Kritika: A besúgó (HBO Max) Kritika: A besúgó (HBO Max)

Bedeco-forradalom

Szentgyörgyi Bálint: A besúgó

ÉRTÉKELD A FILMET!
A besúgó
Szentgyörgyi Bálint, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence
2020

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 6.22

6.22

Szerinted?

0

Több év kihagyás után újra magyar produkció az HBO-n, ráadásul a puha diktatúra idejének végéről. A hazai nézőközönség majd’ minden gombjával egyszerre benyomódva várta a szériát, amely túlzás nélkül a legjobb sorozat a rendszerváltás előtti időkről – igaz, más nem is indult a címért.

A potenciál egy olyan kétélű kard, amely majdnem annyi alkotást taszít a süllyesztőbe, ahányat a klasszikusok közé emel. A Társas játék, a Terápia és az Aranyélet (amelynek második évadja egyfajta inspirációként is szolgálhatott A besúgóhoz) után az HBO-n magyar tartalommal előrukkolni amellett, hogy kiváltság – hiszen garantált, hogy eleve várt, kívánt és szakértelemmel gondozott munkafolyamat lesz –, óriási kockázat is, mert ezekkel a sorozatokkal – lássuk be – igencsak el lett kényeztetve a közönség: írás, rendezés és színészi játék terén egyaránt. És akkor ez még csak a forma. A tartalmi célkitűzés egyenesen grandiózus: 1985 az ébredező egyetemi fiatalság szikracsiholásainak időszaka, így gyakorlatilag a rendszerváltás előzménytörténére számíthatunk.

Különös – gondolhatnánk – hogy eddig szinte senki nem dolgozta fel ilyen formában ezt a magyar társadalom testén tátongó hatalmas sebet, A besúgó azonban nem gyógyír lett, csupán élő példa, hogy miért nem foglalkoztak eddig a témával. A kollektív emlékezet ugyanis meglehetősen veszélyes játékszer: egyrészt olyan óriási az átélhetőség, hogy a felismerés képernyőremutogatós élményét okozhatja egy-egy Lux szappan vagy (azóta is használatban lévő) Ikarus busz látványa. Másrészt viszont a nézők jó részének saját, mély élménye, sőt saját olvasata is van a történtekről, ami – amellett, hogy felébreszti a revizor-reflexeket – minden apró hibát sokszorosan felnagyít, így téve elidegenítő hatásúvá a látottakat. És ha mindez még nem lenne elég, a szolgáltató a premiert ravaszul a magyar választásokhoz igazította, így végképp politikai és társadalmi felelősség tapad Szentgyörgyi Bálint alkotásához. Nem meglepő, hogy ekkora elvárásokhoz nemigen sikerült felérnie a produkciónak, kérdés azonban, hogy egyáltalán volt-e ilyen terve?

Kép A besúgó című magyar HBO-sorozatból

Gergő (Váradi Gergely) egy átlagos fiú, olyan, mint bármelyikük ‘85-ben: sakkozik, tanul és besúg. Az állambiztonság megbízottja (Thuróczy Szabolcs) megzsarolja, hogy jelentsen neki a kollégium egyik vezéralakjáról, a gyanúsan viselkedő Száva Zsoltról (Patkós Márton). Miközben a csendes, szinte betegesen visszahúzódó Geri lassan beépül a demokrácia eszméjével megfertőzött kollégiumi közösségbe, egyre nagyobb magabiztosságot és bátorságot szerez, hogy maga is eggyé váljon a lázadókkal, de a rendszer sakkban tartja. Az események forgatagában végül mindenki dönteni kényszerül, hogy melyik oldalra áll, a puha diktatúra órája pedig visszafelé kezd számolni.

Kép A besúgó című magyar HBO-sorozatból

Akár az olyan filmek, mint az Amerika fegyverben, a Vörös hajnal, vagy – hogy ne menjünk ennyire messze – az azonos témakört feldolgozó Eltörölni Frankot esetében, itt is nehéz belátni a hibákat, hiszen az amúgy is akadályoztatott patriotizmust az érzékeny témaválasztás és a gyenge megvalósítás kombója komoly kognitív disszonanciával nehezíti. A besúgó pedig kiemelten fontos problémákról beszél: a rendszerváltás alapkonfliktusán túl megpendíti például a korszakban ezreket (milliókat?) nyomasztó, jelentések miatti belső széthúzást, a művészet helyét és szerepét egy elnyomó rendszerben (Mácsai szálán keresztül), és a nyomorral manipulált nemzet állapotát. De aztán nem nő fel szinte egyikhez sem, megmarad egy magyaros Holt költők társaságába oltott Homelandnek; miközben igyekszik egy akciókkal teli thrillert hozni, szinte kizárólag lángoló ideákkal operál.

Kép A besúgó című magyar HBO-sorozatból

De mint minden, ez is nézőpont kérdése: amennyiben egy izgalmas kémtörténetnek tekintjük, amiben tematika, háttér és némi életszag okán van jelen a rendszerváltás előtti korszak, akkor élvezhető – ám, ha fordítva nézzük, miszerint a korszakot akarják ezen a kémtörténeten át bemutatni, akkor az nem sikerült. Ezért lehet, hogy 61 országban vetítik sikerrel, míg nálunk valamivel megosztóbb. Nem a korrajzban fellelhető kisebb hibák jelentik a gondot, de talán még csak nem is a történelmi pontatlanságok (amik felett bár lehet háborogni, de a sorozat sosem ígért dokumentumjelleget), sokkal inkább azért nem működik, mert csak (ki)használni igyekszik az éra elemeit egy – amúgy egész jó – show eladásához. Az első néhány részben az intenzív márkamutogatás, a nosztalgia arcunkba dörgölése, a korhű, de indokolatlanul csillogó miliő, a teljesen árnyalatlan kommunisták képe nem olyasmi, amivel hűen lehetne reprezentálni egy ennyire meghatározó és fájdalmas korszakot.

Kép A besúgó című magyar HBO-sorozatból

De ha valaki hazafias érzelmein pont jól játszik ez a hamiskás hangszer és szívesen dobálgatja a kalapba a pénzt az újabb és újabb epizódnyi látványlázongásért, az is teljesen érthető, hiszen tényleg mindenkinek saját élménye és olvasata van erről. De még ebben az esetben is ott vannak a pusztán a sorozat, mint mozgóképpel szemben felhozható ellenérvek. Mivel HBO-s tartalom, a pénz és a szakértelem hiánya ezúttal sem lehetett akadály, és látszik is a végeredményen a technikai profizmus. Számos érdekes és kreatív ötlet könnyen felvehetné a versenyt a nyugati konkurenciával. De a forgatókönyv hibái, az életszerűtlen fordulatok, az erőltetett párbeszéd és a kínos szájbarágás már nemigen írható jóvá. Továbbá, bár a sorozat igyekezett a karakterdrámára fókuszálni és Gergő dilemmáját bemutatni, a félénk fiúból alfahímmé avanzsálás elég hirtelen, miközben a modernkori Petőfi alakját, a végig tettrekész, lánglelkű, változásra éhes Száva Zsoltot végül egy mozdulattal kiherélik. Nem beszélve arról, hogy az éppen megalakuló demokratikus ellenzék megrajzolása sokszor pont olyan diktatorikusra sikerült, mint azoké, akik ellen a harc folyik (bár ha ez tudatos döntés volt az árnyalás és a jelenlegi, ebből kifejlődő kormány elleni kritika jegyében, akkor le a kalappal). A mellékszereplők ugyanakkor egészen szerethetőek és életszerűek, de még ők sem tudnak ebből a múló iskolai lázadásból többet kihozni, mint egy jó okot a közös éneklésre, az ivásra és a viszontagságos magyarságérzet pillanatnyi megélésére.

Kép A besúgó című magyar HBO-sorozatból

De talán egyelőre nem is kell ennél több, nem sűrűn van alkalom, hogy az HBO-t bekapcsolva a Kossuth Lajos azt üzente című dalt hallhatjuk a szovjet zászló égetésének kíséretében. Biztos, hogy nem kevés érzelmet kavarnak fel A besúgó képsorai, de cél helyett legyen ez inkább csak ok az erről való párbeszéd és az ilyen jellegű sorozatok gyártásának megkezdésére.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A besúgó

A besúgó

Színes tévésorozat, thriller, történelmi, 43 perc, 2020

Rendező: , ,
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

6.22

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg