Kovács Patrik

Írásai a Filmtetten (96)

Klisék börtönében – Mauro Borrelli: Mindcage / Angyalok gyilkosa

2023. február 1.

Lehetséges, s egyáltalán érdemes még reaktiválni a kilencvenes évek egyik hollywoodi csúcsműfaját, a sorozatgyilkos-thrillert? A nemrég a mozikban is debütált – pedig a streamingkínálatban csinosabban mutató – Angyalok gyilkosa minden, a választ illető kételyünket eloszlatja.

Nyugi, ez csak a világvége – Noah Baumbach: White Noise / Fehér zaj

2023. január 23.

Egyesek úgy tartják, Don DeLillo 1985-ös kultuszregénye, a posztmodern amerikai irodalom egyik kulcsművének tartott Fehér zaj jószerivel megfilmesíthetetlen. A Noah Baumbach által rendezett mozgóképes adaptáció nem cáfol rá erre az előfeltevésre, de ennek dacára is van néhány nagy pillanata, ráadásul a Netflix portfólióját is remekül színesíti.

Egy metsző kék tekintet – Anthony Hopkins-portré

2022. december 31.

A filmrajongók többsége számára a neve már örökre összeforrt az emberevő sorozatgyilkos, Hannibal Lecter figurájával, pedig a kamerák előtt eltöltött ötvennégy esztendeje során ezerszer bizonyította, hogy nem ismer sem műfaji, sem stilisztikai korlátokat, s jószerivel nincs olyan szerep, melybe ne tudna karizmát, eleganciát, mélységet csempészni. Nyolcvanöt éves lett Sir Anthony Hopkins, a mozgóképtörténet egyik legcsodálatosabb átváltozóművésze.

Elveszve New Yorkban – James Gray: Armageddon Time

2022. december 23.

Van abban valami elmondhatatlanul szomorú, ha alkonyodik a gyermekévek felett, hiszen egy kicsit nekünk is meg kell halnunk, hogy megszüljük a bennünk készülődő felnőttet. Unalomig ismert tanulság, és az Armageddon Time nem is szeretne ennél többet mondani, csendes melankóliája azonban szívközépig hatol.

Jeanne D’Arc beájulna – Sebastián Lelio: The Wonder / A csoda

2022. december 11.

Sebastián Lelio legújabb filmje ritka stílbravúr: atmoszférateremtését és vizuális világát tekintve támadhatatlan, azonban alaptémáiban – hit és tudomány, vallási fanatizmus és jéghideg racionalitás, szülői szeretet és pusztító önfeláldozás – jóval mélyebbre is áshatott volna.

Szürkületben – Walter Hill: Dead for a Dollar

2022. október 28.

Az akcióműfaj egykori doyenje, Walter Hill a western kismestere, Budd Boetticher emlékének ajánlotta legújabb vadnyugati filmjét. De vajon a Dead for a Dollar képes felnőni a felejthetetlen Ranown-ciklus csúcsdarabjaihoz?

Volt egyszer egy miniszterelnök – Tősér Ádám: Blokád

2022. október 23.

Ha hibái számosak is, a Blokád minden ízében hiánypótló alkotás, hiszen az első magyar nagyjátékfilm, mely a rendszerváltozás hajnalának viharos közéletét panorámázza. Kár, hogy mégsem politikai kordokumentumként működik igazán.

Apokalipszis most és mindörökké – Neil Druckmann / Naughty Dog: The Last of Us Part I (remake)

2022. szeptember 13.

A The Last of Us halhatatlanságához akkor sem férhetne kétség, ha sosem készül hozzá folytatás, remekbe szabott történetét pedig nem konvertálják HBO-tévésorozattá: a 2013-as alapmű kilenc év elteltével is képes kifacsarni a lelkünket – aki nem hiszi, bátran tegyen egy próbát a videójáték-történelem gyöngyszemének csaknem kifogástalan remake-jével.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat