetően a BÚÉK jó értelemben véve magyaros, mindennapos beszédtémák, hatásos poénok teszik életszerűvé és ismerőssé. Bár az olasz film kulturális különbségei sem áthidalhatatlanok, a BÚÉK érezhetően közelebb áll a magyar nézőhöz, hiszen nem a PC és a Mac különbségeiről vitáznak benne, hanem a lakógyűlés, a bölcsészség vagy a himnusz (!) merül fel humorforrásként. Így a telefonhívásokat megszégyenítő sűrűséggel érkező viccek még akkor is továbblendítik a filmet, amikor a rendezés leülne.

Volt-e értelme elkészíteni a BÚÉK-ot? Károsnak biztosan nem káros a megszületése, a marketingkampánya viszont annál inkább. Érthetetlen, hogy miért bugyuta vígjátéknak álcázva próbálják meg eladni a filmet, pedig valójában hasonló közönséget célozna meg, mint az olasz párja. Bizonyára a közönség maximalizálása volt a cél, a plakát és az előzetes keltette elemi gyűlölet viszont mélyen előítéletessé tette a valódi célcsoportot (és a kritikusi szakmát). Beismerem, én is szkeptikus voltam a BÚÉK-kal, pedig működőképes és igényesen szórakoztató filmről van szó – csak legyen, aki megnézi.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
BÚÉK

BÚÉK

Színes vígjáték, filmdráma, 100 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur