Oscar 2024

A 2024-es Oscar-gálán versenyző filmekről írott kritikáink:

Legjobb film

Kultúrák, kvóták, traumák – Cord Jefferson: American Fiction

2024. február 13.

Érdekes jelenséget dolgoz fel a Cord Jefferson mozis debütje, az American Fiction. Ami azonban még a cselekménynél is érdekesebb, az a rendezői megközelítés, amit elbeszéléséhez választott. Az Amerikai Filmakadémia által ironikus módon nagyra értékelt film egy olyan problémát dolgoz fel, ami nemcsak az amerikai irodalom vagy filmművészet, de a teljes modern amerikai társadalom sajátja.

Olvasd tovább  

A tűzzel játszani – Christopher Nolan: Oppenheimer

2023. július 21.

Az Oppenheimer ugyanazt jelenti a 2020-as években, amit Oliver Stone Nixonja három dekáddal korábban: Christopher Nolan tizenkettedik nagyjátékfilmje elbűvölően nagyszabású röntgenkép az erkölcsileg megrendült hidegháborús Amerikáról – és még azt sem bánjuk különösebben, hogy e kép a szemünk előtt törik szilánkosra.

Olvasd tovább  

Egy házasság élveboncolása – Justine Triet: Anatomie d'une chute / Anatomy of a Fall / Egy zuhanás anatómiája

2023. július 13.

A kritikusok és a közönség szívét egyaránt elnyerte Cannes-ban, mégis mindenkit meglepett az Egy zuhanás anatómiájának Arany Pálma-diadala. A szakmai közönség által nem várt, ugyanakkor korántsem érdemtelen elismerést ezúttal egy rendkívül jól megírt, feszültséggel és fordulatokkal teli, több műfajt ötvöző és remek színészi alakításokat felvonultató dráma kapta. A francia Justine Triet így immár a harmadik rendezőnő, aki a rangos filmfesztivál fődíjával büszkélkedhet.

Olvasd tovább  

Az utolsó mohikán – Martin Scorsese: Killers of the Flower Moon / Megfojtott virágok

2023. június 6.

A Megfojtott virágok a fehér ember minden képzeletet felülmúló aljasságát állítja a középpontba, hogy az őslakosok mellett felszólalva hiteles krónikása legyen az osage törzs szisztematikus kisemmizésének és kipusztításának, illetve annak, hogyan is szállt be a hosszú évekig húzódó gyilkosságsorozat utáni nyomozásba az akkoriban még Bureau of Investigation névre hallgató, később FBI-ra keresztelt Szövetségi Nyomozó Iroda.

Olvasd tovább  

 

Legjobb nemzetközi film

A jól végzett munka öröme – Wim Wenders: Perfect Days / Tökéletes napok

2023. augusztus 18.

[Cannes 2023] Aki már pár játékfilmmel (vagy évtizeddel) ezelőtt lemondott Wendersről, azt most kellemesen fog csalódni. Az utóbbi években inkább dokumentumfilmekben kiteljesedő német mester visszatér: fizikailag Tokióba, lélekben Ozuhoz, formailag a minimalizmushoz, soundtrackben pedig a 60-as, 70-es évek amerikai örökzöldjeihez. Cannes-ban pedig a versenybe, 15 év óta először.

Olvasd tovább  

 

Legjobb animáció

A Pixar nem tud hibázni – Peter Sohn: Elemental / Elemi

2023. június 20.

Van valami vérprofi és lefegyverzően pimasz a lámpás stúdió filmjeiben. Alkotóik mesteri dramaturgiai érzékkel manipulálják gyermek és felnőtt nézők érzelmi világát, hogy akkor is megjelenjen az a bizonyos könnycsepp, ha az első pillanattól kezdve pontosan tudjuk, hová fut ki a cselekmény. Épp ez a helyzet az Elemi esetében, ami még így is a stúdió egyik legjobb közelmúltbéli filmje.

Olvasd tovább  

Túltolt látványorgia Pókember-hadsereggel – Spider-Man: Across the Spider-Verse / Pókember: A Pókverzumon át

2023. június 1.

A 2018-as Pókember: Irány a Pókverzum! egy szép, csendes meglepetés-siker volt – legalábbis annyiban csendes, hogy akkoriban teli erővel dübörgött az élőszereplős Marvel-gépezet, és egyre másra halmozta a kassza- és kritikai sikereket bezsebelő képregényfilmjeit. A Pókverzumról kevesebben hallottak, de a kritikai siker igen hamar utolérte a Marvel helyett a Sony égisze alatt létrejött alkotást, hiszen a legjobb animációs film Oscarját is hazavihette abban az évben.

Olvasd tovább  

 

Legjobb eredeti forgatókönyv

 

Legjobb női főszereplő

 

Legjobb dokumentumfilm

A háború nem egy robbanással kezdődik – Mstyslav Chernov: 20 Days in Mariupol / 20 nap Mariupolban

2024. február 1.

Ennek a filmnek a megszületése nemcsak kézenfekvő, hanem fontos és szükséges is volt. Az Associated Press hírügynökség tudósítói végigfilmezték az ukrajnai Mariupol 2022. februári ostromának első húsz napját, a rengeteg anyagból viszont akkor csak töredékeket sikerült eljuttatniuk a Föld túloldalán dolgozó szerkeszőkollégáikhoz. Aki megnézi a filmet, rá fog ismerni olyan képsorokra, amelyek tavalyelőtt bejárták a világsajtót, és most részletesen megismerheti a hátterüket is. Nem könnyed szórakozás.

Olvasd tovább  

Rövidfilmek (élőszereplős, animált, dokumentum)

Traumák, közösségek és emlékezés – A 2024-ben Oscar-díjra jelölt rövidfilmekről

2024. március 7.

Évente csupán néhány filmet jelölnek a megannyi elkészült produkcióból az Amerikai Filmakadémia legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra. Jellemző azonban, hogy a számos kategória közül méltatlanul kevés figyelem övezi a rövidfilmes nevezetteket, noha ezen alkotások korlátozott játékidejük ellenére gyakran épp olyan összetett és magával ragadó, egyedi történeteket mesélnek el, mint egészestés társaik.

Olvasd tovább  


Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

 

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat