Rudas Dóra

Írásai a Filmtetten (4)

Bedeco-forradalom – Szentgyörgyi Bálint: A besúgó

2022. május 17.

Több év kihagyás után újra magyar produkció az HBO-n, ráadásul a puha diktatúra idejének végéről. A hazai nézőközönség majd’ minden gombjával egyszerre benyomódva várta a szériát, amely túlzás nélkül a legjobb sorozat a rendszerváltás előtti időkről – igaz, más nem is indult a címért.

Az állandó változás kora – Downton Abbey 2010-2022

2022. május 3.

A lovat oldalvást megülő úrihölgyek, monoklis gentlemanek, és a pompázatos, villany híján gyertyalángos gálaestek már messzebb vannak tőlünk, mint az önvezető autók vagy a repülő deszkák világa, a téma mégis legalább annyira keresett, különösen az utóbbi évtizedben. Ennek a trendnek egy korszakalkotó, bár itthon kevesbé ismert sorozat áll a hátterében, valamint az általa keltett, úgynevezett Downton Abbey-effektus.

„Detoxikus” maszkulinitás – Our Flag Means Death / A zászlónk halált jelent

2022. április 6.

Aki Hitlerből képzeletbeli barátot, vérszomjas vámpírból pedig piperkőc arisztokratát tud faragni, annak piperkőc arisztokratából (nem túl) vérszomjas kalózt formálni sem kihívás. Waititi megint csokiba rejti a napi gyógyszeradagot, ám, hogy a közönség csak forgatja-e a szájában a furcsa falatot vagy le is nyeli, még kérdéses. 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat