Váró Kata Anna

Váró Kata Anna

Debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi tanár. 

Váró Kata Anna Kecskeméten született, tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte. Az Angol-Amerikai Intézetben angol nyelv- és irodalomszakos tanári diplomát szerzett, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakán szerzett szakirányú diplomát. Doktori címét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte meg. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetének oktatója, mellette a Debreceni Egyetemen tart filmes és kommunkációs órákat, valamint az egyetemen újonnan alakult Művészeti Központjában a Művészeti Tanács tagja. A Csokonai Színház Nívódíj-bizottságának is a tagja.

Írásai többek közt a Nagyvilágban, a Kritikában, a Filmkultúrában és a Műútban jelentek meg. A Műúttól művészeti írás kategóriában nívódíjat kapott. A debreceni Malter filmfesztivál állandó zsűritagja és szervezője. A felvidéki Cinematik Piestany filmfesztivál állandó programválogatója.

2004 óta a Filmtett állandó szerzője. 60 filmfesztiválon vett részt szerte a világban. Rendszeresen tudósít Cannes-ból, Velencéből, a Sundance-ről, Edinburgh-ból, Rotterdamból. A FIPRESCI-zsűri tagja volt Szlovákiában és a Velencei Filmfesztiválon.

Írásai a Filmtetten (105)

A jelen problémái, a jövő megoldásai – David Cronenberg: Crimes of the Future

2022. július 14.

A huszadik század utolsó évtizedeiben megszokhattuk, hogy egyre fenyegetőbb közelségbe kerültek korunkhoz a posztapokaliptikus víziók és a sötét disztópiák. Már nem évezredeket, nem is századokat, többnyire csak pár évtizedet ugrottak előre az időben a századvég filmeseinek baljós jövőképei, így némelyiket már beértük, sőt túl is haladtuk. Bár továbbra sem autókkal repkedünk az utcákon és nem más bolygókra ruccanunk át nyaralni vagy új energiaforrásért, beigazolódni látszik azonban az ugrásszerű népességnövekedés, a nyomában jelentkező élelmiszerhiány, a kifogyóban lévő természeti erőforrások, a környezetszennyezés és a klímaváltozás.

Cannes 2022, percről percre

2022. május 29.

Ismét élőben jelentkezünk az év legfontosabb filmes eseményéről, a 75. Cannes-i Filmfesztiválról. Cikkünk naponta legalább egyszer frissül, a megszokott blogszerű formátumban: mindig a legfrissebb történések vannak legfelül.

Velence, félidőben – 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, I.

2021. szeptember 6.

Izgalmas idén a 78. Mostra Internazionale d’arte Cinematografica la Biennale di Venezia, de nem kizárólag a filmes felhozatal miatt: a Covid-19 elleni védekezés részeként bevezetett jegyfoglalási rendszer legalább annyira gondoskodik a napi többszöri adrenalinlöketről számunkra.

Váró Kata Anna

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat