Kritika: El Conde (Pablo Larraín) Kritika: El Conde (Pablo Larraín)

Nem harap

Pablo Larraín: El Conde

ÉRTÉKELD A FILMET!
El Conde
Pablo Larraín
2023

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 1 (1)

1
(1)

Szerinted?

0

Pablo Larraín Velencében debütált filmjében Augusto Pinochet egy öngyilkos hajlamú vámpír lesz. Az El Conde ötlete briliáns, a megvalósítás viszont kissé vérszegény.

Ha létezne hírességek csarnoka vérengző diktátorok számára, abban Augusto Pinochet előkelő helyet foglalna el. A tábornok 1973-ban vette döntötte meg a chilei kormányt, és vette kezébe a hatalmat, hogy fasiszta diktátorként 1990-ig rettegésben tartsa az országot. Rémuralma során többezer embert végzett ki, illetve vetett börtönbe, ahol válogatott kínzásoknak vetette alá őket. Hogy mennyire döbbenetesen kegyetlenül bánt az emberekkel, azt a 2015-ben nyilvánosságra hozott CIA-akták óta még tisztábban látjuk. Szexuális tortúráktól („természetellenes cselekmények  kutyák bevonásával”) a süketre pofozásig elképzelhetetlen dolgokat követtek el a parancsára. Annak ellenére, hogy nem egyszer kísérletet tettek Pinochet elítélésére, sosem jártak sikerrel. Mindig volt, aki közben járjon az érdekében (így például Margaret Thatcher). Ezért Pinochet úgy halt meg 2006-ban, hogy – bár pénzügyi csalásai miatt találtak rajta fogást – emberiségellenes bűntetteiért sosem felelt.

Fegyverünk a kamera – A chilei film története

2022. július 9.

Benito Mussolininek tulajdonítják a megállapítást, mely szerint „A film a legerősebb fegyver, amely a rendelkezésünkre áll”. Ezt Francisco Franco azzal egészítette ki, hogy „A kamera nagyobb súllyal bír számunkra, mint egy puska” – a kijelentését természetesen konkrét és átvitt értelemben is érvényesnek vélte a spanyol tábornok. Míg ők (és más európai diktátorok is) felismerték a film jelentőségét az állam irányításának életében, addig Latin-Amerikában a mozgóképet inkább az alulról szerveződő népi mozgalmak használták fel a céljaik elérésére. Ezen a téren mind közül Chile emelkedik ki leginkább.

Olvasd tovább  

Ezt igyekezett helyrehozni Pablo Larraín El Conde című filmjében. Kétséget kizáróan annak a szörnyetegnek mutatja be Pincohetet, amilyen valójában volt, mégpedig a szatirikus horror eszközével. Eszerint ugyanis Pinochet (Jaime Vadell) egy szó szerinti rém, azok közül is az egyik legősibb: vámpír. Ezzel a húzással pedig Larraín egyszerre rombolja le Pinochet és a vámpírok mítoszát is. A vámpírok tipikusan a kitaszítottakat képviselik, éppen ezért tudunk szimpatizálni velük. Pinochetet is megveti a közhangulat (még mellszobra sincs – tragédia!), sőt, saját magát száműzi a nyilvánosság elől, halálát valójában csak megrendezte. Larraín viszont ezúttal nem ajánl fel egyetlen azonosulásra hívó tényezőt sem Pinochet karakterében. Inkább – Taika Waititi után szabadon – a fasiszta diktátorból egy szánalmas, önsajnáló, megkeseredett vénembert csinál. Pinochet ugyanis megunta az örökéletet: rosszul esik neki, hogy tolvajként gondol rá az utókor, ezért öngyilkosságot tervez. Ez remek alkalom Larraín számára, hogy explicitté tegye a tényt, hogy a vámpíroknak a túléléshez szüksége van az állandó vérfogyasztásra – ezt tagadná meg magától a diktátor. Pinochet azonban – borzasztó fenevad lévén – nem elégszik meg a klasszikus nyakharapós technikával (azt amúgy is az átváltoztatásra használják), nem: ő konkrétan kitépi és smoothie-t csinál áldozatai szívéből.

