Vigh Martin

Vigh Martin

2001-ben született Szegeden. Jelenleg az ELTE kommunikáció és médiatudomány, illetve filmszakán tanul. Az f21 filmrovatát szerkeszti, kritikái több filmes lapban és kulturális portálon jelennek meg. Fő érdeklődési területe az amerikai függetlenfilm és a kreatív dokumentumfilm, a filmek és a filmnézés pszichológiai aspektusai. Richard Linklater és Hajdu Szabolcs elkötelezett rajongója. 

Írásai a Filmtetten (69)

Egy anya érzi – Benoît Delhomme: Mothers' Instinct / Anyai ösztön

2024. május 29.

Benoît Delhomme rendezői debütje két elsővonalas hollywoodi díva jutalomjátékát és valódi pszichológiai mélységet ígér, hogy aztán annyira belefeledkezzen saját pózaiba, hogy se az egyébként valóban remek színészeit, se a történet által felvetett dilemmákat ne hagyja érvényesülni.

A sivatag és a tengerpart sincs biztonságban – Road House / Országúti diszkó (1989, 2024)

2024. április 5.

Az Országúti diszkó két verziója sok tekintetben eltér egymástól, a történet alapvető konfliktusa azonban mindkét esetben ugyanaz: egy területet kell megvédeni, a helyiek pedig a cél elérése érdekében külső segítséghez is folyamodnak. Nem véletlen, hogy ez a fabula sokaknak ismerős: a filmpáros Hollywood egyik legfontosabb műfajához nyúlik vissza, miközben az akciónarratívákat is dominánsan bontja ki.

Tudom, hogy tudod, hogy ő tudja – A true crime műfaji reflexiói kortárs sorozatokban

2024. február 17.

A streamingszolgáltatók tartalomfolyamának jellegzetes műfaja a true crime. A valós bűnügyeket feldolgozó szériák nagy nézettséget, és ami talán még fontosabb, rajongói aktivitást tudnak kiváltani, amely bizonyos esetekben akár a feldolgozott ügyek megítélését, lefolyását is megváltoztathatja. Azonban mint a legtöbb trend, ez is kitermelte a maga reflexióját. A következőkben a műfaj történetének vázlatszerű felvázolása és az alapvető jellemzők ismertetése után kortárs sorozatok példáján keresztül szemléltetjük a zsáner tartalmi és formai reflexióit.

Minden föld megművelhető – Nikolaj Arcel: Bastarden / The Promised Land / A fattyú

2024. január 15.

Dánia Oscar-nevezettje pedáns történelmi dráma, amelyben az a kérdés, hogy birtokba vehető, megművelhető-e a föld, kiszakíthatjuk-e a saját darabkánkat a nagy egészből. Nikolaj Arcel filmje helyenként az ideálisabbnál erősebbre rajzolja a kontúrokat, hősének sorstragédiáját viszont majdhogynem tökéletesen ábrázolja.

Míg a halál meg nem válthat – William Oldroyd: Eileen

2024. január 10.

Az Eileen a majdnemek filmje: majdnem tökéletes Hitchcock-újrázás, majdnem valódi mélységgel rendelkező karakterdráma és majdnem hibátlan elegye mindezeknek, végül azonban egyik területen sem ér igazán csúcsra. William Oldroyd azonban kétségtelenül tehetséges rendező, Anne Hathaway pedig évről évre egyre jobb színésznő.

Osztály, vigyázz! – Az iskola a kortárs európai filmben

2023. november 16.

Az európai (szerzői) filmek az elmúlt években nagy figyelmet fordítottak az iskola intézményére. Magyar színtéren a közelmúlt két legnagyobb figyelmet kiváltó mozija (Magyarázat mindenre, Elfogy a levegő) egyaránt az oktatási rendszer szűrőjén keresztül foglalkozott társadalmi törésvonalakkal, de német (A tanári szoba, Bachmann tanár úr és az osztálya), török (Elszáradt füvekről), francia (Az osztály) és román (Zűrös kettyintés, Érettségi) példákat egyaránt találunk. A következőkben – a teljesség és a témában releváns összes film megemlítésének igénye nélkül – a legfontosabb alkotásokban elemezzük a megjelenő oktatásképet, kitérve a tanárok és a diákok helyzetére, valamint arra is, hogy a művek mennyiben tekintik az iskolát a társadalmi beavat(ód)ás intézményének.

Magyarország jön utánunk – Tóth Barnabás: Mesterjátszma

2023. október 25.

Tóth Barnabás az Akik maradtak után maradt a történelmi (fél)fikciónál, és Stefan Zweig elbeszélését kiindulópontnak használva olyan filmmel jelentkezett, amelyet akár Köbli Norbert is írhatott volna 2010-es évek közepén. A Mesterjátszma működőképes műfaji gépezet, ám túl sokat akar beleszuszakolni a szűk másfél órás játékidejébe.

Vigh Martin

Friss film és sorozat

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat