A nemzet aranyai nyitja idén a Magyar Mozgókép Fesztivált A nemzet aranyai nyitja idén a Magyar Mozgókép Fesztivált

A nemzet aranyai nyitja idén a Magyar Mozgókép Fesztivált

A Magyar Mozgókép Díjakról idén szakmai zsűri dönt, elnöke Koltai Lajos lesz.

A június 7-én, A nemzet aranyai gálavetítésével, a veszprémi Szentháromság téren kezdődik és négy napig tart a legnagyobb magyar filmes seregszemle. A dokumentumfilm hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot.

A Magyar Mozgókép Fesztivál minden évben újravetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A film restaurált változatának világpremierje februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál volt, Magyarországon itt láthatja majd először a közönség.

A törvény szövedéke – Fehér György: Szürkület (1990)

2023. február 19.

Fehér György Szürkület című, frissen restaurált filmje egyszerre társtalan alkotás és egy, a magyar filmművészetben markáns stílusjegyekkel bíró filmnyelvi irány kultikus darabja, de mindenekelőtt – az irodalmi alapművet jegyző Friedrich Dürrenmattot parafrazálva – „a bűnügyi film rekviemje”.

Olvasd tovább  

Idén az előzsűri közel 200 nevezett alkotásból választotta ki a versenyfilmeket és a Mozgókép Díjak jelöltjeit, amelyeket a napokban bejelentenek a szervezők. A Magyar Mozgókép Díjak sorsáról öt fős szakmai zsűri dönt, ennek elnöke Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 9 helyszínen közel 100 magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok 500 Ft-os jegyáron – közölték a szervezők.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat