Magyar

„A Kék Pelikan egy történelmi film” – Interjú Csáki László animációs rendezővel

2024. április 9. – írta

Csáki László a 90-es évek vadkapitalizmusába repítve mesél a vonatjegyhamisítási lázról, az időszakról, amikor kalandvágyó, de csóró fiatalok izzadt tenyerükben kamu jegyeket szorongatva utazták be Európát, mindezt egy indigónak köszönhetően. A Kék Pelikan témája legalább annyira izgalmas, mint a formája, a rendezővel erről a kettősségről, saját hamis jegyes utazásairól és a Filmtett-tábor esszenciájáról is beszélgettünk.

Bhutánban mindenki boldog? – Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya: A boldogság ügynöke

2024. március 27. – írta

Zurbó Dorottya és rendezőtársa, Arun Bhattarai filmje a Sundance-en kezdte meg pályafutását, és az ötévente sorra kerülő boldogságfelmérést tematizálja. Amber, egy kérdezőbiztos útján keresztül ismerkedhetünk meg boldog – és egy idő után úgy tűnik, hogy inkább kifejezetten boldogtalan, ám méltóságteljes – bhutáni emberekkel.

„Hagyjanak már minket élni!” – Lóth Balázs: Most vagy soha!

2024. március 15. – írta

A Most vagy soha! egy szórakoztató, a nemzeti érzést előhívni képes közönségfilm lett az 1848. márciusi 15-i forradalomról, fiktív cselekményvezetése azonban olyan alternatív univerzumot teremt, amely sértően túlzó ellenségképe és maradi nőképe miatt sokak zsebében kinyithatja a bicskát.

Gute Reise! – Csáki László: Kék Pelikan

2024. március 2. – írta

2024 egyik legvárósabb magyar filmje a kultikus Moszkva tér világába repít vissza, amikor a kalandvágyó, de csóró fiatalok – hasonlóan kalandvágyó és csóró fiatalok jóvoltából – kedvezményes árú, hamisított vonatjegyekkel ruccanhattak ki a foszladozó Vasfüggönyön áttündöklő Nyugatra. Csáki László első nagyjátékfilmjét személyes élmények inspirálták: a 2000-es évek elején maga is ilyen simlis vonatjegyekkel kalandozta be Európát.

Tövisek és virágok – Rudolf Olivér: Kaktuszember

2024. február 7. – írta

Rudolf Olivér Freeszfe-gondozásban készült diplomafilmje két, az ifjúságot már régóta maguk mögött hagyó magányos ember lehetséges egymásra találásáról mesél, de a szokatlan, 47 percnyi játékidőbe még egy kis gyászfeldolgozás, fantáziadús álomszekvenciák és egy csipetnyi budapesti valóság is belefért. A filmet a 35. Trieszti Filmfesztiválon láttuk.

A magány ölelésében – Vermes Dorka: Árni

2024. február 6. – írta

Vermes Dorka első nagyjátékfilmje a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában mutatkozott be, többek között Tarr Béla producerkedésével és a velencei fesztivál mikrobüdzséjéből készült. A stilizálás és a dokumentarizmus kettősével él, így a magyar szerzői film hagyományába is illeszkedik, miközben saját világot, hangot és emlékezetes alakokat is teremt, látomásos atmoszférával és egyedi hangzással.

Nyers valóságok – Boross Martin: Nyersanyag

2024. január 18. – írta

Részvétel és alkotás, felfedés és eltitkolás drámáinak helyszíne a Nyersanyag globális érvényű faluja, ahol a nyári alkotótáboros, szociofilmes hangulatot a thriller váltogatja, és ahol a katarzis szó szerint a földbe áll.

„Az öregedés ellentmond a szépségideálnak” – Interjú Hevér Dániellel és Kertész Zsanettel, a Valami madarak alkotóival

2024. január 4. – írta

Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró első közös nagyjátékfilmje egy öregotthonban szövődött valószínűtlen szövetségről mesél kedvesen, bohókásan, mégis szívszorítóan. A Valami madarak kapcsán arról beszélgettünk az alkotópárossal, félnek-e az öregedéstől, miért készült öt éven át az alkotás, de szóba került Szacsvay László bajsza is.

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat