Amerikai független filmfesztiválon nyert Tóth Barnabás Amerikai független filmfesztiválon nyert Tóth Barnabás

Amerikai független filmfesztiválon nyert Tóth Barnabás

Tóth Barnabást választották legjobb rendezőnek a Mesterjátszma című pszichothrilleréért a 29. alkalommal, július 18-27. között rendezett New York állami Stony Brook Filmfesztiválon.

A tíznapos, független rövid- és nagyjátékfilmeket felvonultató amerikai fesztiválon 19 ország 36 filmje versenyzett. Itt mutatta be személyesen a rendező tavalyi filmjét az amerikai közönségnek, és elnyerte a legjobb rendező díját.

Az 1956-ban játszódó mű Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja, amelyben Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, amelyek útját B-ből (Hajduk Károly), a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

A Mesterjátszma a 2023-as Miskolci CineFesten mutatkozott be, ahol elnyerte a közönségdíjat. A magyar filmkritikusok a legjobb férfi főszereplő díjával illették Hajduk Károlyt, az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb forgatókönyvért Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást jutalmazták.

A magyar pszichothriller előzetese elérhető ezen a linken, a film a tervek szerint idén ősztől elérhető lesz a Filmio kínálatában.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat