Hlavaty Tamás

Hlavaty Tamás

A szlovákiai Érsekújvárban született 1987 november 18-án, jelenleg Budapesten él. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János karán szerzett oklevelet kommunikáció és médiatudomány szakon, Esztergomban, 2009-től pedig az ELTE filmtudomány szakán tanul. Zenés és filmes publikációi a következő helyeken jelentek meg: WAN2 magazin, VOX magazin, sziget.hu, hvg.hu.

Írásai a Filmtetten (53)

A vihar kapujában – Fliegauf Bence: Csak a szél

2012. április 5.

Ahogy a komoly társadalmi problémákra időben reflektáló filmek, úgy a 2008-2009 között történt cigánygyilkosságokból kiinduló Csak a szél is már jóval a bemutatása előtt vitákat kavart: van, aki piedesztálra emelte a rendezőt a berlini díj miatt, míg a másik sarokban „cigányseggnyalónak” nevezték őt, és azonnal rátették a „kedvenc gyűlölt ellenségeink” listára.

Az utolsó tangó New Yorkban – Steve McQueen: Shame / A szégyentelen

2012. február 27.

Egy Valentin-nap alkalmából készített friss felmérés szerint Amerika legromantikusabb városa a Tennessee állambeli Knoxville. Ám ennél sokkal izgalmasabb, hogy a legkevésbé érzelmes hely New York City. A Shame – A szégyentelen nem is játszódhatna máshol, hiszen kiégett, szexfüggő főhőse szinte eggyéolvad lakhelyével ebben a kiváló filmben. McQueen másodszor is megcsinálta!

Az istenek a fejekre ütnek – Tarsem Singh: Immortals / Halhatatlanok

2011. november 15.

A reklámfilmesből lett különc játékfilmes Singh kicsit akkor is reklámot készít, amikor mozit forgat. Most épp a görög mitológiát szeretné eladni annak a közönségrétegnek, amely a 300-ból tudta meg, kik is voltak azok a spártaiak. Szerencsére a letaglózó kompozíciót is megtartotta.

Mindenkinek igaza van – Asghar Farhadi: Jodaeiye Nader Az Simin / Nader és Simin – Egy elválás története

2011. augusztus 29.

Farhadi az Elly története után ismét az eltűnés folyamatát és következményeit vizsgálta meg, jutalmul Arany Medvét kapott a 61. Berlinalén (az első iráni film, amely ebben az elismerésben részesült), a férfi és női színészgárda pedig további két díjat söpört be. Ettől még lehetne modoros művészfilm, de szó sincs róla: a Nader és Simin a maga egyszerűségével vágja gyomorszájon a nézőt.

Az élet szaga – Fernando León de Aranoa: Amador

2011. július 28.

Sajnos a hírekből is értesülhettünk már olyan bizarr esetről, miszerint valaki inkább együtt élt egy rothadó hullával, hogy felvehesse annak nyugdíját, mint hogy bejelentette volna a halálesetet. Az Amador is hasonló helyzetet tár elénk, de a művészfilmes hagyományokat követve természetesen életről és halálról is mesél.

Fémmel írt történelem – Michael Bay: Transformers: Dark of the Moon / Transformers 3

2011. július 1.

Az űrből alakváltó robotok jönnek, hogy a Földön vívják meg háborújukat, a rendezőt pedig úgy hívják, hogy Michael Bay. Aki ezen információk tudatában is beült anno a Transformersre, az egyrészt magára vessen, másrészt nyilván nyomós oka volt tettére. Aztán jött egy szánalmas folytatás, most pedig itt a harmadik felvonás. Nem ígérhetünk mást, csak vért, verítéket és könnyeket!

Hlavaty Tamás

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat