Gondos Borbála

Írásai a Filmtetten (11)

TikTok-esküdtszék, YouTube-szakértők, Twitter-bíróság – Johnny Depp és Amber Heard tárgyalásainak dokumentumfilmjeiről

2023. szeptember 7.

„Ki mond igazat? Kiben bízhatunk?” – hangzanak a kérdések a Johnny Depp és Amber Heard peréről készült dokumentumsorozatokban. Egy év után sem fogunk ezekre válaszokat kapni, ehelyett a végletekig elemzett és parodizált tárgyalássorozat változatos perspektívákban válik a post-truth médiakorszak kiemelkedő példájává.

Az ebem beájulna – Josh Greenbaum: Strays / Kivert kutyák

2023. augusztus 23.

R-kategóriás animált kalandfilmre ülhet be, akit a Kivert kutyák (Strays) bármilyen módon képes vászon elé csábítani. A nézői érdeklődést talán az állatok hangjait kölcsönző színészek neve (Will Ferrell, Jamie Foxx, Isla Fisher) vagy a trash comedy ígérete keltheti fel, viszont a film egy sok szempontból aránytalan Ted- és Nagyon vadon-keverék – ha úgy tetszik, korcs – lett, indokolatlanul sok péniszpoénnal.

Csak a menny meg a föld – Helyi alkotók versenye a 22. TIFF-en

2023. június 14.

Olyan vetítésen jártunk, ahol a közönség nevetése néha hangosabb volt a filmnél: a TIFF-en helyi alkotók rövidfilmjeit mutatták be a tetszését aktívan kifejező nagyérdeműnek. A stáblisták pörgése alatt és után harsány tapsvihar zúgott, az eredményhirdetésre színpadra vonuló rendezőknek hangos ováció járt.

Spanyol rocksztár El País-hasábokon – Javier Morales Perez, Juan Zavala: El crítico

2023. június 13.

Carlos Boyero fajtájának egyik utolsó egyede. Vérbeli filmkritikus. Régivágású, markáns hangú, könyörtelen, egyben csupa szív. Az El crítico című dokumentumfilm központi figurája megtapasztalta a kritika presztízsének metamorfózisát, amit a filmben megszólalóknak köszönhetően a közönség is retrospektíven érzékelhet.

A vörös rúzsos hallgasson! – Jean-Paul Salomé: La syndicaliste

2023. május 8.

Az élet írja a legjobb forgatókönyveket – szól a klisé. Esetünkben ez nagyrészt így is van. Igaz, a La syndicaliste forgatókönyvén két alkotó dolgozott, alapja pedig az azonos című könyv, amelyet Caroline Michel újságírónak köszönhetünk, de a lényeg: ebben a filmben bármely egyezés a valósággal egyáltalán nem a véletlen műve.

Óda a bérgyilkos-szakszervezet üdvöskéjéhez – Sung-hyun Byun: Kill Boksoon / Boksoon kettős élete

2023. április 17.

A Netflix repertoárja olyan filmmel bővült, amely választ ad arra, hogy miképp nevelné a Fekete Mamba a tinilányát, és hogyan harcolna tetszőlegesen választható és minden szinten túlértékelt akcióhősünk körömcipőben-kosztümszettben. A kérdésekre felelő Boksoon kettős élete mégsem szörnyszülött – ha az, akkor viszont a legszórakoztatóbb.

Amíg a Disney önismétel, Guillermo del Toro alkot – A Pinokkió új adaptációiról

2023. január 5.

Pinokkiót az év utolsó hónapjaiban két új egészestés alkotásban is láthattuk. Ezektől ugyanazt kapjuk, amit a címek hallatán várnák: a Disney-féle Pinokkió az marad, amit a több mint nyolcvan éves elődje már megalkotott, a Guillermo del Toro: Pinokkió pedig más. Nemcsak az 19. századi olasz meséhez és a Disney-animációhoz képest más, hanem del Torósan egyedi.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat