Kritika: Bereményi kalapja (Papp Gábor Zsigmond) Kritika: Bereményi kalapja (Papp Gábor Zsigmond)

„...s én fejembe nyomva apa kalapját, megyek”

Papp Gábor Zsigmond: Bereményi kalapja

ÉRTÉKELD A FILMET!
Bereményi kalapja
Papp Gábor Zsigmond
2022

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 6.5

6.5

Szerinted?

0

Ritka pillanat: négy rendező áll egyidőben a színpadon, egyetlen film bemutatója előtt. Nem négykezes szkeccset, csak egyetlen rendhagyó portréfilmet vezetnek fel: Tóth Barnabás faggatja benne Bereményi Gézát Papp Gábor Zsigmond rendezői utasításai nyomán, és minderről Lévai Balázsnak mesélnek a veszprémi ősbemutató színpadán.

A Magyar Mozgókép Fesztivál mindössze két dokumentumfilmet mutatott be központi helyszínén, a veszprémi Hangvilla nagytermében: az egyik Pigniczky Réka Memory Project 1956/2021 című munkája volt, amely egy hatalmas életműinterjú-sorozat anyagából ollózza össze az 1956-os forradalom és az utána kivándorolt magyarok történetét – kristálytiszta oral history –, a másik pedig a Bereményi-film volt, amelyről rendezője korábbi munkáit ismerve sejteni lehetett, hogy nem egy szokványos, beszélő fejes, televíziós félórát fogunk kapni. Papp Gábor Zsigmond ugyanis a mozivászonra kívánkozó kreatív dokumentumfilm mestere, játékfilmes erővel tud megszerkeszteni és (újra)értelmezni archív felvételeket, humort csempészni a legsúlyosabb helyzetekbe, s ha hiányos a képanyag, újrajátszatja az eseményeket.

A Bereményi kalapja ősbemutatója Veszprémben

Valószínűleg unalmas lett volna a Bereményi kalapja, ha egyszerűen csak követi kamerájával alanyát, Bereményi Géza ugyanis nyilvánvalóan két lábon járó irodalom-, film- és könnyűzenetörténet, tele rengeteg tapasztalattal, sztorival, anekdotával, humorral – beszéltetni kell és érdemes, minden szava érdekes és értékes. Szükség volt tehát egy beszélgetőtársra, de a kamera mögül felhangzó kérdések vagy a képbe belemászó rendező figurája általában a lehető legsutább dokumentumfilmes megoldás – izgalmasabb leosztani ezt a szerepet valakire, aki nem is idegen a történetben. Ezt a szereplőt sikerült megtalálni Tóth Barnabás személyében: az 1988-ban bemutatott Eldorádó Valkai Imije azóta felnőtt, filmrendező lett – sőt, fordult a kocka: ő is rendezte már Bereményit egy kisjátékfilmben –, most ő faggatja mesterét. Talán a jelenlétét jobban is ki lehetett volna aknázni, talán kialakulhatott volna egy-egy generációs vita idős és fiatal kolléga között, amilyen egy adott pillanatban mintha el is indulna egy mozibeli jelenet során, de nyilvánvaló az alkotói szándék: hiába egy fiatal pályatárs a riporter, egyetlen percig sem dominálhatja le a címszereplőt. Nyoma sincs itt konfliktusnak, a fiatal – egyfajta rendezői alteregóként is, ha úgy tetszik – szívja magába a nagy öreg történeteit, s az azonosulásban épp a láthatatlan, játékos rendezői kéz segíti: Barna a film legelején Géza cipőjébe kalapja alá bújik, amint utóbbi a gyerekkora helyszínén jár.

Kép a Bereményi kalapja című filmből

Beszélgetnek múltról, gyökerekről, barátságokról, névváltoztatásokról, történelemről és persze filmekről – Bereményi első forgatókönyvírói és írói kalandjairól, a Kézdi-Kovács Zsolt rendezte, 1972-es Romantikáról, első saját rendezése, A tanítványok születéséről, A turnéról, A hídemberről –, majd dalszövegírásról, Cseh Tamásról, és a többiekről. Megszólalnak természetesen pályatársak, barátok, rokonok is – Cserhalmi György, Sőth Sándor, Can Togay, Cserna-Szabó András, Ónodi Eszter, Vetró András stb. –, és mindannyian hozzátesznek egy-egy mozaikkockát egy sokoldalú sokkalapú művész lassacskán összeálló portréjához. Miközben kibontakozik előttünk egy rendkívüli alkotó profilja és filmográfiájának olykor vicces kulisszatitkokkal tűzdelt (ld. a Bereményi és a Böszörményi név összekeverése miatt véletlenül átvett francia fesztiváldíj esete) teljes íve, rendkívüli erővel szólal meg a zene: a Bereményi által írt dalszövegek hihetetlen erővel illusztrálják, egészítik ki vagy értelmezik az éppen elhangzottakat, látottakat, formálják a film hangulatát. A múltidézés eszköze lenne, vagy/és kitekintés a jövő felé Bereményi együttműködése Járai Márkkal, a lényeg, hogy „akció közben” is láthatjuk a mestert: a Halott Pénz énekese gitáron játszik le egy-egy dallamot, amihez Bereményi azonnal papírra is vési a találó szöveget (és hamiskásan nevetgél, amikor elégedett egy-egy gondolat hangzásával).

Kép a Bereményi kalapja című filmből

Tovább gazdagítja a film világát Tóth Barnabás gyerekkori naplója, amelyet az Eldorádó forgatása alatt írt, illetve a megrendezett jelenetek játékossága. Papp Gábor Zsigmond belerendezi két szereplőjét egy-egy Bereményi-filmjelenetbe vagy az archív dokumentumfelvételekbe (így szaladhat át pl. Bereményi Géza az 1956-os eseményektől feldúlt utcán, és dobálhat Molotov-koktélt ifjú forradalmárként Tóth Barnabás).

Kérdezés és emlékezés dinamikája viszi tehát előre a sztorit, és szinte mindegy, milyen helyszínen zajlik a beszélgetés: nagyvárosi utcán, balatoni stégen vagy egy családi ház kertjében, végül egyetlen gazdag életútinterjúvá alakul a film.

Kép a Bereményi kalapja című filmből

A bemutató előtt a négy rendező ott állt a színpadon. Nagyjából mindegy is volt, mivel indult a beszélgetés, a színpad irányába szinte tapinthatóan sugárzott a tisztelet és a rokonszenv, pedig nyilván nem csupán szakmabeliek vagy személyes ismerősök ültek a teltházban. A vetítés után a négy rendezővel együtt lépett a színpadra a stáb többi, jelen lévő tagja is, és tapsukban – ahogy közös munkájukban is – volt egy főhajtás Bereményi Géza előtt. Akin ezúttal nem volt kalap.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

6.5

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu