Moldovai Katalint és Lemhényi Rékát Magyar Mozgókép Díjra jelölték Moldovai Katalint és Lemhényi Rékát Magyar Mozgókép Díjra jelölték

Moldovai Katalint és Lemhényi Rékát Magyar Mozgókép Díjra jelölték

Nyilvános a Magyar Mozgókép Díjak jelöltlistája.

A Magyar Mozgókép Fesztiválra nevezett alkotások közül a Magyar Filmakadémia kategóriánkénti szakmai delegáltjai válogatták ki a jelölésre érdemes öt-öt filmet vagy alkotót – közölte ma délelőtt a fesztivál. Újdonság, hogy idén egy producert is díjazni fognak. A 22 kategória díjait június 15-én, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adják majd át.

„Mindenhol fogy a levegő” – Interjú Moldovai Katalinnal, az Elfogy a levegő rendezőjével

2023. november 10.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, azóta Varsóban is bemutatták, a magyarországi mozik pedig most (a romániai mozik pedig november 24-től) vetítik Moldovai Katalin első nagyjátékfilmjét, aminek címe a sokatmondó Elfogy a levegő. A kortárs oktatás helyzetéről, az erdélyi játékfilmekről és a fogyatkozó levegőről is beszélgettünk Moldovai Katalinnal.

Olvasd tovább  

A szovátai származású Moldovai Katalin (Elfogy a levegő) a legjobb első filmes rendező díjára esélyes Breier Ádámmal (Lefkovicsék gyászolnak), Szeleczki Rozáliával (Cicaverzum), Boross Martinnal (Nyersanyag) és Hevér Dániellel (Valami madarak) együtt. A kolozsvári születésű Lemhényi Réka a román-magyar koprodukcióban készült Libertate '89 – Nagyszebenért kaphatja meg a legjobb vágó díját; vetélytársai: Kovács Zoltán (Semmelweis), Gotthárdi Balázs (Lefkovicsék gyászolnak), Koncz Gabriella (Szolgának születtek) és Szalai Károly (Mesterjátszma).

A legtöbb, tizenhat jelölést a Semmelweis kapta, a „toplista” második helyezettje a Hadik és a Tündérkert – Kísértések kora című tévésorozat tíz-tíz jelöléssel, harmadik helyen pedig nyolc-nyolc jelöléssel a Lefkovicsék gyászolnak, a Mesterjátszma és a Majdnem menyasszony című tévéfilm áll.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén a Lefkovicsék gyászolnak (r. Breier Ádám), a Hadik (r. Szikora János), a Mesterjátszma (r. Tóth Barnabás), a Semmelweis (r. Koltai Lajos) és a Valami madarak (r. Hevér Dániel) versenyez.

Az öregotthonnál is nagyobb börtön a magány – Hevér Dániel: Valami madarak

2023. december 14.

Szövődhet-e titkos szövetség egy makacs öregúr és egy tinilány között? Természetesen, ha a tét a fondorlatos szökés egy idősek otthonából, ám Hevér Dániel és Kertész Zsanett első nagyjátékfilmje, eléri, hogy végül magunk se tudjuk, minek drukkoljunk. A Valami madarak az öregedésről, magányról és elfogadásról beszél azzal a típusú bravúrral, amely jóleső arányban nevettet és ríkat meg.

Olvasd tovább  

Az egészestés dokumentumfilmek közül A nemzet aranyai (r. Zákonyi S. Tamás), a Bagossy Brothers Company – 10 éve úton (r. Könyves Dina), a Hallasz engem? (r. Hegedűs Péter), a Láthatatlan kötelek (r. Varga Ágota) és a Szolgának születtek (r. Moharos Attila) esélyes díjra.

A vízilabda braziljai – Zákonyi S. Tamás: A nemzet aranyai

2023. április 19.

A magyar férfi vízilabda–válogatott a  2000-es évek első évtizedében viszonyítási pont volt a sportágban: az egymás után három olimpiai aranyérmet nyerő együttes tagjait rocksztároknak kijáró lelkesedés övezte, és négyévente még az is leült megnézni a vízilabda-döntőt, aki egyébként semmilyen sportágat nem követett. Zákonyi S. Tamás műfajában megdöbbentően hosszú, 149 perces mozija úgy állít emléket a korszakos gárdának, hogy közben megpróbálja egyénenként is bemutatni az együttes tagjait.

Olvasd tovább  

A legjobb egészestés animációk kategóriájában Csáki László Kék Pelikan, Gauder Áron Kojot négy lelke és Pošivač Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotása közül kerül ki a győztes.

Gute Reise! – Csáki László: Kék Pelikan

2024. március 2.

2024 egyik legvárósabb magyar filmje a kultikus Moszkva tér világába repít vissza, amikor a kalandvágyó, de csóró fiatalok – hasonlóan kalandvágyó és csóró fiatalok jóvoltából – kedvezményes árú, hamisított vonatjegyekkel ruccanhattak ki a foszladozó Vasfüggönyön áttündöklő Nyugatra. Csáki László első nagyjátékfilmjét személyes élmények inspirálták: a 2000-es évek elején maga is ilyen simlis vonatjegyekkel kalandozta be Európát.

Olvasd tovább  

A televíziós kategóriákban csak három-három jelölés született: eszerint a legjobb tavalyi tévéfilm a Bolond Istók (r. Rohonyi Gábor, Hegedűs Georgina), a Majdnem menyasszony (r. Pacskovszky József) és a Memento mori – A váci legenda (r. Kiss Stefán Mónika), a legjobb három tévésorozat pedig a Cella – Letöltendő élet, a Legyetek szeretettel és a Tündérkert – Kísértések kora.

A jelöltek teljes listája itt böngészhető. A díjak sorsáról öt fős szakmai zsűri dönt, elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat