Kritika | Oana Giurgiu: Spioni de ocazie Kritika | Oana Giurgiu: Spioni de ocazie

Alkalom szüli a kémet

Oana Giurgiu: Spioni de ocazie

ÉRTÉKELD A FILMET!
Spioni de ocazie
Oana Giurgiu
2020

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A közép-kelet-európai zsidóság történetének újabb szeletét dolgozta fel az Aliyah Dada alkotócsapata: a Spioni de ocazie a náci frontvonalak mögé küldött önkéntes izraeli kémek közül emel ki néhányat, felvillantva úgy személyes történetüket, mint a furcsa, sok kérdést felvető történelmi kontextust.

Ha nem dokumentumfilmről lenne szó, el sem hinnénk, hogy nem egy jó fantáziájú író tollából született az a második világháborús sztori, amelyet Oana Giurgiu dolgoz fel a Spioni de ocazie (kb. Alkalmi kémek) című új produkciójában. Míg előző egészestés dokumentumfilmje, a 2015-ös Aliyah Dada a romániai zsidók kivándorlásáról szólt, a rendező most az izraeli kibucok olyan közép- és kelet-európai lakóit kutatta fel, akik a brit titkosszolgálat felhívására vállalták, hogy titkosügynökként visszatérnek egykori hazájukba, és segítenek kimenekíteni a fogságba esett szövetséges katonákat, megmenteni a deportálásra ítélt zsidó lakosságot. Az ejtőernyőzésben és a kémkedésben teljesen tapasztalatlan önkéntesek mellett szólt, hogy beszélték a célországok nyelvét, és fizikailag sem ríttak ki a tömegből. Meglepően sok, 250 zsidó fiatal jelentkezett arra a korántsem veszélytelen feladatra, hogy álnéven hazatér a nácik által megszállt hazájába. Végül 110 főt képeztek ki, ebből 32-en ereszkedek le ejtőernyővel, néhányan más utakon jutottak be a célországokba. Három ejtőernyős érkezett Magyarország területére, kilenc Romániába. Az ügynökök közül a németek végül tizenkettőt fogtak el, hetet kivégeztek.

Kép a Spioni de ocazie című román filmből

A két órás dokumentumfilm alaposan körbejárja az alkalmi kémek történetét kiképzésüktől a háború utáni izraeli megítélésükig, ami nem minden esetben volt egyértelműen elismerő. Az önkénteseket Kairóban készítették fel, ahol a tanulás mellett maradt idejük szórakozni, piramisokat látogatni is. A tananyag az ejtőernyők használata mellett kiterjedt az évekkel korábban elhagyott származási ország politikai és társadalmi életére, az aktuális szlengre, különböző viselkedésminták elsajátítására, amelyhez a leendő ügynökök a kairói éjszakai életből gyűjtöttek tapasztalatot. Megtanították őket különböző túléléshez hasznos cselekre is, a férfiaknak többek között tanácsolták, hogy növesszenek bajuszt, hiszen az pillanatok alatt leborotválható, segíthet az elrejtőzésben.

Kép a Spioni de ocazie című román filmből

Ahhoz, hogy az újdonsült ügynökök élesben kipróbálhassák a tanultakat, először túl kellett élniük az ejtőernyőzést. Volt olyan, aki landolás után egy napot töltött földön fekve a kukoricásban, remélve, hogy a mezőn dolgozó parasztok nem fedezik fel. A lebukásra számos esély volt: előfordult, hogy figyelmetlenségből forgalomból kivont helyi valutával látták el az ügynököt a britek, vagy, hogy az illető saját szülei elől volt kénytelen elrejtőzni a buszon, hogy nehogy felfedjék valódi kilétét. Számos hasonló anekdotát, akciófilmbe illő, üldözésről, bújtatásról, lebukásról szóló történetet tartalmaz a film, olyanokat is, amelyek Erdélyhez kapcsolódnak. Két ügynök például felkeresi Budapesten régi ismerősét, a kolozsvári származású Kasztner Rezsőt, aki egy csoport deportálásra ítélt zsidó kiváltásáról folytat tárgyalásokat a németekkel, és épp Kasztner irodájának előszobájában jönnek rá arra, hogy követik őket.

Kép a Spioni de ocazie című román filmből

A cél az volt, hogy ezt a ritka történelmi alulnézetet, az életüket kockáztató önkéntes kémek nézőpontját mutassák be, képi megoldást kellett tehát találni hozzá, mivel a kémtevékenységnek vizuális nyoma érthető módon nem maradt. A jeleneteket így színészekkel, korhű jelmezekben és díszletekben játszották újra, azonban nem mozgóképként, hanem fekete-fehér állóképek soraként használták a filmben. Ez lehetővé tette, hogy a szereplőválogatás egyetlen szempontja az eredeti szereplőkhöz való fizikai hasonlóság legyen. Így váltak az Oana Giurgiu ismerősei, munkatársai, többek között a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezőcsapatának egy része alkalmi színészekké az alkalmi kémekről szóló dokumentumfilmben.

Kép a Spioni de ocazie című román filmből

Miközben Oana Giurgiu olyan klasszikus dokumentumfilmes eszközöket is bevet, mint a történészekkel, szakértőkkel készült interjúk, az archív filmfelvételek különböző városokból vagy a mindentudó (angol nyelvű) narrátor, a meglehetősen sűrű, két órás információhalmazt ezzel a markáns reenactment-megoldással hozza közelebb a nézőhöz. Alex Gâlmeanu állóképei narrációval egészülnek ki, olykor első szám első személyűvel, statikusságukat pedig Sebastian Zsemlye filmszerű zörejei oldják, az állóképsorok alá ugyanis komplett „mozgó” filmhangot kevertek, így segítve a nézői immerziót. A fotók a kémelhárítás megfigyelő szemszögére is utalnak, de átveszik a hiányzó archív felvételek szerepét is, elmosva a határt fikció és valóság között. Ez egyrészt gördülékenyebbé teszi a befogadást – a sokszereplős történet követése azért így is elég nézőpróbáló –, az ára viszont az, hogy kevesebb hangsúlyt kapnak, nem különülnek el világosan a valóban megtalált korabeli vizuális vagy írásos dokumentumok. Igaz, a film végén a színészek és valós szereplők fennmaradt arcképeit egymás mellé helyezve egyértelműen jelzik az alkotók saját hozzájárulásukat.

Kép a Spioni de ocazie című román filmből

A Spioni de ocazie olyan film, amelyet többször is érdemes megnézni, mert biztosan lesznek olyan részletek, amelyek elsőre elkerülik a figyelmünket. Érdemes például elmerülni a 40-es évek tárgyi világában, amelyet az újrajátszott jelenetekhez aprólékosan felépítettek. Az ismeretterjesztés és koridézés mellett ugyanakkor a film alaposan elgondolkodtat a hősiesség, áldozatvállalás kérdésével kapcsolatban is.

tiff 2021 című dossziénkból:

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Spioni de ocazie

Spioni de ocazie

Színes dokumentumfilm, 120 perc, 2020

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat