MOZ.GO lett a neve a Magyar Mozgókép Fesztiválnak MOZ.GO lett a neve a Magyar Mozgókép Fesztiválnak

MOZ.GO lett a neve a Magyar Mozgókép Fesztiválnak

A Balaton-parti magyar filmes seregszemle idei kiadását Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című krimi-vígjátéka nyitja.

Az Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Filmintézet negyedszerre viszi Veszprémbe, Balatonfüredre és Balatonalmádiba a magyar film legnagyobb hazai seregszemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol az elmúlt év legkiválóbb alkotásai mellett premier filmeket és klasszikusokat egyaránt láthat a közönség. Június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk premier előtti gálavetítésével nyílik az esemény. Az Agatha Christie stílusát idéző, humoros fordulatokban is bővelkedő krimi-vígjátékban a színészből nyomozóvá avanzsáló főszereplőt Kern András alakítja. Mellette olyan színészlegendákat láthatunk a vásznon, mint Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati, a fiatalabb generációból pedig többek között Stefanovics Angéla, Keresztes Tamás és Elek Ferenc szerepel a filmben.

A fesztiválon lesz a premierje többek között Pigniczky Réka Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmjének. 55 év, 1300 dal, 45 ország, megszámlálhatatlan fellépés: a legendás Kaláka megzenésített versein immár a harmadik generáció nő fel határainkon innen és túl. A MOZ.GO-n lesz Hegedűs Péter Hallasz engem? című VR- és animációs elemeket is tartalmazó, formabontó alkotásának premierje, Surányi András Eötvös Péter című portréfilmje pedig a nemrégiben elhunyt, világhírű zeneszerző életét mutatja be.

A megújult MOZ.GO idén először készülőben lévő magyar alkotások kulisszatitkaiba is betekintést ad a közönségnek: az itthon és világszerte az év végén a képernyőre kerülő 10 részes Hunyadi sorozat, valamint a terroristákra vadászó lövészek akciódús életét bemutató, hat részes S.E.R.E.G. is bemutatkozik majd.

„Krimi-komédiától a nézettségi rekordot döntő sport-dokumentumfilmig, lebilincselő sorozatokig és példaértékű életutakat bemutató felemelő alkotásokig ismét nagy műfaji sokszínűséggel, inspiráló filmekkel várjuk a nagyközönséget és a szakmát júniusban. Örömteli, hogy a közös történeteinket mozgóképen elmesélő legújabb alkotásokat egy méltó rendezvényen mutathatjuk be az alkotók jelenlétében” – nyilatkozta Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost a fesztivál közleménye.

„A mozgófénykép szót sokáig csak mozgóként emlegették a filmszínházak, ebből született meg a magyar mozi szó, mely 1907-ből, Heltai Jenőtől származik. A fesztivál új neve, a MOZ.GO visszanyúlik tehát a film születésének gyökereihez, miközben utal korunk lendületességére és filmnézésére hív: menjünk moziba! Idén új helyszínekkel is bővül a fesztivál. Visszatér a veszprémi Agóra és immár a balatonfüredi Kongresszusi Központ is kínál programokat. Az esemény háziasszonya idén Morvai Noémi az MTVA M5 kulturális csatorna kiemelt szerkesztő-műsorvezetője lesz” – idézi Csáky Attila fesztiváligazgatót a közlemény.

A Magyar Mozgókép Díjakról idén is öt fős szakmai zsűri dönt. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

A Magyar Mozgókép Díjak idei zsűrije

A Magyar Mozgókép Fesztivál, a hazai film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotásokkal, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel, közönségtalálkozókkal várja a filmbarátokat Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében június közepén.

(a MOZ.GO közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat