A horror története 3/4. A horror története 3/4.

A horror nagy évtizede(i)

A horror története 3/4.

A horror a 70-es években készült kasszasikereknek köszönhetően fokozatosan átáramlott a fősodorba, egyre kevésbé volt szégyen A-kategóriás sztárnak szerepet vállalnia ilyen műfajú darabban. Ahogy egyre jövedelmezőbb üzletté vált, a horrorfilm többé nem lepukkant grindhouse-mozikban, hanem patinás filmszínházakban termelte nyereséget, hogy aztán ismét másodvonalba süllyedjen a 90-es évekre. Folytatjuk 12 évvel ezelőtt félbehagyott horrorfilm-történetünket.

A 60-as évek végének legfontosabb horrorfilmje George A. Romero Az élőhalottak éjszakája című debütálása, mellyel megnyitotta a zsáner aranykorát, utat mutatott a 70-es évek elejétől színre lépő, szerzői filmesnek is nevezhető horroristáknak (Craven, Hooper, Carpenter), megreformálta a zombifilm azóta is virágzó zsánerét (kiiktatva a természetfelettit, a jelen Amerikájába helyezve a szüzsét), jövedelmezővé tette, sőt némi elismertséget szerzett az erőszakot expliciten, naturálisan, attrakcióként tálaló splatter/gore filmeknek, politikus társadalomkritikát gyakorolt, emellett független, low budget-félamatőr gerillafilmezés eredménye.

A 70-es évek elejének legizgalmasabb horrorjait nem az Egyesült Államokban érdemes keresni, hanem Olaszországban. Az olaszok a tömegkultúrában domináns USA filmjeit igyekeztek utánozni, sőt felülmúlni, és olykor sikerült is előnnyé fordítani hátrányos helyzetüket. Mario Bava filmjei, köztük A démon maszkja (La maschera del demonio) az Államokban is szép karriert futottak be. Az 1970-es év az „olasz Hitchcock”, Dario Argento rendezői debütálását hozta, aki márkanévvé tette az olasz horrort, pedig első műfajtiszta horrorfilmjét 1977-ben rendezte (Sóhajok / Suspiria), addig giallóban alkotott (melyet amerikai thriller és krimi ihletett). Barokkos stílusa visszahatott a nyugati filmesekre: inspirációja látszik a kanadai Bob Clark Fekete karácsonyán (Black Christmas; ami a Halloweent ihlette), a giallo zsánere emellett nagyban hatott a horrormonstrumként fallikus és sajátos fegyvert használó pszichopata gyilkost csatasorba állító slasherre is, melyek hősei sokban hasonlítanak a régi szörny-ikonokhoz, viszont már valós sorozatgyilkosok (pl. Ed Gein) ihlették őket, akik attól félelmetesek, hogy látszatra átlagemberek, a szörny tehát bárkiből előbújhat.

A 70-es évek első jelentős amerikai horrorfilmje a független, alacsony büdzséjű Az utolsó ház balra (The Last House on the Left), mely a hippikorszak halálát tematizálja, brutális és naprakész realizmusával egy új korszak kezdetét jelezte, melyben többé nem volt életképes a (60-as években gyakori) szolid kosztümös gothic horror. Itt fonódott össze végleg a horror az exploitationnel (azaz a nem műfaji, direkte botrányos és ellentmondásos, hatásvadász tömegfilmmel), hisz Craven a Manson-ügyet zsákmányolta ki egy rendkívül gátlástalan horrorfilmmel. A horror és az exploitation itt szinte már megkülönböztethetetlen, a turbulens 70-es években a kortárs valóság (a „szeretet és béke” hippi-hullám kudarca, polgárjogi mozgalmak, erőszakba fulladó tüntetések, merényletek, Vietnam) jóval rémisztőbb volt, mint a barbár történelmi múlt (amely Amerikában egyébként is jelentéktelen volt). E filmek formaiságát az akkorra elterjedt televízió, azon belül a híradók naturalizmusa jellemezte.

Az Ördögűző (The Exorcist) sikerregény adaptációjaként illeszkedik a 60-as évek remekműveinek sorába (A ház hideg szíve / The Haunting, Rosemary gyermeke), ugyanakkor már az exploitation-filmekre jellemző undoresztétika és tabudöntögetés dominálja, miközben mainstream mozi, nagy stúdióval, elismert rendezővel (a már akkor Oscar-díjas William Friedkin) és színészekkel (Max Von Sydow), drága és forradalmi effektekkel – 10 Oscar-jelölést kapott és két díjat nyert. A texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre) szintén exploitation-horror, egyenesen a maffia forgalmazta, az alkotók alig kerestek rajta. Ezek a filmek (ál)dokumentarista megközelítésükkel is újat hoztak, ami az exploitation fősodorba való beáramlásának, a hollywoodi film elvadulásának is betudható.

Hollywoodi reneszánszból Új-Hollywoodba

Az amerikai tömegfilmben nagyjából a 70-es évek közepéig tartott a „hollywoodi reneszánsz”, melyben a fősodort az európai művészfilm inspirálta (Az utolsó ház balra című filmet Bergman Szűzforrása ihlette, a Rosemary gyermekét pedig Polanski rendezte némi fekete humorral). Ezidőtájt a stúdiók modernizmussal, a függetlenek exploitationnel kísérleteztek. Az amerikai film modern korszakaként jellemezhető hollywoodi reneszánsz után posztmodernizmus volt soron, azaz Új-Hollywood, melyet a mozifenegyerekek, azaz Spielberg, Lucas, Coppola, Scorsese és De Palma filmjei határoztak meg. 1975-ben Spielberg A cápával nem csak a horrort juttatta fősodorba, hanem a B-filmet is, hisz pofonegyszerű high concept-zsánerfilmről van szó, zsigeri élvezetről, melyben katasztrófafilm keveredik horrorral.

A szintén nagy bevételt hozó, a horror zsánerét kvázi teljesen emancipáló Ómen (főszerepben: Gregory Peck) sokban hasonlít az Ördögűzőre, de még pesszimistább, híven tükrözi a 70-es évek Amerikájának korszellemét. Itt újra létezik természetfeletti, de láthatatlan: bizarr baleseteket látunk, viszont egyre többet, mígnem úgy érezzük, baj van a világgal. E filmekben családok, sőt gyerekek kerülnek veszélybe, a horror tehát az utcákról a családi házba is betette lábát. Bárki meghalhatott, legyen az főhős, nő vagy gyerek, visszafordíthatatlan tragédiák és tabusértések uralták a zsáner darabjait, happy end helyett anti-katarzist kaptunk. Gyerekek fordultak szüleik ellen, miután megszállta őket a Sátán – a korabeli felnőttek ilyennek látták a dühös, turbulens, öntudatos fiatalokat. A Carrie alkalmával Brian De Palma a horrorban, Stephen King pedig a filmművészetben debütált. Argento imádta Az élőhalottak éjszakáját, Romeróval közösen készítették el a Holtak hajnalát (Dawn of the Dead), amelyen immár látszik az olasz hatás, azaz (amellett, hogy szatíraként továbbgondolása elődjének) gátlástalanul szórakoztató film, bűnös öröm, imádnivaló, shoppingoló konzumer zombikkal. Romero a Creepshow Rémségek könyvével a zsáner alulértékelt inspirációja, a horror-képregények előtt tisztelgett.

Kép a Halloween című horror-klasszikusbólJohn Carpenter: Halloween (1978)

Az első sikeres, hangsúlyosan posztmodern horror a Halloween: Carpenter több Hitchcockra való utalást is elhelyezett benne, már a final girl- és sikolykirálynő-prototípus Jamie Lee Curtis szerepeltetése is a Psychóra való hivatkozás (ő Janet Leigh lánya). Elméletem szerint a posztmodern utoljára jutott el a fősodorba: az olasz horror (pl. Bava és A lány, aki túl sokat tudott / La ragazza che sapeva troppo) korábban is hivatkozott Hitchcockra, láthatunk posztmodern fogásokat a Dark Shadows című amerikai tévésorozatban is. Carpenter megtalálta az arany középutat természetfeletti és modern-realista horror között: nem látunk semmi rendkívülit, csak egy szökött elmebeteg gyilkost, de a direktor finoman érzékelteti jelenetezésével, hogy Myers a mumus, az árnyék, mindenhol jelen van, nem lehet elpusztítani – a többi a néző fantáziájára van bízva.

A Halloween egyúttal az első amerikai slasher is, míg a 70-es évek második felének nagy tehetsége a kanadai David Cronenberg, aki sci-fit kevert horrorral, tudománnyal helyettesítette a természetfelettit (és intellektualizmussal a spiritualizmust), a Paraziták (Shivers; mellékszerepben Bava múzsájával, Barbara Steele-lel) óta a test/bio-horror atyjaként tartják számon. A Veszett (Rabid) alkalmával pornót fordít horrorba, trükkje, hogy pornófilmes helyzetek fajulnak horrorszcénává (a monstrumot Marilyn Chambers alakítja). Ezt követően számos vírus-horror és a test radikális deformálását vizualizáló horror készült, melyek a korabeli Amerika (nemi) betegségektől, járványoktól való félelmét tükrözi. Nem csak a kanadai hozta össze a sci-fit és a horrort, hisz A nyolcadik utas: A halál (Alien) valójában egy „Cápa az űrben”-koncepcióra épül. A posztmodern tömegfilmet műfajok keverése jellemzi, ennek megfelelően a horror dúsult musicallel (Rocky Horror Picture Show), gyerekfilmmel (Gyerekjáték / Child's Play), családi filmmel (Szörnyecskék / Gremlins), ifjúsági filmmel (Az elveszett fiúk / The Lost Boys, Frászkarika / Fright Night), westernnel (Alkonytájt / Near Dark), vígjátékkal (Szellemirtók / Ghost Busters), thrillerrel és krimivel (De Palma filmjei), romantikus filmmel (Ghost), akciófilmmel (Penge / Blade), önbíráskodó és női bosszúfilmmel (A fúrógépes gyilkos / The Driller Killer, Ms. 45, Köpök a sírodra / I Spit on Your Grave) és még sorolhatnám. A posztmodern film látványközpontú, ennek köszönhetünk olyan mozikat, mint a videoklip-esztétikát használó Éhség (Hunger) Tony Scott-tól.

A 70-es években Olaszország és Japán járt még élen minőségi horrorfilmekben. Fulci, Martino, Lenzi profi zsánerfilmeket rendeztek, de készült néhány művészfilmes horror is Bava és Argento után szabadon: Pupi Avati (Pasolini alkotótársa a Saló alkalmával) a Nevető ablakos házzal (La casa dalle finestre che ridono), Elio Petri pedig a (Morricone avantgárd csoportjának zenéjével megfűszerezett) Egy nyugodt vidéki hely (Un tranquillo posto di campagna) alkalmával fordította avantgárdba a horrort, ezzel rávilágítva az irányzat és a műfaj hasonlóságaira (mindkettő radikális, transzgresszív, a szokásos, művészet kiváltotta elragadtatás, öröm helyett kellemetlen, zavarbaejtő, ambivalens élményt nyújt). Az olasz horror a 80-as évekre kifulladt, utolsó remekműve Michele Soavi képregényfilmje, a Dellamorte Dellamore. A japán horror első aranykora ugyan a 60-as évekre esett (Jigoku, Kwaidan, Onibaba, Kuroneko), de a Hausu (Ház) például a Cápa japán megfelelője.

A sequel bosszúja

Argento igyekezett visszavenni a kölcsönt az amerikaiaktól Bava nevében is: a Péntek 13 a Bava-féle Bay of Blood koppintása, de Argento Phenomena című filmje már a Péntek 13 – III. részhez hasonlít kísértetiesen. Az olasz horroristák nemzetközi piacra dolgoztak: bár az első kannibálhorror Lenzi The Man From Deep River című darabja, Deodato nagy port kavart és megelőzte korát a Cannibal Holocausttal, Fulci pedig zombifilmeket rendezett az Olaszországban is nagy sikert aratott Holtak hajnala mintájára. Sean Cunningham Bőrpofa és Michael Myers mellé új slasher-ikont teremtett Jason Vorhees személyében a Péntek 13 és folytatásai alkalmával. E kasszasikernek bizonyuló, kult-klasszikussá váló alacsony büdzséjű horrorfilmek számos kapzsi filmest ihlettek meg, ugyanakkor a sima koppintások mellett számos alulértékelt, jobbára ismeretlen gyöngyszem is készült a horror 70-es években kezdődött aranykorának végén is (pl. Lemora: A Child’s Tale of the Supernatural, Phantasm). A tini slasher-hullámot is sokan meglovagolták, minden ünnepre jutott egy horrorfilm (Véres Valentin / My Bloody Valentine, Csendes éj, halálos éj / Silent Night, Deadly Night).

A következő slasher-klasszikus a Craven rendezte Rémálom az Elm utcában (A Nightmare On Elm Street), mely intellektuális (népmesei) allúzióival, posztmodern humorával és némi szürrealizmussal hozott újat. A Hellraiser alkalmával a horrorpróza King utáni legnagyobb tehetsége, a multitalentum Clive Barker rendezőként is bemutatkozott, ő már fantasyvel ötvözte a horrort. Kubrick sokat tett a zsáner felemelkedéséért a Ragyogással (The Shining), a horror fősodrásúvá válását pedig az is jelzi, hogy Spielberg egyenesen Hoopert nyerte meg a Poltergeist – A kopogószellem rendezésére, bár hogy a horrort és Hollywood nagy büdzséjét nem egymásnak teremtették, azt jól példázza, hogy a fáma szerint Spielberg ellopta a show-t Hoopertől.

Ahogy az új-hollywoodi filmek többsége, számos horrorfilm szólt tiniknek, közülük is a „geeknek”: Stephen King regényeinek adaptációi mellett ilyenek a korabeli farkasember-filmek, amilyen az Üvöltés (The Howling) vagy az Egy amerikai farkasember Londonban (An American Werewolf in London). Ezen filmeknek, valamint a 70-es évek klasszikusainak számos folytatása készült, amelyek (a cím után szereplő sorszámmal egyenes arányban) csökkenő minősége a másodosztályba ejtették a zsánert. Kiemelkedett Raimi Gonosz halott (Evil Dead) című, nagy tehetségről árulkodó bemutatkozása, melynek gyakorlatilag nem készültek rendes sequel-jei, hisz a második rész kvázi egy nagyobb büdzséjű remake, a harmadikat pedig csak a hős személye köti a korábbiakhoz, a címben nincs utalás a kapcsolatra (A sötétség serege / Army of Darkness). Néhány horror (pl. A dolog) kiválósága ellenére megbukott, de videón sikeresek lettek, újrafelfedezték őket, megtalálhatták a közönségüket (Re-Animátor: Az újraélesztő, Az élőhalottak visszatérnek / The Return of the Living Dead). Magas korhatárt kapott filmek moziban csak ritkán voltak sikeresek (és akkor is főleg igénytelen grindhouse-ban), videón viszont bárhová eljuthattak, Nagy-Britanniában például pánikot keltettek és megdolgoztatták a cenzorokat az import-horrorok, azaz a „Videómocskok” (Video Nasties).

(folytatjuk)

(a sorozat 12 éve készült első részét ide kattintva, a második részét ide kattintva olvashatják el)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

 • Saint Omer

  Színes filmdráma, 122 perc, 2022

  Rendező: Alice Diop

 • Amitől félünk

  Színes filmdráma, horror, vígjáték, 177 perc, 2023

  Rendező: Ari Aster

 • A galaxis őrzői: 3. rész

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, 150 perc, 2023

  Rendező: James Gunn

 • Halálos iramban 10.

  Színes akciófilm, 140 perc, 2023

  Rendező: Louis Leterrier

 • Balhé (Beef)

  Színes filmdráma, 30 perc, 2023

  Rendező: Jake Schreier, Hikari

 • Pókember: A Pókverzumon át

  Színes akciófilm, animációs film, fantasy, sci-fi, vígjáték, 140 perc, 2023

  Rendező: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson

 • A mumus

  Színes horror, 98 perc, 2023

  Rendező: Rob Savage

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat

 • Saint Omer

  Színes filmdráma, 122 perc, 2022

  Rendező: Alice Diop

 • Amitől félünk

  Színes filmdráma, horror, vígjáték, 177 perc, 2023

  Rendező: Ari Aster

 • A galaxis őrzői: 3. rész

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, 150 perc, 2023

  Rendező: James Gunn

 • Halálos iramban 10.

  Színes akciófilm, 140 perc, 2023

  Rendező: Louis Leterrier

 • Balhé (Beef)

  Színes filmdráma, 30 perc, 2023

  Rendező: Jake Schreier, Hikari

 • Pókember: A Pókverzumon át

  Színes akciófilm, animációs film, fantasy, sci-fi, vígjáték, 140 perc, 2023

  Rendező: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson

 • A mumus

  Színes horror, 98 perc, 2023

  Rendező: Rob Savage