Kép az El Conde című chilei filmből

A mítoszrombolás itt még nem ér véget. A vámpírsághoz a kollektív tudatunk erotikus konnotációkat társít, az El Conde vészrívóiban ezzel szemben semmi szexi nincs. Pinochet ritka visszataszító figura, még fiatalkorában is: vámpírrá ébredése kész erőszak, csupa agresszió. Ha találunk is erotikára utaló momentumokat, azokat vagy incesztusos áthallások itatják át, vagy a Sátán megkísértésének direkt allegóriájává válnak. Utóbbi elsősorban Paula Luchsinger apácáján keresztül, aki Pinochet ördögűzőjeként érkezik a családhoz. A diktátor végtelenül ostoba gyerekei az örökség reményében apjuk halálát várják, ők Pinochet személyre szabott vérszívói. Felesége, az amolyan Lady Macbeth-ként bemutatott Lucía (a külsőre is kísértetiesen hasonló Gloria Münchmeyer) viszont addig nem hagyja meghalni Pinochetet, amíg az nem változtatja őt is vámpírrá.

Kép az El Conde című chilei filmből

Az utódok idioszinkratikus karakterei – valamint az apáca velük készített interjúi –, Edward Lachman pazar beállításaival együtt egy sötét Wes Anderson-filmet idéznek. Sötét, mert a film humora a Wes Anderson-féle bolondozás skálájának abszolút másik végletét képviseli. És azért is, mert az amerikai rendező pasztellvilágától eltérően fekete-fehérben bonyolódik a cselekmény. A színek (főleg a vérvörös) hiánya elérzéktelenít a film szörnyűségeire – bár a vámpírok rémtettei meg sem közelítik a való életbeli történteket. A fényképezés persze a Nosferatura tett direkt utalásként működik, az El Conde azonban inkább szatíra, mint horror.

Kép az El Conde című chilei filmből

Ám nem is a horror Larraín célja: monokróm világa egy alternatív valóság, mely hibátlan vászonná válik a rendező már-már szájbarágós üzenetének felvázolásához. Az El Conde végsősoron ugyanis egy tanmese. Nyilván: a „Pinochet egy vámpír” egy szellemes, de nem túl kifinomult metafora nem csupán a diktátor aljasságára, de az örökké jelenlévő, az emberiséget folyton kísértő gonoszra is. Amit, ha nem akadályozunk meg (lásd Thatcher), sőt, ha netán akad olyan, aki elő is segíti a ténykedéseit, akkor a történelem elkerülhetetlenül megismétli önmagát. A finálé beszíneződése pedig azt jelzi, hogy a jelenben is körülöttünk rejtőzik gonosz. És nem csak Chilében: univerzális figyelmeztetés ez, melyet érdemes megfogadni a magyaroktól az amerikaiakig mindenkinek. Még akkor is, ha talán már-már a szemünket szúrja ki a túl direkten lengetett vörös zászló.

Kép az El Conde című chilei filmből

Mert ez az El Conde legnagyobb hibája. Az ötlet zseniális, a megvalósítás viszont kevés. Nem elég vicces, nem elég kifinomult és nem elég kritikus. A felszín alatt nem várnak ránk megfejtések különböző rétegei, és nem köteleződik el a végletekig a helyzet bizarrsága mellett. Larraín nem mélyíti bele a fogát az abszurdum ütőerébe, inkább csak a bőrt karcolgatja – pedig a lehetőség meztelen nyakként kínálkozott fel előtte. Ha Larraín egy kicsit bátrabb lett volna, az El Conde megkaphatta volna azt a groteszk camp-jelleget, amire a film koncepciója szomjazott. Ehelyett egy izgalmas felütést kaptunk, mely ugyan magával ragadóan stilizált és ötletes, de mégis kissé vérszegény kivitelezést eredményez.

 
El Conde

El Conde

Színes életrajzi, horror, vígjáték, 110 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

1 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat