Libor Anita

Libor Anita

1981-ben születtem Budapesten. 2006-ban diplomáztam a Pázmány Péter
Katolikus Egyetem kommunikáció és magyar szakán kitüntetéssel. 2002.
nyarán részt vettem az első Filmtett-Duna Műhely táborban
Gyergyószentmiklóson filmológusként, ahol eldöntöttem, hogy filmes
újságírással akarok foglalkozni. Az első cikkem a Filmtettben jelent
meg, tisztán emlékszem, Cs. Nagy Sándorral készítettem interjút
Aranyváros című filmje kapcsán. A lapnak azóta is többé-kevésbé
rendszeres szerzője vagyok. 2003-ban kezdtem el dolgozni az elsősorban a
kortárs magyar filmmel foglalkozó magyar.film.hu url-n elérhető magyar
moziportálnál, 2007. óta már szerkesztem is a lapot.

Írásai a Filmtetten (39)

Mint a gyertya és a villany – Beszélgetés Regéczy Viola fénymegadóval

2011. május 31.

Balázs Béla- és Árvai Jolán-díjas, Aranyszem gyűrűvel tüntették ki 2008-ban. Több mint 150 filmet „fényelt”, ismeri a hideg kékek, a valódi vörösek, az ütős sárgák világát. Soha semmire nem mond nemet, „próbáljuk ki, nézzük meg, mi lesz belőle” – szokta mondani... A mi beszélgetésünkből ez lett.

Kamerás gyilkos a nádasban – Látogatás Pejó Róbert Látogatásán

2009. május 30.

A Dallas Pashamende rendezője, Pejó Róbert legújabb filmjében négy embert zár össze egy tóparti házba. A Látogatás Thomas Glavinic Der Kameramörder (A kamerás gyilkos) című német nyelvű regénye alapján készül, a Velencei-tó Szúnyog-szigetén építettek fel a film kedvéért egy idilli házikót, de néhány hét múlva újra a természeté lesz minden.

„Egészen másfajta foglalkozás, mint amilyennek kinéz” – Kemenes Fanni jelmeztervező

2009. március 30.

A magyar film hőskorában dolgozott jelmeztervezőként olyan filmekben mint a Kárpáthy Zoltán, a Szeressétek Ódor Emíliát!, az Egri csillagok, a Régi idők focija, A vörös grófnő vagy a Hamvadó cigarettavég. Kemenes Fannival a korán kelésről, cipősarkakról, eltűnt jelmezekről és az öltöztető maffiáról beszélgettünk, illetve arról, hogy pliszírozott ruhában miért nem lehet kék ravatal előtt temetni.

Búvár, alpinista és fővilágosító – Beszélgetés Vákár Balázzsal

2008. augusztus 20.

Vákár Balázs fővilágosító számos külföldi és magyar nagyjátékfilm (legutóbb A nyomozó és a Lányok), reklám, és videóklip világításában vett részt. Mátyássy Áron Utolsó idők című nagyjátékfilmjének forgatásáról érkezve arról is mesél, hogy miért fontos, hogy egy fővilágosítónak legyen búvárvizsgája, miért kell rendszeresen kútba ugrania, és hogyan lehet jól bevilágítani egy lakást.

Ari és ARRI – Beszélgetés Ari Károly vágóval

2008. március 31.

Bár a vezetéknevem Libor, mégsincs az égvilágon semmi közöm a London InterBank Offered Rate-hez. Ari Károlyról is sokan gondolják azt, hogy több, mint névrokona a filmipari gépeket gyártó német ARRI cégnek. A nevek hasonlósága véletlen, Ari Károly azonban történetesen nagyon is szoros kapcsolatban áll az ARRI Laserrel.

A látható főszólam – Interjú Szemző Tiborral

2007. szeptember 15.

Szemző Tibor zeneszerző, filmrendező. Az élet vendége: Csoma-legendárium című nagyjátékfilmjével egyebek közt elnyerte a 37. Magyar Filmszemle rendezői látvány díját, a hagyományokat tisztelő és megújító, egyéni látványvilág megteremtésért. Az útkereső-kísérletező művész munkáiban összekapcsolódnak a különböző médiák. A Filmtett elsősorban a filmhangról kérdezte, de sok minden más is szóba került a jéghegy csúcsától a horgászaton át egészen Kunderáig.

Nem voltam elszállva magamtól – Interjú Széles Annával

2007. február 15.

A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet elvégzése után 1965-ben a kolozsvári Állami Magyar Színház tagja lett. Főiskolás korától fogva rendszeresen filmezett, több mint huszonöt filmben játszott. Az ünnepelt színésznő 1989-ben telepedett át Magyarországra, a Thália Színház tagja lett. A szélesebb közönség a Szeress most! Borika nénijeként ismeri.

Egy testre épített kézikamera – Beszélgetés Khin András, steadicam operatőrrel

2006. november 15.

Khin András a Magyar Televízióban képezte magát segédoperatőrré, majd focus pullerként és kameramanként, illetve operatőrként dolgozott, mígnem, ahogy ő fogalmaz, belecsöppent a steadicam világába. 2000 óta több tucat magyar és külföldi nagyjátékfilmben és reklámban működött közre steadicam operatőrként, a HSC tagja.

Nem látványos kegyetlenségek – Interjú Mészáros Péterrel

2006. október 15.

A Grúziában tanult filmrendező 2002-ben robbant be a magyar filmes köztudatba: Eső után című filmjével Arany Pálmát nyert Cannes-ban. Azóta számos sikeres rövidfilmet készített, idén pedig elkészült Kythéra címmel első magyar nagyjátékfilmje is, amely rögtön a locarnói nemzetközi filmfesztiválon debütált.

Libor Anita

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat