Kritika: Vengeance (B.J. Novak) Kritika: Vengeance (B.J. Novak)

Texas felett az ég

B.J. Novak: Vengeance

ÉRTÉKELD A FILMET!
Vengeance
B.J. Novak
2022

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Bár néhány – tipikusan elsőfilmekre jellemző – gyermekbetegségét egészen a zárlatig nem képes levetkőzni, a Vengeance mégis unikális élmény.

Bár jobbára színészként (Becstelen Brigantyk, Banks úr megmentése, Az alapító) ismeri a nagyközönség, B.J. Novak már a kamera túloldalán is megmérette képességeit – például a Hivatal  című brit mockumentary tengerentúli verziója (The Office US) alkalmával, melyet nemcsak színészi, de írói, rendezői és produceri minőségben is jegyzett. Direktori tálentumát az elmúlt bő egy évtized során főként a televízióban csiszolhatta, nemrégiben viszont debütált első saját nagyjátékfilmje, a Vengeance, mely – dacára annak, amit a sekélyesnek tűnő cím sugall – nem vériszamos bosszúthriller, hanem szerzői tapintású, szilaj kitárulkozásvágy szülte road movie, melyben szinte észrevétlenül oldódnak fel a legkülönfélébb műfajok. Igazi egyszemélyes szerelemprojektről van szó: Novak színészként, forgatókönyvíróként, producerként és rendezőként is közreműködött benne, a Vengeance azonban valószínűleg mégsem tudatos tervezés eredménye. Maga a direktor vallotta be, hogy agyában egy spontán pillanatban gyúlt szikra: az egyik filmfesztiválon megakadt a szeme egy azonos című mozi plakátján. A kilenc betű szinte megdelejezhette Novakot, ugyanis a forgatókönyv – ha hihetünk színes kis anekdotájának – e revelációértékű mozzanatot követően kezdett körvonalazódni benne.

Kép a Vengeance című filmből

A „fogantatás” körülményei már csak azért is lényegesek, mert az opusz története sem más, mint szertelen, mohó ötletek füzére. Ben Manalowitz (maga Novak alakítja) sikerhajhász New York-i író: a szakma csúcsáról és pompás hírnévről ábrándozik, üres óráiban pedig imádott hobbijának, a szoknyavadászatnak hódol. Életének poshadt állóvizét egy váratlan telefonhívás kavarja fel: tudomására jut, hogy korábbi lepedőtársainak egyike, a texas-i Abilene nemrég rejtélyes körülmények között életét vesztette. A gyászoló család valamiért úgy hiszi, Bent szerelmi kapcsolat fűzte a lányhoz, s végül sikerül rávenniük, hogy tegye tiszteletét a temetésen. Megszeppent hősünk hamar a napszítta, poros Délen találja magát, megismerkedik Abilene bájosan kerge rokonaival, a búcsúztatót követően pedig vakmerő döntésre jut: mivel az elhunyt bátyja, Ty (Boyd Holbrook) úgy hiszi, testvére gyilkosság áldozata lett, Ben eltökéli, hogy segédkezik a nyomozásban. „Detektívmunkáját” valójában egy podcastsorozatban kívánja megörökíteni, s mivel erőfeszítéseit főnöke is díjazza, a törtető író óriási svunggal veti bele magát a munkába.

Kép a Vengeance című filmből

Kétség sem férhet hozzá: a Vengeance szellemes, üdítően friss és némely pillanatában egészen egyedi tónusú mozi, Novak azonban a zöldfülű rendezők tipikus hibájába esik: túl sok témát akar mélyen és aprólékosan boncolgatni. A Vengeance elsősorban a művészi és emberi önkeresés históriája: Manalowitz – aki a furcsa halálesetet afféle ugródeszkának akarja használni, hogy „szociográfiai” látleletet adjon az előítéletektől, frusztrációktól és ősi félelmektől mételyezett Amerikáról – lassacskán felismeri vállalkozása lehetetlenségét, s önnön gyarlóságaival is szembesül. Nyomozása, „szóban elbeszélt nagyregénye” egy ponton természetesen megfeneklik, s a néző ekkor eszmél rá, hogy Novak egy metatörténetet ágyazott az elbeszélésbe: Ben kudarcos podcastsorozata, írói-művészi elbizonytalanodása valójában azt hivatott nyomatékosítani, hogy nincsenek többé nagy, összefüggő históriák, a 21. századi Amerika-mítosz kergetése pedig merő délibábvadászat – mind Manalowitz, mind pedig Novak számára.

Kép a Vengeance című filmből

A Vengeance történetépítése mintha épp e tételt támasztaná alá. Novak ugyanis nem pusztán „a zsákutcába jutott szerzőről” óhajt mesélni, hanem az urbánus és vidéki, a demokrata és republikánus Amerika örök Janus-arcúságáról, sőt alapvető töredezettségéről (Manalowitz a nyitányban ismertetett elmélete szerint minden amerikai a saját, elvarázsolt „időbuborékjában” lebeg, ezért is hiú ábránd bármiféle társadalmi párbeszéd), miközben még a szűk látókörű, fegyverbolond, mégis empátiára érdemes déliek rétegzett bemutatására is igyekszik időt szánni. És akkor nem is szóltunk a dévaj műfaji zsonglőrködésről: Novak kaleidoszkópszerű „útifilmje” egyszerre harsány komédia, koromfekete krimi és csavaros film noir (ne feledjük, a zsáner olyan típusfigurái jelennek meg benne, mint az elszánt „magándetektív” vagy a holtában is veszedelmes „pókasszony”), sőt közelítésmódjával néha még a művész és a valóság érzékeny viszonyát tematizáló klasszikusokra (Hátsó ablak, Nagyítás) is hajaz. És ha már a különböző eredetű inspirációk leltározásánál tartunk: Manalowitz mintha Woody Allen neurotikus New York-i hőseinek fiatalabb, egyszersmind modernebb inkarnációja volna.

Kép a Vengeance című filmből

Jól látható tehát: Novak nem akarta feltalálni a spanyolviaszt, hiszen a szerzői- és műfajfilmes hagyomány legjavából merített – méghozzá széles mozdulattal –, ám a Vengeance mégis valódi unikum. Párbeszédei olykor egyenesen kolosszálisak, a kolorlokál ragyogó, Novak pedig egyetlen ponton sem méri el a tempót: higgadtan, finoman építi a cselekményt, míg az üresjáratok elenyészőek. És akkor még nem is említettük a pörölycsapásszerű finálét: Ben action gratuite-szerű tette Robert Altman felejthetetlen neo-noirját, A hosszú búcsút idézi. Amíg Novak ilyen elemi erejű meglepetéseket képes okozni nekünk, addig igenis van keresnivalója a mozis direktorok között. Ettől függetlenül örülnénk neki, ha legközelebbi filmje alkalmával szűkebbre állítaná a fókuszt, és gátat szabna közléskényszerének. Bízzunk benne, hogy képes lesz rá.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Vengeance

Vengeance

Színes bűnügyi, thriller, vígjáték, 107 perc, 2022

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat