Palm Springsben debütál a Lefkovicsék gyászolnak Palm Springsben debütál a Lefkovicsék gyászolnak

Palm Springsben debütál a Lefkovicsék gyászolnak

A rangos kaliforniai filmszemlére az Elfogy a levegő is meghívást kapott.

A Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon lesz Breier Ádám első egészestés nagyjátékfilmjének a világpremierje. „Nagyon lelkesek vagyunk, hogy Amerikában, azon belül is az egyik legnívósabb nemzetközi szemlén, Palm Springsben lesz a világpremier” – idézi a rendezőt a Nemzeti Filmintézet az eseményről hírt adó sajtóközleménye.

A filmben Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Az NFI inkubátorában készült forgatókönyvet Breier Ádám és Csaba Bálint közösen jegyzi, operatőre Dévényi Zoltán, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere Sümeghy Claudia. A Lefkovicsék gyászolnak 2024. február 29-én kerül a magyarországi mozikba.

A Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválra egy másik magyar film is meghívást kapott: ez lesz Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmdrámájának következő „állomása”. A számos vonatkozásában Erdélyhez kötődő alkotás premierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd Varsóban, Szalonikiben, Arrasban és a Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztiválon versenyzett, és több díjat is elnyert.

„Mindenhol fogy a levegő” – Interjú Moldovai Katalinnal, az Elfogy a levegő rendezőjével

2023. november 10.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, azóta Varsóban is bemutatták, a magyarországi mozik pedig most (a romániai mozik pedig november 24-től) vetítik Moldovai Katalin első nagyjátékfilmjét, aminek címe a sokatmondó Elfogy a levegő. A kortárs oktatás helyzetéről, az erdélyi játékfilmekről és a fogyatkozó levegőről is beszélgettünk Moldovai Katalinnal.

Olvasd tovább  

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat