Erőss Réka

Írásai a Filmtetten (9)

A vélemények országa – Bogdan Theodor Olteanu: Taximetriști

2023. január 24.

Mostanában úgy megszaporodtak a román közönségfilmek, mint az Uber-sofőrök Bukarestben. A Taximetriști is olyan film, amiből tizenkettő egy tucat, viszont teljesen megfelel a célnak: szórakoztat, megnevettet és még egy-két, a romániai társadalmat érintő témáról is szót ejt.

Kung Fu Panda hadat üzen Hollywoodnak – A kínai filmcenzúra Hollywoodra gyakorolt hatásáról

2022. április 1.

„I’m from the future. You should go to China” – hangzik el A jövő gyilkosa (Looper, 2012) című filmben. Tekintve, hogy Kína a világ legnagyobb filmpiaca, és nagyban befolyásolja a nemzetközi filmek által termelt profitot, ez a mondat nemcsak a film főszereplőjének szemszögéből, hanem a hollywoodi filmstúdiókéból is jó tanácsként értelmezhető, amit utóbbiak készségesen meg is fogadnak.

Tengernyi izgalom – Choi Hang-Yong: The Silent Sea / A nyugalom tengere

2022. február 1.

A talán-nem-is-olyan-távoli jövőben járunk, egyelőre még a Földön. A globális felmelegedés okozta szárazság miatt a víz luxuscikké válik, és még a legkiváltságosabbaknak sem jut belőle elég. Az emberek a pocsolyákból is összegyűjtik a vizet, a gyerekek tengerről legfeljebb álmodozhatnak. Egy ilyen környezetbe helyezett cselekmény ötletes és időszerű gondolatkísérletnek ígérkezik. Kár, hogy a bolygó kiszáradásával egyenesen arányosan apadnak el a történetmesélés kreatív lehetőségei is A nyugalom tengere című dél-koreai minisorozatban.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat