Sam Peckinpah-portré 2. Sam Peckinpah-portré 2.

A becses briganti

Sam Peckinpah-portré 2.

Sam Peckinpah 1969 utáni pályája leginkább a hullámvölgy szóval jellemezhető. Zajos sikereket nagy bukások követtek, a rendező többször margóra került, mégis vissza tudott kapaszkodni, közben egyre inkább úrrá lett rajta az őrület. Bár a kritika több filmjét is porba döngölte, szépen lassan mégis kiépült a rendező körül az a mítosz, ami azóta csak erősödött. Az utóbbira bizonyíték, hogy 2011-ben a Szalmakutyák remake-jét fogadhatjuk a mozikban.

A Noon Wine című tévéfilm meglepően sikeres lett, ezért a producerek réme a Dundee őrnagy körüli balhék ellenére újra lehetőséget kapott egy mozifilm megrendezésére. A Vad banda (The Wild Bunch, 1969) című western-alapvetésbe Peckinpah minden személyes érzelmét belesűrítette, miközben brutálisan, egyben elégikusan ábrázolta a régi vágású hősök esélytelen harcát az új korral szemben. Mindennek tetejébe a vietnami háború miatt növekvő társadalmi feszültség és frusztráció is gyönyörűen csapódott le a több mint két órás darabban.

A film két legemlékezetesebb jelenete a balul elsült rablás és a záró kaszabolás-szcéna, amit azóta számtalanszor idéznek, de a Vad banda legalább ekkora hatással volt a ’70-es évek westernjeinek hősábrázolására is. A karakterek ugyanis kiöregedett veteránok, akik szívük mélyén már nyugalomra vágynak, és az utolsó nagy balhét követően végleg vissza is vonulnának. Ez már nem az ő koruk, tétlenül állnak az új csoda, az automobil előtt is, ami az új évszázad szimbóluma (az is fontos, hogy ifjú bajtársukat a kocsi mögé kötve kínozzák meg, vagyis képletesen a modern kor végez vele). Amikor cimborájukat megkínozzák a vérre szomjazó katonák, akkor a férfiak lelkiismeretük parancsára öngyilkos akcióba kezdenek, hogy utoljára megvédjék a régi rend értékeit. Így válnak a „tisztességes haramiák” megdicsőült hősökké, akiket az erkölcstelen (még a hullák aranyfogát is kiszedi a csürhe), minden alapvető emberi törvényt porba tipró barbárok végeznek ki. Ha a záró képsorok után visszagondolunk a híres skorpiós nyitányra, akkor nem látunk nagy különbséget a két jelenet között, hiszen a skorpió is veszedelmes állat, de a túlerőben lévő hangyák ellen nincs esélye. Az is beszédes továbbá, hogy bárki nyerjen is az állatok csatájában, végül a kisgyerekek füvet dobnak rájuk és mindannyian elégnek, vagyis a felettes hatalom ellen sehogy sem lehet küzdeni. A Vad bandában először jelenik meg esszenciálisan az a formanyelvi törekvés és mondanivaló, amire ma azt mondjuk: olyan „pekkinpás”. Továbbá hangsúlyos szerepet kap a cselekményben a színhely: Mexikó. Peckinpah szerelmes volt a vidékbe, mindig itt akart élni, gyakran hősei is itt találják meg a nyugalmat, vagy legalábbis itt keresik. A vidék ezért afféle nyugalom-sziget a rendező szerzői világában, ahová úgy menekült figurái által, ahogy az Aranyember Tímár Mihálya a Senki szigetére.

Két város között

A film sikere után Peckinpah szabad kezet kapott következő mozija forgatásánál – gyakorlatilag azt csinálhatott, amit akart. Ez a stúdió részéről végzetes hiba volt, a közönség részéről pedig meghálálhatatlan jótett, mivel a mester a műfaj egyik legszemélyesebb alkotásával ajándékozta meg a filmtörténelmet. Cable Hogue – ahogy sok Peckinpah-karakter – a rendező alteregója. Amikor narrációt hallunk, akkor rendezőnk belső monológjainak lehetünk fültanúi, a film végén pedig olyan kincset oszt meg velünk a rendező, amire kevés példa van a mozi történetében: meghallgathatjuk a saját magának írt temetési gyászbeszédét.

Nem véletlen, hogy a Cable Hogue balladája (aminek a gyalázatos magyar címe: A pap, a kurtizán és a magányos hős) volt a direktor kedvenc filmje, hiszen a forgatáson nem lebzseltek producerek körülötte, a vágásnál sokkal több ideje volt saját elképzelését érvényesíteni, 19 nappal a forgatás tervezett vége után hagyta abba a munkát, kirúgott 36 munkatársat, satöbbi, satöbbi.

A filmben úgy mesél őszintén magáról, hogy közben a filmnyelvi megoldásait ő maga parodizálja (gondoljunk csak a burleszkes gyorsításokra). Így csobogó vérpatak helyett játékos öniróniában mártózhatott meg a közönség. Mondani sem kell: a film bukás lett, a publikum nem nézte el a rendezőnek, hogy amikor megvillantja a véres bosszú lehetőségét a film végén, akkor golyó helyett megbocsátással ajándékozza meg a főhős szánalmas, áruló exbajtársait, így magasztosul isteni figurává. Azt, hogy a rendező mennyire benne van ebben a filmben, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Cable két város (vagyis a stúdiórendszer és a közönségfilm) között találja meg a boldogságát, és olyan helyen talál forrást, ahol más sosem kereste volna. Halálát itt is a szimbolikus 20. századi monstrum, a gépjármű okozza, temetése után pedig nem marad senki a múlt nosztalgikus hangulatával körüllengett régi vadnyugati házban.

Felfelé az álomgyári ranglétrán

A sikertelen film után megkezdődött a harc a stúdió és a rendező között, Peckinpah pedig jobbnak látta új filmjét Angliában leforgatni. A Szalmakutyák (Straw Dogs, 1971) nem csak abban a mozzanatában rendhagyó, hogy az öreg kontinensen játszódik, hanem mert Peckinpah először hagyta el a Vadnyugatot. Bár a cselekmény kortárs környezetben játszódik, azért erős westernhatásokat mutat a mű. Az új környezetnek dramaturgiai funkciója is van, hiszen a főhős, az Egyesült Államokból a ködös Albionba költözött, tesze-tosza matematikus teljesen idegennek érzi magát ebben az új környezetben. Ártatlanságát nem sokáig őrizheti meg a brutális külvilággal szemben: az egyetlen mód, hogy megvédje életét, birtokát, szuverenitását, az, hogy ő maga is gyilkossá válik. A film legtöbbet idézett jelenete a véres finálé mellett a megerőszakolás-jelenet, ami egyrészt hossza és naturalizmusa miatt is sokkoló, másrészt először itt történik meg az, ami majd az Alfredo Garciában is: a nő nem tanúsít túl nagy ellenállást megbecstelenítője ellen. A Szalmakutyák az évtized egyik enigmatikus alkotásává nemesedett az idők során, a film körüli botrányok miatt pedig a mozikban is jól teljesített. Peckinpah ismét feljebb lépett az álomgyári ranglétrán.

A Junior Bonner című, kortárs környezetbe helyezett western azonban megint bukás volt, annak ellenére, hogy a kritika nyugodt hangvétele és visszafogottsága miatt a mai napig a rendező egyik legszemélyesebb alkotásaként tartja számon a Cable Hogue-gal egyetemben. A nézettségi problémát maga a mester fogalmazta meg röviden és tömören, ahogy szokta. „Csináltam egy filmet, ahol nem lőnek agyon senkit és senki sem ment el megnézni azt.” A film ugyanúgy a megváltozott kor problémáit járja körül, a családi kötelékek fellazulását és ismét érezhető az elmúlt idők utáni sóvárgás. A rodeó már csak afféle tradíció, búcsús mulatság, nem a férfiasság demonstrációja, hősünk a gépek által feltúrt sivatagban kocsikázik, és végignézi, ahogy az öreg Bonner-házat a földdel teszik egyenlővé. Peckinpah itt egyértelműen saját idilli gyerekkorával számol le.

A bukás után mind Steve McQueen színésznek, mind Peckinpah-nak szüksége volt egy sikerre, hogy ismét előkelő helyet foglalhassanak el az ügynökök katalógusában. A szökés (The Getaway, 1972) Walter Hill által írt forgatókönyvét maga McQueen mutatta be az öregnek, mivel jól ment a közös munka az előző forgatáson, valamint mindenki úgy érezte, hogy ez a téma jól működne Peckinpah kezei alatt. Igazuk lett, mivel az izgalmas, szikár thriller több mint 25 milliót hozott a kasszáknál. (Három évvel később, az Alfredo Garcia bukását követően, másodszor már nem sikerült ez a „visszatérő mutatvány”.)

Oda-vissza a Vadnyugatra

1973-ban ismét sikerrel a háta mögött fogott hozzá hősünk utolsó klasszikus értelemben vett westernje, a Pat Garrett és Billy, a kölyök (Pat Garrett & Billy the Kid, 1973) forgatásához. A kész művet aztán a producerek csúnyán megkurtították, kivettek belőle általuk feleslegesnek ítélt jeleneteket, és egy csonka változatot dobtak a vászonra. A film utóélete azonban roppant érdekes, mivel lelkes munkatársak kicsempészték az eredeti kópiát és megóvták azt az utókornak. 1988-ban újra bemutatták Peckinpah eredeti vízióját, és végre mindenki meggyőződhetett arról, hogy a műfaj egyik legfontosabb, legbensőségesebb alkotását készítette el az ekkora már kőkemény alkoholistává vált rendező. A filmben kristálytisztán válik ketté az alkotó két énje. Pat és Billy egykor társak voltak, sőt az is kiderül, hogy az idős ex-cowboy fiaként tekintett a szabadságáról lemondani képtelen fiúra. Magyarán, ebben a történetben a vadász és a vad között nincs különbség. Az új rend azonban tőle idegen szerepet erőltetett Patre, és ahhoz, hogy nyugodtan élhessen, át kellett állnia a másik oldalra, ezt a lelki törést hősünk pedig képtelen elrendezni magában. A belső tépelődés a katartikus tükörkép-lövés jelenetben csúcsosodik ki, majd Pat átvirrasztja az éjjelt, ahogy a Vad banda seriffje is, hiszen nem mást ölt meg, mint saját maga egyik felét. A film epizodikus építkezésű, sok hangulatépítő passzus látható benne, Bob Dylan is szerepet vállalt a kamerák előtt, mint az ellenkultúra képviselője; erősen átpolitizált darabról van szó. A rendező alteregója ezúttal megkettőződik, de hogy még bonyolultabb legyen a képlet, maga Peckinpah is feltűnik egy feledhetetlen jelenet során a film végén. Koporsókészítőt alakít, aki Pathez, ergo saját magához beszél, arról, hogy mindent beletesz egy koporsóba és elhagyja a terepet. Vagyis a westernt. De ezek a koporsóba rakott dolgok csak tárgyak, műfaji jegyek, a western lelkét továbbra is más műfajokba reinkarnálta cikkünk főszereplője.

Ezt már a következő, Hozzátok el nekem Alfredo Garcia fejét (Bring Me the Head of Alfredo Garcia, 1974) című filmjével bebizonyította, ami Mexikóban játszódik, és bár a környezet kortárs, egy-két autót és akkoriban divatos inget leszámítva nem sok dolog tanúskodik arról, hogy nem az 1900-as évek első felében járunk. A film legalább annyira neonoir vagy épp road movie, mint western, hiszen a totálisan dezorientált hős egyértelműen az előbbire utal, az epizodikus utazgatás pedig az utóbbira. Már a film címe is érdekes, hiszen a benne szereplő fickó, Alfredo a narratíva indulásakor halott. Tényleges hősünk, a bárzongorista a jobb jövő reményében hullagyalázásra vetemedik, de a kaland során nőjét megölik, így a jövője teljesen értelmetlenné válik, célja, a fej leszállítása pedig tét nélküli lesz, mivel a boldogságot jelentő asszony meghalt. Múltja eddig sem volt hősünknek, így nem marad más, csak az értelmetlen bosszú, végül az öngyilkos akció.

A főhős, Warren Oates olyannyira Peckinpah alteregóját alakítja, hogy figuráját, annak testtartását és kinézetét is az öregről mintázta. Itt már nem két világ közt lebeg a főszereplő, hanem egy konkrét világban veszik el teljesen – ahogy a rendező is elveszett saját őrületében. Az Alfredo Garciát a korabeli kritika csúnyán porba döngölte, nem értékelte fekete humorát, kevert hangnemű jeleneteit és a célorientált hős bukását modellező történetet. A kevés dicsérő kritikus közül Roger Ebert volt az egyik – és neki lett igaza, hiszen a mai napig kultikus, filmes körökben totemállatként tisztelt alkotásról van szó (Takeshi Kitano például kedvenc filmjének titulálta.)

Isten szadizmusa

Az 1975-ös The Killer Elite-et (egyik vicces magyar fordítása: Szupergyilkosok) a leggyengébb alkotások között tartja számon a kritika, és valljuk be: tényleg nagyon sápadt szösszenetről van szó. Ami miatt mégis érdekes a film, hogy a forgatáson az egyik színész, James Caan megismertette Peckinpahval a kokaint, így az önpusztítás teljesen új dimenziói nyíltak meg a mester előtt – és ez, sajnos, egyáltalán nem vált filmje erényévé. Egyszer túl is adagolta magát, így a jó doktoroktól megkapta élete második pacemakerét. A már említett nagy visszatérés pedig elmaradt.

Érdekes módon a következő, Vaskereszt (Cross of Iron, 1977) című háborús filmje jól teljesített, igaz, csak Európában, ahol egészen máshogy viszonyulnak az emberek a második világháborús mozikhoz. Előtte felajánlották neki a King Kong remake-jét, illetve az első Superman-filmet is, de ő visszautasította a lehetőségeket (ma bármit megadna egy valamirevaló filmfanatikus, ha megnézhetné a képregényhős kalandjait Peck rendezésében).

A Vaskeresztben Peckinpah saját „formanyelvi szabadalmát” annyiszor elpuffantotta a kis költségvetés ellenére, hogy a végén a néző már csömört kapott a sok robbanástól és földre hulló katonák látványától. Viszont ebben a közegben kiválóan tudta érvényesíteni világnézetét a rendező, amit az egyik szereplőjével mondatott el a filmben: „Abban hiszek, hogy Isten szadista. De ő maga sem tud róla.” Érdekesség, hogy az öreg Orson Welles szerint a Nyugaton a helyzet változatlan óta ez volt minden idők legjobb háborúellenes mozija. Márpedig ha ő mondja…

A rendező utolsó előtti mozija, a Konvoj (Convoy, 1978) érdekes módon a legnagyobb bevételt hozó Peckinpah-mű lett a vegyes kritikai fogadtatás ellenére. A karaván-westernt modern környezetbe helyező film rendszer ellen fellázadó főhőse nyilván annyira szimpatikus volt a korabeli nézőknek, hogy nem sajnálták a pénzt a mozijegyre, de a fekete bőrű vietnami veterán figurája is beszédes vélemény-nyilvánítás volt az Államok politikájáról. A forgatás nem ment egyszerűen, a direktor ekkora már teljesen leamortizálta magát, James Coburn ugrott be, hogy helyettes rendezőként leforgasson néhány jelenetet, amíg Peckinpah a lakókocsijában vegetált.

Valószínűleg jobb lett volna, ha cikkünk hőse a Konvoj után nem rendez több filmet, mivel ami ezután jött, azt jobb lenne elfeledni. Don Siegel lehetőséget adott a lecsúszott mesternek, hogy besegítsen Jinxed! című filmjének rendezésébe, majd Peck 1983-ban leforgatta utolsó filmjét, Az Osterman-hétvégét (The Osterman Weekend, 1983), ami – finoman szólva – feledhető darab, az akkoriban hatalmas sikernek örvendő homevideo-piacon viszont meglepően jól teljesített. Talán kevesen tudják, hogy halála előtt a mester még rendezett két videoklipet Julian Lennonnak, de a moziközönséget már sosem ajándékozta meg új alkotással.

Peckinpah imádta habzsolni az életet, sosem volt hajlandó letérni a saját maga által taposott ösvényről és sosem volt hajlandó eladni magát – kivétel nélkül mindig Peckinpah-filmet rendezett. Ars poeticáját sokszor megfogalmazta, íme egy hangzatos idézet a Konvoj című filmből: „Az életben csak a gyors kocsik, a ribanc nők meg a tömény kaják érnek valamit.” De ami még ennél is fontosabb: ott talált forrást, ahol senki sem kereste. Ebben a forrásban pedig a mai napig felemelő élmény megmártózni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein