Kritika | Adam McKay: Don’t Look Up / Ne nézz fel! Kritika | Adam McKay: Don’t Look Up / Ne nézz fel!

Év- és világvége

Adam McKay: Don’t Look Up / Ne nézz fel!

ÉRTÉKELD A FILMET!
Ne nézz fel!
Adam McKay
2021

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 7

7

Szerinted?

0

A nagy dobás (The Big Short) rendezőjének új dobása egy parádés szereposztású, tűpontos, fergetegesen vicces és totálisan felesleges összegzése korunknak.

Egy unatkozó csillagász-doktorandusz (Jennifer Lawrence) egy új üstökösre figyel fel, ami a Föld felé közeleg. Tanárával (Leonardo DiCaprio) együtt hamar kiszámolják, hogy valószínűleg be fog csapódni, ami el fogja pusztítani a földi életet. Megpróbálják meggyőzni az elnököt (Meryl Streep), aztán az amerikai közvéleményt arról, hogy valamit mégiscsak tenni kéne, de minduntalan a nemtörődömség, a politikai vagy üzleti haszonlesés, vagy csak egyszerűen a tömény bunkóság falába ütköznek. A filmre a „szatíra” mellé aggatott műfaji jelzők – katasztrófafilm, fekete komédia – már nagyjából körvonalazzák, hogy mire fog kifutni a cselekmény, de talán mondani sem kell, hogy a Ne nézz fel! lényege nem ez, hanem a társadalomkritika. És működik is, habár valószínűleg csak a saját visszhangkamrájának zajsokszorozó hatása miatt szól ekkorát.

Kép a Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című filmből

Adam McKay-t szeretjük. Annyira, hogy még azt is elnézzük neki, hogy legújabb, vadul antikapitalista filmes epigrammájával a kapitalista mozgóképipar egyik legdurvább tempóban termelő gyárához, a Netflixhez igazolt le. A nyilvánvaló irónián túllépve: tökéletes gumi-metaforát talált a Föld felé közelgő üstökös képében, hiszen az nemcsak (szinte) bármilyen kurrens közös veszélyről szólhat (klímaváltozástól koronavírus-járványig), de dramaturgiai eszköznek is beválik, hiszen a jó öreg „versenyfutás az idővel” mindig jó filmes tempót diktál, ami ezesetben hat hónap. Ennyi ideje van a két tudósnak meggyőzni az emberiséget (bocsánat, Amerikát, hiszen azért ez a film is bántóan, szűklátókörűen belterjes tud lenni) arról, hogy jön a világvége. Nos, ha azt hittük, hogy korunk legbénítóbb észellenes összeesküvése a fake news terjedése, McKay nyilvánvalóvá teszi, hogy van egy, még annál is mételyezőbb valami: a no news. A nagyközönség nem is annyira az álhírekre van kiéhezve, hanem a nonhírekre: a földi élet végét jelentő becsapódásnál sokkal érdekesebb az instagram-influencerek élőben közvetített telenovela-románca, amit a tévéműsorok előszeretettel fejnek (de legalább DiCaprio is alkalmat kap, hogy élő adásban való kiakadásával megidézze kedvenc tévékritikus filmünket, a Hálózatot [Network], konkrétan Peter Finchet).

Kép a Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című filmből

Nemcsak a média kap egy tockost McKaytől és David Sirota társírótól, hanem a politikum is: az újraválasztásán és a közvéleménykutatás-eredményeken kívül semmi mással nem törődő, elv- és erkölcstelen politikus vitriolos portréja nem újdonság a filmtörténetben, Meryl Streep viszont akkora lendülettel formálja meg Trump genderinvertált paródiáját, hogy már-már fel is kacagnánk rajta, ha nem épp most következne az egyéves évfordulója annak, hogy a Qanon-baromság által feltüzelt csőcselék az elnök áldásával, sőt, hergelésével betört a Capitoliumba. Itt már kilóg kicsit a lóláb: félő, hogy bármennyire is vicces, aktuális és hatásos a film, igazából úgy jár, mint a tudósai: csak azokhoz fog szólni, akik amúgy is ugyanúgy gondolkoznak. A tökéletesen targetált hirdetések korszakában ez a legszomorúbb: a tökéletesen targetált filmszatíra, ami semmi újat nem mond, csak összegez és visszaigazol.

Kép a Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című filmből

S ha már tökéletes targetálásról van szó: a média és a politikum mellett az üzleti-innovációs szektornak is repül a virtuális saller: a film leghideglelősebb jelenetei Mark Rylance-hez kapcsolódnak, aki egyfajta finom modorú, de sátáni Jobs-Musk-Bezos kompiláció, a katasztrófában is meglátja az üzleti lehetőséget, és nemcsak a saját anyját, de az egész bolygót szívesen odadobná egy kis profitért. Sci-fit súroló cselekményszálával (nyugi, nem spoilerezem el) mintha azt üzennék az alkotók: ezen a bolygón, itt és most ezek az emberek nem fognak meglakolni azért, amilyenek. Mindenféle világot fenyegető katasztrófa valós lehet, de a kizsigerelő kapitalizmussal és az azzal körtáncot járó politikával való leszámolás: sci-fi.

Kép a Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című filmből

Sok apró geg (sajnos az olcsóbbik fajtából is), szuper mellékszereplő és vicces döntés (azok a műfogsorok!) van a filmben, amire külön-külön nem lehet most kitérni, de tény, hogy európaiként kényelmes távolságból lehet röhögni a több mint két óra erejéig a világ segglyukává avanzsált Amerikán. Amíg rá nem döbbenünk, hogy kis fazonigazítással meg lehetne (és meg kéne csinálni) az európai verzióját, és 99.78%-ban hasonlítana erre. Nem ér fel a – teszemazt – Dr. Strangelove tökéletességéhez, de legalább más regiszterben muzsikál, mint McKay régebbi Anchorman-filmjei. Csak drukkolni tudunk, hogy bárcsak „öregedne rosszul” a Ne nézz fel!, ám évösszegzőnek tökéletes. Kár, hogy röhögéssel világot megváltani olyan, mint Monopoly-bankókkal a Netflixre előfizetni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Ne nézz fel!

Ne nézz fel!

Színes vígjáték, 138 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

7

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat