Fődíjat nyert a Mesterjátszma a Duna menti országok fesztiválján Fődíjat nyert a Mesterjátszma a Duna menti országok fesztiválján

Fődíjat nyert a Mesterjátszma a Duna menti országok fesztiválján

A Tóth Barnabás filmje nyerte a legjobb játékfilm díját a 18. Vukovári Filmfesztiválon. A Duna menti országok legújabb filmjeit szemléző horvátországi esemény zsűrije indoklásában a pszichothriller sokrétűségét, mesteri rendezői látásmódját és a kiváló színészi alakításokat méltatta.

A Mesterjátszma történetében Márta és István az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot ‘56 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből, a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

Sötétség délben – Interjú Tóth Barnabással a Mesterjátszmáról

2023. november 4.

Túl egy cinefestes ősbemutatón, mozipremierje előtt áll Tóth Barnabás harmadik egészestés alkotása, a Mesterjátszma. Az ’56-os forradalom végnapjaiban játszódó thriller rendezőjével beszélgettünk irodalmi alapról és sakkról, korhűségről és forgatási csalásokról. Mivel nehéz a Mesterjátszmáról spoilermentesen beszélni, az alábbi szöveg túl sokat eláruló részleteit filmtettes szokás szerint fehér betűvel szedtük – ezeket érdemes a film megnézése után, kurzorral kijelölve elolvasni.

Olvasd tovább  

A pszichothriller írója Tóth Barnabás és Fonyódi Tibor, producere Szurmay János, Szabó Máté, Ruzsinszki Ádám és Nikolits György, koproducere Romwalter Judit. Az operatőr Másik Szőke András, a vágó Szalai Károly, a zeneszerző Keresztes Gábor.

A Mesterjátszma hamarosan a pármai fesztivál díjaiért is versenybe száll – közölte az NFI.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat