Beszámoló

Semmi kis életek – Sugár Pál, Lázár Lajos: Rabmadár

2023. december 19. – írta

Már-már valódi időutazásban lehetett részük azoknak, akik december 15-én ellátogattak az Uránia Nemzeti Filmszínházba, ahol az egyik utolsó magyar némafilm, a Rabmadár restaurálási premierjét tartották. Az élőzenével kísért vetítés az eseményhez legjobban illő, impozáns helyszínen és a digitális térben egyaránt visszarepítette két órára az érdeklődőket abba az izgalmas korba, amelyből fájóan kevés mozgóképes dokumentum maradt fenn.

A gravitáció elviselhető nehézsége – Hu Bo: An Elephant Sitting Still

2023. szeptember 12. – írta

Hu Bo filmjét, az An Elephant Sitting Still (2018) című „óriásmozit” mutatta be szeptember 9-én a Cinema Niche és a Magyarhangya. A város egyik legnagyobb vásznán a fiatalon elhunyt filmes első és egyetlen, 234 perces játékidejű filmje csaknem teltház előtt pergett. Nem véletlenül: a filmet a rendező mestere, Tarr Béla konferálta fel.

Sztárok nélkül, magyar oroszlánnal – Beszámoló a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról

2023. szeptember 11. – írta

A hollywoodi forgatókönyvírók és a színészcéh által hirdetett sztrájk következtében velencei mércével mérve jóformán alig voltak sztárok a Lido di Venezián, kisebb fesztiválon viszont aligha lenne panasz, ha „csak” George és Amal Clooney, Adam Driver, a sztrájkra szólító pólót viselő Jessica Chastain, Jacob Elordi vagy Priscilla Presley fordulnának meg a vörös szőnyegen.

Diákfilmek seregszemléje – A BBTE és a Sapientia 2023-as vizsgafilmjeiről

2023. július 3. – írta

A kolozsvári magyar film- és médiaszakos végzős hallgatók június 30-án mutatták be a vizsgafilmjeiket a közönségnek. A BBTE Magyar Film és Média Intézet (Színház és Film Kar) alap- és mesterképzős végzőseinek ballagása délelőtt 10 órakor kezdődött a Művész (Arta) moziban, a Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média alapszakos, illetve Filmtudomány mesterszakos hallgatóinak vizsgafilmjeit pedig az egyetem Tordai úti épületében vetítették délután 18 órától. A két eseményen összesen 26 rövidfilmet lehetett megnézni.

Amikor minden szál Kecskemétre vezet – 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, 2023. június 21–25.

2023. június 25. – írta

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál egyedülálló a magyar fesztiválpalettán, hiszen egy teljes szakma színvonalas és hangulatos találkozóhelye tud lenni: a legfiatalabb egyetemistáktól a „nagy öregekig” minden – és tényleg minden – generáció Kecskemét központjában nyüzsög (és ez nem generációnként egy-két embert jelent), mozizik, ebédel, néz kiállítást és vesz részt konferencián rendező, képzőművész és újságíró a kecskeméti kíváncsiakkal együtt.

A megszállottság hangjai – Tod Browning: Az ismeretlen / The Unknown. Mozikoncert a 22. TIFF-en

2023. június 16. – írta

A némafilmes (body) horror örökéletű darabja, az 1927-es, Tod Browning rendezte Az ismeretlen (The Unknown) alá egy angol filmzenei duó, Stephen Horne és Martin Pyne zenélt a minapi TIFF-forgatagban. Az eredmény egy megbízhatóan lebilincselő, konszolidált mozikoncert lett, karakterközpontú filmzenével, baljóslatú zenei motívumokkal és egy olyan filmélménnyel, amely meglepően erősen rímel a 21. századi korszellemre.

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat