Vígjáték

Filmkritikus a felvevőgéppel – Slobodan Šijan: Budi Bog s nama / The Great Tram Robbery (God Be With Us)

2024. április 14. – írta

A délszláv némafilmek után érdeklődők valószínűleg némi csalódással távoznak majd – a szerb filmgyártás születésének napjait felelevenítő, nosztalgiába ágyazott ironikus balkáni filmes hitvallásért beülők azonban minden bizonnyal maradéktalanul elégedetten lépnek ki Slobodan Šijan A nagy villamosrablás című filmjéről.

Sorskomédia – Woody Allen: Coup de chance

2024. március 25. – írta

Woody Allen ötvenedik, egyúttal utolsónak szánt filmje épp annyi önreflexív kommentárral szolgál saját történetmesélése kapcsán, hogy ne váljon a rendezői életmű indirekt paródiájává. Ennek ellenére a Coup de chance túlságosan is marginális ahhoz, hogy emlékezetes lehessen.

Testi mesék – Ethan Coen: Drive-Away Dolls / Szökevény csajok

2024. március 22. – írta

Még ma is rejtély, miért váltak szét Joel és Ethan Coen útjai. Lehet, hogy ők így is remekül érzik magukat, mi viszont lélegzetvisszafojtva várjuk a szakmai mosolyszünet végét. Hiányérzetünket Ethan első igazi szólózása sem enyhíti, bár annak csak örülni lehet, hogy a Szökevény csajok visszacsempészi a vászonra a szexualitást.

Bajos műfajok – Arturo Perez Jr., Samantha Jayne: Mean Girls / Bajos csajok

2024. március 13. – írta

Alighanem meglepő és zavarbaejtő húzás a Paramount stúdió részéről a Bajos csajok remake-je. Persze érthető az elképzelés, hogy egy kultuszfilm, ami a 90-es és 2000-es évek generációinak közkedvelt, kis túlzással definitív felnövéstörténetévé vált, talán még mindig képes ugyanezt a kulturális szerepet betölteni némi „ráncfelvarrás” után. Az már kevésbé egyértelmű, hogy a ráncfelvarrás eszközévé miért egy kihalt, mára már csupán csodaszámba menő műfajt választottak az alkotók: a musicalt.

A színház én vagyok – Quentin Dupieux: Yannick

2024. március 1. – írta

A nonszensz baromságok francia nagymestere ezúttal egy magához képest földhözragadt, de azért szokásosan hibbant darabbal sértegeti a fikció és a való élet határát, valamint a művész, a befogadó és az alkotás társadalmi funkcióinak kusza kölcsönviszonyát.

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat