Trivia | Csapón kívül 42.: The Wild Bunch / A vad banda, 1969 Trivia | Csapón kívül 42.: The Wild Bunch / A vad banda, 1969

Amerikai betyárok, műbajusszal

Csapón kívül 42.: The Wild Bunch / A vad banda, 1969

ÉRTÉKELD A FILMET!
Vad banda
Sam Peckinpah
1969

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Ha egész életedben vadnyugati gengszter voltál, kicsi a valószínűsége, hogy vénségedre pályaváltáson gondolkoznál. Így hát jöhet a jó öreg Még Egy Utolsó Rablás. Ám ahogy a haldokló elől a levegő, úgy fogy el a Vadnyugat a hőseink körül. Sam Peckinpah balladisztikus western-remeke is félszázados lett immár.

Mottó: „Rózsa Sándor az erdőben,
Bujdosik a sötétségben.
Elgondolja ő magába:
Hová lesz az éjszakába?”
(Háromszéki népballada)

 • Walon Green, az egyik forgatókönyvíró szerint „egy olyan westernt szerettem volna, amely annyira gonosz és csúnya és brutális, mint azok az idők, és az egyetlen nemes vonás a férfiakban az egymáshoz való ragaszkodásuk.” Sokan eme filmnek és Arthur Penn Bonnie és Clyde-jának tulajdonítják Új-Hollywood erőszak-kultuszát.
 • William Holden nem akart bajuszt viselni a filmben (úgy gondolta, hogy nem fog jól kinézni), és ezen sokat veszekedtek Peckinpah-val. Végül a rendező győzött, és Holden álbajuszban játszotta végig a filmet. Egyébként Holden előtt olyanok utasították vissza a szerepet, mint Lee Marvin, Burt Lancaster, James Stewart, Charlton Heston, Gregory Peck, Sterling Hayden, Richard Boone, vagy Robert Mitchum. Marvin eleinte elfogadta a szerepet, végül visszakozott egy másik western (Paint Your Wagon / Fesd át a kocsidat) kedvéért.
 • Ernest Borgnine sántikál a filmben, de nem a szerepéből fakadóan. Tényleg eltörte a lábát az 1968-as The Split című gengszterfilm forgatásán, így aztán a Vad banda forgatásán gipszben volt.

 • Állítólag Peckinpah tudta, hogy Strother Martin karakterszínész fél a lovaktól, így aztán ő kapta a legmagasabb lovat. És lejtőn kellett felülnie rá.
 • Ez Albert Dekker karakterszínész utolsó filmje. Nem érte meg a bemutatót.
 • A főszereplők mindegyikének hét darab egyforma kosztüm varródott. Mindegyik tönkrement a forgatás alatt. A statisztáknak és kaszkadőröknek viszont nem volt elég a 350 darab egyenruha, így aztán egy-egy jelenet után fogták a művéres, lyukas, lerongyolt kosztümöt és a következő jelenetig újra szalonképessé tették. Már amennyire lehetett.
 • A film, több Peckinpah-alkotáshoz hasonlóan a Vadnyugat alkonyáról is szól: arról, hogy az automobil és más technológiák hogyan teszik tönkre ezt a markáns világot és történelmi korszakot. Nehéz volt megfelelő helyszínt találni ehhez: a film nagyrészét Parras la Fuentében, Mexikóban forgatták, és ha kicsivel később kezdenek neki, elkéstek volna. A hatóságok éppen akkor szerettek volna nekilátni a település villanyárammal és egyebekkel való ellátásához.
 • John Wayne nem komálta a filmet. Úgy gondolta, hogy tönkreteszi a „régi Vadnyugat" mítoszát. Ezek szerint leesett neki a tantusz.
 • Tényleg létezett egy „vad banda" a film cselekményének ideje előtt picivel. Az akkori sajtó a Bill Doolin bandáját keresztelte el Wild Bunch-nak. A banda bankokra, vonatokra és postakocsikra specializálódott Oklahomában és környékén az 1890-es években. Mondani sem kell, hogy a banda minden tagja erőszakos halált halt.

 • A cselekményt viszont nem feltétlenül Bill Doolin bandája ihlette, hanem Roy N. Sickner színész-kaszkadőr találta ki. Az ő ötletét Walon Green fejlesztette forgatókönyvvé, amit aztán Peckinpah annyira átírt, hogy maga Green lobbizott a Forgatókönyvírók Céhénél (WGA), hogy Peckinpah is kaphasson kreditet érte. Sőt, Green „hálás volt" azért, hogy Peckinpah nem írta át annyira a könyvet, hogy ő már ne is kaphasson kreditet. Végül mindhármójukat nevezték Oscarra a könyv miatt, persze nem kapták meg. Ez volt Peckinpah egyetlen Oscar-jelölése.
 • Ha Peckinpah, akkor valamiféle botránynak lennie kell a film körül. Ezúttal is volt, és még csak nem is a rendező piálgatása miatt (Borgnine szerint nagyon jól viselkedett a forgatásokon, csak szünnapokon ivott). Sőt, maga a mexikói forgatás kb 80 napja is viszonylag nyugisan lezajlott, egy-két kisebb incidenst leszámítva (pl. az említett Roy N. Sickner akkora csörtéket csapott részegen, hogy kitiltották az országból).
 • A cirkusz a film produceri újravagdosása miatt volt. Phil Feldman producer Peckinpah tudta nélkül kivágott belőle vagy húsz percet (más forrrások szerint tízet), ráadásul nem is feltétlenül a korhatár-besorolások miatt, hiszen a kivágott anyag nem volt annyira erőszakos. Valószínűleg egyszerűen a film hosszából akartak kicsit visszavenni, de balul sült el, hiszen tönkretették vele a cselekményt – legalábbis Peckinpah szerint. Apropó, korhatár: a ma is használatos besorolások őse éppen akkoriban, 1968-ban született meg, és akkor még négyféle osztályt találtak ki: G, M, R és X. Az X-et eleinte pornófilmek miatt akarták bevezetni, de a Vad banda esetében is fenyegetőztek vele. Végül megengedőbb R ratinget kapott, részben Peckinpah „flexibilitásának” köszönhetően.
 • Peckinpah többé nem volt hajlandó szóba állni a producerrel.

 • A kivágott jelenetek a karakterek motivációja és fejlődése szempontjából voltak fontosak, és végül 1993-ban visszamontírozták őket az immáron rendezői változatként újra moziba küldendő filmbe, ami így ismét 143 perces lett volna. Persze hogy az MPAA az akkorra kicsit átnevezett besorolások alapján NC-17 korlátozást akart megszavazni a filmnek. Erre megint kivágtak belőle tíz percnyit. Ekkor Peckinpah már 10 éve halott volt, és valószínűleg forgott a sírjában. Mostanra már szerencsére elérhető a film teljes hosszában és pompájában.
 • Apropó hullagyalázás: a Warner 2011-ben jelentette be, hogy remake készül a klasszikusból, és Tony Scott rendezi. Scott öngyilkossága után sokáig nem lehetett hallani semmit a projektről, nemrég viszont bejelentették, hogy Mel Gibson fogja írni és rendezni is.
Kétrészes Sam Peckinpah-portrénk ide, illetve ide kattintva olvasható.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Vad banda

Vad banda

Színes filmdráma, western, 134 perc, 1969

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat