Berényi Csaba

Írásai a Filmtetten (6)

A világ második legjobbja – Matt Johnson: BlackBerry

2023. december 3.

Az utóbbi időben megszaporodtak a gigantikus világmárkák mögötti lángelmék életét és a bombaötlet megszületését főleg az amerikai sikernarratíva mentén taglaló filmek. A BlackBerry is egy ilyen brand movie, de mivel mára egy szinte teljesen kifutott technológiáról szól, egyszerre ironikus dicshimnusz és őszinte nekrológ a világ iPhone előtti legjobb okostelefonjáról.

Patkányvérből medvecukor – Wes Anderson: Henry Sugar csodálatos története, A hattyú, A patkányfogó, Méreg

2023. október 9.

Az utóbbi években borzalmas dolog történt Wes Andersonnal: túlnyerte magát. Modoros, élére vasalt hipszter stílusa és filmjeinek elegáns, de üres képi világa nemhogy közkinccsé vált, egyenesen AI által generált mémmé silányult. A rendező a túltengő forma és a díszes semmitmondás zsákutcájából ezúttal négy rövidfilmmel keresi a kiutat.

Néha szobor, néha galamb – Kelly Reichardt: Showing Up

2023. szeptember 1.

Kelly Reichardt tűnődve csordogáló lírai-minimalista munkái jelentős, de kifizetődő türelmet igényelnek a nézőtől. Legújabb, Showing Up című filmjében ehhez mérten a lazább hangvételt agyagszobrász főhőséhez hasonlóan az ő keze is egy csendes, lassan kötő drámává formálja.

A nő, aki ott sem volt – Michal Chmielewski: Roving Woman

2023. augusztus 2.

A Roving Woman a talajvesztett, kallódó nők társadalmi kommentárként funkcionáló, önfelfedező himnusza is lehetne, ehelyett a társas magány, a fojtogató szabadság és a halkan elenyésző szerelmek egyetemes útját járó szerzői filmek nyomdokain halad.

Alsó polcos kamaszkor – Chandler Levack: I Like Movies

2023. július 16.

Az I Like Movies nem csak a kultikus filmek, de a filmrajongó-szubkultúra álmodozói előtt is tisztelgő, keserédes felnövéstörténetével végső soron arról beszél, hogy átlagosnak lenni a legkeményebb meló.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat