Kritika | Alonso Ruizpalacios: Una película de policías / A Cop Movie / Zsarufilm Kritika | Alonso Ruizpalacios: Una película de policías / A Cop Movie / Zsarufilm

Újrajátszott rendőrmese

Alonso Ruizpalacios: Una película de policías / A Cop Movie / Zsarufilm

ÉRTÉKELD A FILMET!
Zsarufilm
Alonso Ruizpalacios
2021

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 10

10

Szerinted?

0

Alonso Ruizpalacios Netflixen debütált dokumentumfilmje a fikció és a valóság határait feszegeti, miközben újraforgatott etűdökkel mutatja be a két főszereplő múltjának fontosabb mozzanatait, illetve a mexikói rendőrlét sajátosságait. Egy adott ponton túl nehezünkre is esik eldönteni, hogy mit nézünk valójában: játék- vagy dokumentumfilmet.  

A Zsarulfilm első epizódjában Teresa, a 17 éve Mexikóvárosban szolgáló rendőr eredettörténetét bontják ki. Miközben mindennapos rutinfeladatait végzi (melyek között néha olyan „megbízatások” is akadnak, mint mondjuk egy szülés lebonyolítása), megismerkedhetünk rendőrré válásának bonyodalmas körülményeivel: szintén rendőr apja nagyon sokáig nem akart megbékélni a ténnyel, hogy lánya is rendőri pályára lép, ezért sorozatos verbális megaláztatásokkal támadta. Az apa végül írásban ismeri el lánya teljesítményét, ezt a dokumentumot pedig Teresa azóta is magánál tartja. A rendőrnő életének egyes történései – mint például apja igazoltatás közbeni megsebesülése – nem egyszer elevenednek meg a képernyőn, a múlt valósága tehát a jelenben ismétlődik meg.

Kép a Zsarufilm (Una película de policías) című filmből

A második epizód középpontjában Teresa férje, az ugyancsak rendőr Montoya áll, aki szintén szakmabeli bátyja miatt állt rendőrnek. Miközben Montoya a helyi melegfelvonulás résztvevőire vigyáz, a nagyobbik testvér bevetéseiről hallunk történeteket: az egyik ittas állapotú fiatal a mellette levő fa levizelésével provokálja, egy férfi, aki végignézi a jelenetet, megjegyzi, hogy egy hasonló kaliberű kihágásért az Egyesült Államokban már régen lelőtték volna az illetőt. Csakhogy Mexikóban vagyunk, hangzik el a válasz, de mint az a későbbiekben bebizonyosodik, a rendszer itt sem tökéletes, sőt, épp ellenkezőleg: a rendőrség intézményét rendszerszintű korrupció hatja át, amelyen nem sokat segít a mindössze pénzszerzés céljából rendőrnek állók hosszú névsora, de a szürreálisan rövid kiképzési idő (6 hónap), vagy a rossz minőségű felszerelés sem. A film harmadik felvonása pedig a rendőrpáros találkozásának és megismerkedésének feszesre vágott összefoglalása. A bukott párkapcsolatokból érkező, hasonló sorsú hősök lassú egymásra találásának eredménye lesz a „szerelmi őrjárat” néven elhíresült partneri kapcsolat. A részletek kibontása itt azonban megszakad, a stáb egyik tagja ugyanis leállítja a forgatást. A nézőben megfogalmazódó gyanú, miszerint az eddig látott képsorok a rendező által erősen befolyásolt munkafolyamat eredményei, igaznak bizonyulnak. Teresa és Montoya valós személyek, csakhogy eddig még egyetlen percet sem kaptak a képernyőn, hiszen két színész (Mónica del Cármen és Raúl Briones) „testesítette meg” őket. Történeteik azonban valósak, a színészek által életre keltett események mind megtörténtek a múltban.

Kép a Zsarufilm (Una película de policías) című filmből

Ha ez nem lenne elég, a mexikói rendező még egyet csavar a koncepción: színészeit a hiteles átélés céljából különböző rendőrakadémiákra küldi, hogy 101 napon keresztül végighaladhassanak a rendőrré válás legfontosabb lépcsőfokain. Fizikai és lelki átalakulásukat mobiltelefonnal rögzítik, a forma átalakulásával pedig a tartalom felépítése is megváltozik, a soron következő felvételek már a legalapvetőbb dokumentarista stílusjegyek (pl. amatőr, szelfikamerás felvételek, vágatlan, utómunkától mentes képek) beemelésével születnek. Napi „bejelentkezéseikben” személyes tapasztalataikról mesélnek, a társadalom és hatalom (ami ez esetben maga a rendőrség) viszonyára vonatkozó reflexiókat is megfogalmazva. Raúl például nem érti, miért akarna bárki is ebben a városban rendőrnek állni (ne feledjük, hogy a több, mint nyolcmilliós fővárost nem csak a korrupció, hanem a véget nem érő drogháború is fenyegeti). A kizárólag pénz miatt jelentkezők népes társasága mellett ugyanis egy igen széles réteg őszinte meggyőződésből fog neki a fél évig tartó intenzív kiképzésnek. A kiosztott szerepekkel való azonosulás érdekében Mónica és Raúl ugyanannak a szakmai pályának a kezdőpontjain haladnak végig, amin egykor Teresa és Montoya is végigment. Ez a dokumentumfilmes műfaj legtisztább megjelenési formája a Zsarufilmben, mely erős szembenállást mutat a film első felének felvételeivel, ahol főként játékfilmes megoldásokat (kameramozgás, beállított, mozis fényhasználat, lassítások, megrendezett jelenetek stb.), illetve nagy műgonddal megkomponált beállításokat láthattunk.

Kép a Zsarufilm (Una película de policías) című filmből

Ruizpalacios végül behozza a filmbe az igazi Teresát és Montoyát, akik interjúikban támasztják alá a két színész által újrajátszott egyik utolsó jelenetsor kijózanító valóságát: egy klubba érkező népes társaság motorjaikkal már nem először torlaszolják el az utat, és amikor Teresa bírságolni szeretne, kiderül, hogy a klub főnöke egy magas beosztású tisztségviselő, aki a helyszínre hívja rendőrparancsnok ismerősét, hogy „helyre tegye” a naiv kettőst. Az országban virágzó megvesztegetés-kultúra ily módon lehetetleníti el végül a rendőrpáros munkáját, amely kénytelen lesz szögre akasztani a pisztolyt.

Kép a Zsarufilm (Una película de policías) című filmből

A film legnagyobb teljesítménye, hogy egyszerre két fronton is sikeresen helytáll: egyrészt érzékenyen bemutatott egyéni sorsokon keresztül fogalmazza meg hazája rendszerkritikáját, másrészt pedig kiválóan ötvözi a valós, illetve fikciós elemeket, amivel állásfoglalását megvalósítja. Ruizpalacios munkáját dicséri, hogy a film dokumentum-, illetve játékfilmes komponensei egymást kiegészítve teljes egésszé állnak össze. A fikcióba oltott valóságot újrajátszott jelenetek képében tálalja, melynek csúcspontja a film utolsó előtti jelenete: a kiképzést teljesítő „rendőrimitátor”, Mónica, kénytelen hét méternyi magasságból egy medencébe ugrani. A zuhanást lassítva látjuk, vízbe érésének pillanata – melyhez előbb az ugrás iránti mély félelmét kellett legyűrnie – a valóság és fikció násztáncává válik.

Az írás a Filmtett gyakornoki programjában készült.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Zsarufilm

Zsarufilm

Színes bűnügyi, dokumentumfilm, filmdráma, 107 perc, 2021

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

10

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat