Kemenes Fanni

Kemenes Fanni

Kemenes Fanni jelmeztervező Budapesten született.

Pályáját 1957-ben az Irodalmi Színpadnál kezdte, amelynek 1975-ig tagja maradt. 1960-tól a Petőfi, majd a Vígszínház tagja, miközben a Szegedi Nemzeti Színháznak is tervez, elsősorban opera- és balettjelmezeket. Tervezőművészetét a biztos ízlés, elegancia, egyfajta szépségkultusz, a különböző korok ruháinak alapos ismerete, gazdag kolorit jellemzi. 1975–87 között a József Attila Színház-, majd az Operettszínház munkatársa, a Képzőművészeti Egyetem tanára.

Színpadi jelmezek mellett több mint 70 film és tévéjáték tervezője, a 60-as évek újító jelmezes generációjának tagja. Mesterségét „figuraalkotásnak” tartja. A Régi idők focija című filmben Minarik, a focimániás mosodás legendás barna kabátja ennek jellegzetes példája.

Minden műfajban és stílusban dolgozott, többek között Sándor Pállal, Mészáros Mártával, Gaál Istvánnal, Zsurzs Évával, Koltay Gáborral. Nagyon sok történelmi filmhez tervezett korhű, pazar kiállítású jelmezeket.

A Filmtett interjúja Kemenes Fannival

Ezt írtuk róla

„Egészen másfajta foglalkozás, mint amilyennek kinéz” – Kemenes Fanni jelmeztervező

2009. március 30.

A magyar film hőskorában dolgozott jelmeztervezőként olyan filmekben mint a Kárpáthy Zoltán, a Szeressétek Ódor Emíliát!, az Egri csillagok, a Régi idők focija, A vörös grófnő vagy a Hamvadó cigarettavég. Kemenes Fannival a korán kelésről, cipősarkakról, eltűnt jelmezekről és az öltöztető maffiáról beszélgettünk, illetve arról, hogy pliszírozott ruhában miért nem lehet kék ravatal előtt temetni.

Filmjei a Filmtetten

Hamvadó cigarettavég

Színes filmdráma, romantikus, 122 perc, 2001
Jelmeztervező

Karády Katalin mítosza a negyvenes évek első felében keletkezett. Első nagy sikere, a "Halálos tavasz" után öt év alatt húsz film és számos lemez készült vele, s a magyar film noir legnagyobb női sztárja lett. "Karády egyszerre titokzatos Dietrich, direkten erotikus, közönséges Jane Russel és királynői Greta Garbo." Bacsó filmjében azonban háttérbe kerül Karády, mint filmsztár, s előtérbe mint [...]

Kapcsolódó cikkek:

Napló apámnak, anyámnak

Fekete-fehér filmdráma, 111 perc, 1990
Jelmeztervező

1956. Juli csak november 4-én tud hazajönni Moszkvából, addig János itthon aktívan részt vesz az eseményekben. Juli látja, hogy ami történt az nem ellenforradalom, ezért mindent meg akar örökíteni. János életveszélyben van, ezért Julival és Andrással Ausztriába menekülnek, de később Juli és János mégis hazatér. Pár hónapig úgy tűnik, jól döntöttek. Ám az új [...]

Kapcsolódó cikkek:

Csók, anyu

Színes filmdráma, 87 perc, 1986
Jelmeztervező

Kádár-korszak végi életkép egy négytagú középosztálybeli családról. A helyszín egy majdnem tökéletesen kész kétszintes ház. Kalmáréknak jól megy. Legalábbis anyagilag. A papa maszekol, a mama idegenvezető - mindenki rohan, soha nincs ideje semmire. Még a két imádott gyerekre, a gimnazista Marira és a kis Petire sem, aki iskola helyett egész nap egy maga gyártotta periszkóppal tanulmányozza titokban [...]

A vörös grófnő

Színes filmdráma, 145 perc, 1984
Jelmeztervező

A film Károlyi Mihály felesége, született Andrássy Katinka életének egy szakaszát mutatja be. Egy arisztokrata lány fejlődését, aki a monarchia igenlésétől, a század eleji demokratikus mozgalmakon és a Tanácsköztársaságon keresztül eljut a két világháború közötti antifasiszta mozgalmakig, a kommunistákkal való közös harc vállalásáig.

Kapcsolódó cikkek:

A nagyenyedi két fűzfa

Színes tévéfilm, 78 perc, 1979
Jelmeztervező

Az Enyed és Felvinc közötti úton egy patak partján két hatalmas fűzfa áll. Históriai emlék fűződik hozzájuk. Ezt az emléket eleveníti fel a történet, a kuruc-labanc háború idejéből.

80 huszár

Színes filmdráma, történelmi, 124 perc, 1978
Jelmeztervező

1848. Európa forrong. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékhez tartozó magyar huszárok egy csoportja a szabadságharc kitörésének hírére hazaindul. A szökevények útja ezer veszéllyel teli, harcot kell vívniuk a természettel, az út nehézségeivel, az őket üldöző osztrák hadsereggel, és saját felőrlődő idegeikkel.

Kapcsolódó cikkek:

Az ötödik pecsét

Színes filmdráma, 107 perc, 1976
Jelmeztervező

Egy józsefvárosi kocsma asztaltársaságának tagjai egészen 1944-ig rendszeresen összejárnak. A nyilas korszak azonban szétrobbantja ezt az asztaltársaságot is. A történelem nehéz napjaiban az eddig minden politikai kérdéstől, döntéstől visszahúzódó kisemberek életük árán is a tisztesség, emberség mellett döntenek. Egy közülük azonban kénytelen látszólag másként cselekedni.

Kapcsolódó cikkek:

Budapesti mesék

Színes filmdráma, 90 perc, 1976
Jelmeztervező

Allegorikus, költészettel és jelképekkel teli történet emberekről, akik villamossal utaznak a mindenki által áhított kocsiszín keresésére. Tökéletes színészi alakítás (a filmben 3 lengyel színész szerepelt) és Sára Sándor csodálatos képei adnak ennek a sajátságos mesének általános érvényt. Emberek egy csoportja a sínekre rak egy eltévedt/kisiklott villamost, ezzel kezdetét veszi utazásuk a mitikus kocsisz [...]

Kapcsolódó cikk:

Régi idők focija

Színes filmszatíra, 78 perc, 1973
Jelmeztervező

A 20-as évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző film Budapesten játszódik. Minarik Ede mosodás egyetlen szenvedélye a foci. Csak egyet szeretne elérni életében: hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Ezért képes feláldozni mindent. A mosodáját, a házasságát, mindent, amije csak van, illetve volt... Sándor Pál remeke a magyar filmtörténet fontos darabja. A film egyik szállóig [...]

Kapcsolódó cikkek:

Kemenes Fanni

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat