Szabó R. Ádám

Szabó R. Ádám

1989-ben születtem Gyergyószentmiklóson, de nevelésem nagyrésze Csíkszeredában zajlott le.

Négy évet tanultam a Sapentia Film-fotó-média szakán, ebben az időben kezdtem el érdeklődni a kritika műfaja iránt.

Az egyetem elvégzése után, 2011-ben teljesen áttértem a film gyakorlati oldaláról az elméletire. Kulturális tematikájú cikkeim a Filmtett mellett a vásárhely.ro portálon jelennek meg 2012 óta.

Írásai a Filmtetten (152)

M3st3rség3s butaság – Gerard Johnstone: M3GAN

2023. január 15.

A M3GAN valahol egy Chucky, egy Westworld (nem a sorozat, hanem az eredeti film), az Ex Machina, az A.I. – Mesterséges Értelem és a Pinokkió szerelemgyereke, vagy talán inkább összemosása, ugyanis szeretet érezhetően senki nem táplált sem az ötlet, sem a film irányába. Egy zéró kreativitással rendelkező alapsztori, hanyagul kivitelezve.

Drágán add a Télapód! – Tommy Wirkola: Violent Night / Vérapó

2022. december 2.

Talán minden hollywoodi fejes álma, hogy egyszer majd ő fog olyan ünnepi mozifilmet forgatni, amit majd minden karácsony közeledtével elővesznek a tévék és rajongók, ahogy most már jó pár évtizede történik a Drágán add az életeddel és a Reszkessetek, betörőkkel. Érezhetően ez a vállalkozás fűtötte a Vérapó készítőit is, amikor vászonra (rém)álmodták ezt a karácsonyi lidércnyomást.

Ökoforgatás valódi díszletben – Ljasuk Dimitry: Jóreménység-sziget

2022. november 17.

Nagyon különleges filmmel debütál a mozikban Ljasuk Dimitry, aki reklámszakemberből avanzsált környezetvédővé, majd filmkészítővé. Ugyan a Jóreménység-sziget papíron valóban kimeríti a játékfilm fogalmát, érdemei leginkább természetfilmként vannak – úgy viszont nem is kevés.

Fekete a párduc, fehér a gyász – Ryan Coogler: Black Panther: Wakanda Forever / Fekete Párduc 2.

2022. november 10.

Alig négy éve, hogy az első Fekete Párduc berobbant a mozikba, és megmutatta, hogy igenis van piaci igény egy jórészt színesbőrű szereplőkkel operáló képregényfilmre, amit a film jóval több, mint 1 milliárd dolláros világszintű bevétele is bizonyított. Nem volt kérdés, hogy a Marvel folytatni szeretné a sikerszériát az első részt tető alá hozó alkotókkal, azonban közbeszólt a sors.

Ezt már láttuk valahol – Jaume Collet-Serra: Black Adam

2022. október 22.

Aki még életében nem látott egyetlen szuperhős-filmet sem, az minden bizonnyal talál valami újdonságot a Black Adamben, de még ez sem egészen biztos, mert ha csak egyetlen filmet látott életében, és az pont Dwayne „The Rock” Johnson színészi debütje volt Skorpiókirályként a Múmia 2-ben, a sztori nagy részét már úgy is tudni fogja. És ez csak a kisebbik baj.

A nőgyülőlet hálójában – Ali Abbasi: Holy Spider / Szent pók

2022. október 10.

Nem kellemes filmélmény Dánia idei nemzetközi filmes Oscar-nevezett alkotása, az Ali Abbasi rendezte Szent pók, de nem is akar az lenni. A szinte dokumentaristának is nevezhető, realista, kegyetlenül szókimondó stílusban készített, egy sorozatgyilkos tetteit feldolgozó film a témájához méltóan brutális.

Retronagypapa hiú kalapácsa – Julius Avery: Samaritan / Szamaritánus

2022. augusztus 30.

A retro aranykorát éljük a popkultúrában, ezt talán nem is kell különösebben ecsetelni senkinek: a 90-es évek gyermekei felnőttek, és most ők ülnek a döntéshozói székekben, úgyhogy egyre-másra érkeznek az olyan filmek és sorozatok (illetve zenék és játékok), amik mintha egy-egy 20-30 éves alkotás remake-jei lennének, vagy teljes erővel azokra utalnak. Úgy tűnik, Julius Averynek a Shaquille O’Neill főszereplésével készült Acélzsaru hiányzik a legjobban ezekből az évekből.

Mobilreklám, némi vérrel – Barthélémy Grossman: Arthur, malédiction / Az Arthur-átok

2022. július 21.

Egész jól elviseli az ember Az Arthur-átok című francia horrort, amíg azzal a tudással ül a moziban, hogy egy nem különösebben tehetséges vagy kreatív, kezdő filmes első szárnypróbálgatásait nézi, azt a filmet, amit az illető majd húsz év távlatából jól letagadhat. Aztán meglátja a stáblistán a producer-forgatókönyvíró Luc Besson nevét, és utána csak a fejét vakarhatja, hogy itt mégis mi a fene történt?

Thóriczka és a két sikító kecske – Taika Waititi: Thor: Love and Thunder / Thor: Szerelem és mennydörgés

2022. július 6.

Biztos ismeritek azt az érzést, amikor hosszú idő után ismét megkóstolod a kedvenc kajádat, amihez csak nagyon ritkán jutsz hozzá, és valamiért már nem ízlik annyira, mint amikor először próbáltad. Közben érzed, hogy nem vele van a baj: a változás benned lehet, mert ez ugyanolyan ízletes, de azt az időközben idealizálttá lett első élményt már nem lehet visszahozni. Nos, ez kicsit hasonló a helyzet Taika Waititi második Thor-filmjével.

Szabó R. Ádám

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat