Peter Greenaway: Eisenstein in Guanajuato / Eisenstein Mexikóban Peter Greenaway: Eisenstein in Guanajuato / Eisenstein Mexikóban

Egy meg egy, az semmi

Peter Greenaway: Eisenstein in Guanajuato / Eisenstein Mexikóban

ÉRTÉKELD A FILMET!
Eisenstein Mexikóban
Peter Greenaway
2015
Eisenstein Mexikóban

Eisenstein Mexikóban

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Greenaway 2007-es Éjjeli őrjárat (Nightwatching) című rendhagyó Rembrandt-filmportréjában a festő kultikus képéből épített fel egy egész művészportrét, miközben képrejtvényt is feladott nézőinek azzal az intéssel, hogy korunk vizuális szennyezésében érdemes újra a képek mögé látni. A barokkmániás angol rendező új víziója hasonló képlettel kecsegtet: a szovjet montázspápa, Szergej Eisenstein egy sanyarú sorsú, 30-as évek elején zajló mexikói forgatását boncolgatja. De vajon egy újabb kudarcos műből kibontott művészetesztétika, vagy csak az egzotikum érdekelte a rendezőt?

A filmtörténet rengeteg alkotója kacsintott az antropológia felé. Jancsó, Pasolini és Trier antik dráma-adaptációi (Elektra, Médea) a modernizmus jegyében az ősi misztikumban keresték a film nyelvezetének megújítását. A némafilm hőskorszakában is éltek ezzel. Eisenstein pályájának csúcsán (a Régi és új / Sztaroje i novoje 1929-es bemutatója után), amerikai utazása után érkezett Mexikóba, hogy hasonló művészi „hívószóra” leforgassa a ¡Que Viva México! című filmjét. Az avantgarde művészetére végtelen módon hatottak az európainál régebbi kultúrák képzetei, a kereszténység előtti gondolkodás. Eisenstein filmterve három romantikus történetbe ágyazva hódolt volna a közép-amerikai kultúra előtt, visszanyúlva az ősi értékek tisztaságához. Az alkotás azonban megbicsaklott, a hollywoodi producer és a több mint egy évig elhúzódó forgatás miatt megorroló szovjet hatalom magához parancsolta az anyagot és a rendezőt is. A fennmaradt muszterek darabjai különböző országokba kerültek és egy tucat rendező/filmtörténész próbált eisensteinihez méltó változatot vágni a műből, de mindhiába.

Greenawaynek megtetszett az egzotikus helyszínen játszódó, hálás filmtörténeti téma, amelybe ügyesen több réteget, a hatalom és művész tematikáját is bele tudta volna csempészni. A rendező ismert kézjegyei vissza is térnek a filmben; osztott képmezők, változó színek és színtelenségek, a barokkos listák, ismétlések, a túlburjánzó, sűrített színpadiasság és a lehetetlen terek mind-mind a greenawayi kompozíció (eddig is) sikeres elemei. A rendező nem dolgozik (itt sem) szimbólumokkal, minden tere és utalása ikonikus embléma, a halál formáit megmutató csontvázaktól a csavarkulccsal ütögetett radiátorig (Eisenstein ezt ütögette halála előtt). Ám a meglett angol direktor tudja, hogy míg esztétikája remekül mutatott (otthoni) Erzsébet-kori miliőjében (A rajzoló szerződése / The Draughtsman's Contract, Prospero könyvei), addig éktelen giccsé és semmitmondóvá vált egy keleti környezetben tett kirándulása után (pl. Párnakönyv / The Pillow Book, 1996). Látszólag e leckén okulva, jól bevált ismétlődéseken siklik az Eisenstein Mexikóban is, amelyben ötletes, osztott képmezők váltakozásával, az alulfényképezések és torzítások keretében, boterói teltségben fénylenek a szürreális díszletek között duhajkodó meztelen férfiak. A rendező másfél évtizedes házi operatőrének, Reinier van Brummelen lencséjének hála klasszikus, de egyben friss képi világú Greenaway-filmet láthatunk, amely az előbbiek miatt is félve közelíti a külső tereket, inkább a hatalmas csarnokok belsőiben mozog.

Ám kérdés, hogy vajon a vizuális játék mögött mélyebb rétegeket is tartogat-e a mexikói kirándulás? Miközben a film egyharmada sűrű fejtegetésekből áll (a szent halálról, a szerelem esztétikájáról és mitológiájáról, a szovjet filmről, a forradalom és az eszmék ürességéről, a végletességről és a tudásról), az utolsó kétharmadban mintha pont ezek a szálak tűnnének el a túlburjánzó enciklopédikus esztétizálásban. A film felénél már gyanút foghat a szem, a befejezésben pedig hiányérzettel távozunk a moziból. Az Eisenstein Mexikóban fordított film, a többtől tart a kevés felé. Olyan, mintha az angol rendező petárdája először robbanna, s csak aztán gyulladna meg a kanóca. A felütés ugyanis forgatási művészetesztétikát, szerelmet, hatalmi játszmát, humoros, groteszk, sűrű és rétegzett filmélményt kínál, majd Eisensteint folyamatosan egy bohóc szerelmesnek állítják be az alkotók, ráadásul a legközhelyesebb (meleg) szerelmes hőssé avanzsálva.

A film középpontjában Eisenstein és vallástörténész mentora, Palomino Cañedo homoerotikus szerelme áll, amely mindent elsöpörve változtatja meg a rendezőt és pályáját. Greenaway erre fűzött fel mindent. A végletességet akarja megmutatni a halál és a szerelem között, de a végeredmény csak egyszerű, fáradt giccs lett. Hiába az önmagát kellető esztétika és a vizuális ötlethalmaz, az előnyös téma, ha csak a világ összes képzetét és elhajló tereit, a test zsigeri végleteit csak az elsöprő szerelembe képes beépíteni a rendező. Greenaway azt hiszi, hogy a hányás, ürítés, meleg szex majd megbotránkoztató lesz és elleplezi ezt, de téved: a giccs csak hatványozódik így. Bárhogy nézzük, a túlzsúfolt ógörög, mitologikus áthallások ellenére ez a film nem mélyebb, mint egy „art-lightos”, nagy szólamú hollywoodi love-sztori. Másszóval, blöff.

S bár Greenaway alakjai inkább ikonok, a főszerepre választott Elmar Bäck bohóckodása sokszor inkább idegesítő, mint groteszk. A Cañedót megformáló Luis Alberti romantikus csábítója többször jellegtelenül, hispán macsóként mozog a film kockáin. Pedig a prológusban még Frida Kahlónak, Edward Tisszének (Eisenstein operatőre), Grigorij Alekszandrovnak (a leforgatott anyag egyik változatának vágója, később sztálinista rendező) is jutott felvezetés, ám a későbbiekben elhalványul szerepük.

Az Eisenstein Mexikóban lehetett volna gyönyörű és mély filozófiájú, reflexív, vizuális mozi, ám sekélyessége miatt csak egy mitikus felszínt kapart meg, s unottan, nem törődve, díszletként használta az antropológiai dimenziókat. A szenzáció és a szerelmi szál kárára annyira lett meghökkentő, megrázó és egyedi, mint egy szoft-melegpornó. Se hihető művészi alkotásból kibomló pályafordulat, se az antropológia felé nyúló művészi szándék, se pedig műrejtvény nem látszódik e két óra alatt. Annak ellenére, hogy ízig-vérig nagyvásznú, Greenawaytől kevés, s Eisensteinhez méltatlan mozifilm ez. Ezért hiába a triptichonos festői áthallások garmadája és a terek összefolyatása, a szürreális humor felcsillantása, ezen intellektuális montázs „egy meg egy” elve sajnos nullára redukálódott.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Eisenstein Mexikóban

Eisenstein Mexikóban

Színes életrajzi, vígjáték, romantikus, 105 perc, 2015

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat