„Há igen”: idén is lesznek magyar és román nagyjátékfilmek az Alter-Native-on „Há igen”: idén is lesznek magyar és román nagyjátékfilmek az Alter-Native-on

„Há igen”: idén is lesznek magyar és román nagyjátékfilmek az Alter-Native-on

Nemcsak a rövidfilmeké a terep a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon: a szervezők a 32. alkalommal, november 6. és 10. között zajló rendezvénysorozaton egészestés alkotásokat is műsorra tűztek.

A 32. Alter-Native-on látható lesz a megtörtént eseményeket feldolgozó, Elfogy a levegő című drámája, amelynek rendezője, a szovátai születésű Moldovai Katalin a fesztivál zsűritagja is lesz. A vetítést követően közönségtalálkozóra kerül sor: Moldovai Katalin és a film producere, Muhi András mesél majd az alkotói folyamatról. Szintén zsűritag Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője – a vígjáték vetítése után szintén közönségtalálkozóra kerül sor.

„Mindenhol fogy a levegő” – Interjú Moldovai Katalinnal, az Elfogy a levegő rendezőjével

2023. november 10.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, azóta Varsóban is bemutatták, a magyarországi mozik pedig most (a romániai mozik pedig november 24-től) vetítik Moldovai Katalin első nagyjátékfilmjét, aminek címe a sokatmondó Elfogy a levegő. A kortárs oktatás helyzetéről, az erdélyi játékfilmekről és a fogyatkozó levegőről is beszélgettünk Moldovai Katalinnal.

Olvasd tovább  

Az Alter-Native közönsége idén megnézheti a Kálmán-napot, Hajdu Szabolcs magánéleti konfliktusokat boncolgató trilógiájának második részét, Tóth Barnabás misztikus pszichothrillerét, a Mesterjátszmát, Prikler Mátyás szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készült politikai thrillerét, a Hatalmat és Szőke András egújabb filmjét, a 70-es, 80-as évek burleszkszerű hétköznapjaiban játszódó Brigádnaplót is. A legkisebbeket a Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk mesefüzérére várják.

Sötétség délben – Interjú Tóth Barnabással a Mesterjátszmáról

2023. november 4.

Túl egy cinefestes ősbemutatón, mozipremierje előtt áll Tóth Barnabás harmadik egészestés alkotása, a Mesterjátszma. Az ’56-os forradalom végnapjaiban játszódó thriller rendezőjével beszélgettünk irodalmi alapról és sakkról, korhűségről és forgatási csalásokról. Mivel nehéz a Mesterjátszmáról spoilermentesen beszélni, az alábbi szöveg túl sokat eláruló részleteit filmtettes szokás szerint fehér betűvel szedtük – ezeket érdemes a film megnézése után, kurzorral kijelölve elolvasni.

Olvasd tovább  

A hagyományokhoz híven a fesztivál román nagyjátékfilmeket is vetít. Jelen lesz az Alter-Native-on Andrei Creţulescu Ext.Autó.Éjszaka (Ext.Maşină.Noapte) című alkotása, Gabi Virginia Şarga és Cătălin Rotaru Ahová az elefántok mennek (Unde merg elefanţii) című filmje – amelyben egyetlen elefánt sem látható –, és Horia Cucută és George ve Gänæaard Lezárt ügy (Clasat) című filmje is, amelyben a főszereplő újságíró egy titokzatos, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat után nyomoz.

A fesztivál zárófilmje Fazakas Péter krimi-vígjátéka, a Ma este gyilkolunk lesz, amelyben olyan színészlegendák játszanak, mint Kern András, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bánki Gergely, Bodrogi Gyula, Elek Ferenc és Bánsági Ildikó. A fordulatos történet középpontjában egy gyilkosság áll, amely felkavarja az idős művészeket befogadó Pirandello Színészotthon mindennapjait.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat