Kritika: Babylon (Damien Chazelle) Kritika: Babylon (Damien Chazelle)

Hollywoodi hangzavar

Damien Chazelle: Babylon

ÉRTÉKELD A FILMET!
Babylon
Damien Chazelle
2022

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 7

7

Szerinted?

0

Damien Chazelle epikus állásfoglalása a kortárs mozi helyzetéről úgy kritizálja a dekadens Hollywood prűd kétszínűségét, hogy egyúttal nosztalgikus múltidézése is az álomgyár működésének. A Babylon a filmipar hőskorának nagyszabású, de ambivalens tablófilmje.

Az elmúlt évek trendjéhez csatlakozva számos direktor jelentkezett már korábbi filmes korszakokat felelevenítő, személyes hangvételű alkotással. A Volt egyszer egy… Hollywood, a Licorice Pizza vagy A Fabelman család szubjektív visszatekintéseivel szemben azonban a Babylon leginkább az Ének az esőben klasszikusából kölcsönzött karakterátiratokon és a Netflix Hollywood című sorozatát idéző megoldásokon keresztül, objektív távolságból idézi meg a némafilmkorszak és a hangosfilmre váltás sajátosságait. Damien Chazelle soron következő rendezése ráadásul a Kaliforniai álom felemelő korábbi moziódájához képest minden eddiginél kiábrándítóbb színben tünteti fel a hollywoodi gépezetet és annak szereplőit.

Kép a Babylon című filmből

A szkeccsfilmszerűen felépülő narratíva a filmipar ambíciózus résztvevőinek egymással párhuzamosan zajló felemelkedés- és bukástörténetét mutatja be. Manny Torres (Diego Calva) mexikói bevándorlóként próbál kisegítőmunkákat vállalni, hogy idővel forgatásokon dolgozhasson, míg a nagyravágyó színésznő, Nellie LaRoy (Margot Robbie) bármire hajlandó lenne a sztárság érdekében. A feltörekvő fiatalok mellett pedig a tapasztalt filmikon, Jack Conrad (Brad Pitt) és a fekete jazz-tehetség, Sidney Palmer (Jovan Adepo) karrierútja kerül még előtérbe különböző, valós személyek ihlette típuskarakterek társaságában.

Kép a Babylon című filmből

A hangosfilmek megjelenése mindazonáltal alapvető hatással lesz az összes szereplő életére. A technikai fejlődés ugyanis gazdasági és esztétikai változásokkal is jár, melyek úgyszintén reflektálnak az átalakuló korszellem társadalmi normáira. Manny és Sidney kezdetben együttesen profitálnak az újonnan kínálkozó lehetőségekből, a két színesbőrű férfit azonban külön utakra tereli egymással ellentétes ideológiai szemléletük. A szabados erkölcsi gátlástalanságban tobzódó sztárok viszont nem képesek alkalmazkodni a körülményekhez, így Nellie és Jack idővel saját gyarlóságuk áldozataivá válnak.

Kép a Babylon című filmből

A Hollywood-történeti tablóból kiragadott, önálló kisfilmekként is értelmezhető epizódok mind a kor egy-egy sajátosságát tematizálják, de csak lazán, mindössze az időbeliségen és a visszatérő karaktereken keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A film ugyan különálló szekvenciákat szentel a legfontosabb filmipari kontextusoknak (mint az elrugaszkodott, gyakran orgiákba torkolló vagy éppen halálos balesetekhez vezető, vad partik, a némafilmek szintén életveszélyes, de rendkívül mozgalmas és epikus felvételei, majd a velük éles kontrasztban álló hangosfilmek idegőrlően statikus, szorongató forgatási közege, vagy a még a korábban látottaknál is elvetemültebb helyi alvilág züllött mélységei), a lenyűgöző technikai érzékkel megvalósított részek egységei mégsem alkotnak koherens dramaturgiai ívet a teljes film egészét tekintve.

Kép a Babylon című filmből

Az eseményeket összekötő gondolatiság a film médiumának tiszteletét és elismerését hirdeti, a hullámzó minőségű megvalósításmód azonban több teret szentel a látványos túlzásokkal felfokozott felszínesség kritikájának, mint a mozi kreatívan bemutatott hatásmechanizmusa boncolásának. A folyamatos hangulatváltások kontrasztjára épülő epizodikus struktúra gyakran ismétli önmagát a hasonló élményeket átélő különböző karaktereken keresztül. A moziipar konstans fejlődésének szükségességét központi témaként kezelő történet Jack Conrad némafilmsztárján keresztül szemlélteti leginkább a rendező állásfoglalását a kényelmes középszerűséggel szemben: a veterán színész a folyamatos fejlődést, a művészi értéket és az őszinteséget tartja szem előtt mind a filmek világán belül és azon kívüli életben egyaránt. Az alkotó szócsöveként funkcionáló karakter mégis redundánssá válik a cselekmény során, hiszen lényegében ugyanazt az utat járja végig, mint Nellie színésznő-figurája. Conrad egyébiránt izgalmas feltűnései ráadásul – más megragadó mellékkarakterek térnyeréséhez hasonlóan – a központi románc kibontakozását is rendszeresen megszakítják, elvonva a hangsúlyt a főszereplők párosáról, de nem adva hozzá az átfogó cselekményhez, így csorbítva annak érzelmi katarzisát.

Kép a Babylon című filmből

A Babylon egyes epizódjai nyílt kritikával szembesítik a felelőtlen filmipar telhetetlenségét, görbe tükröt állítva Hollywood erkölcsi, gazdasági és művészi értelemben is elfajult működésének; máskor viszont a film a klasszikus mozivarázs szeretetéről festenek szentimentális portrét. Damien Chazelle ugyanis egyértelműen elvonatkoztat a gyártási körülményektől és az alkotók személyétől az azokon túlmutató filmek független értelmezése során. A határozott rendezői állásfoglalás egy történetileg átfogó, absztrakt képmontázsban csúcsosodik ki, ami a médium felszabadítását hirdeti az azt övező kontextusok alól. A Babylon ambíciózus stílusbravúr-kísérlete azonban az önmagán túlmutató, eredeti koncepciók kifejezése helyett a korai filmforgatásokéhoz mérhető, kontrollvesztett káoszba fullad.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Babylon

Babylon

Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

7

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu