Kritika: A szövetség (Guy Ritchie: The Covenant ) Kritika: A szövetség (Guy Ritchie: The Covenant )

A kis ábránd

Guy Ritchie: The Covenant / A szövetség

ÉRTÉKELD A FILMET!
A szövetség (Guy Ritchie's the Covenant)
Guy Ritchie
2023
The Covenant (A szövetség)

The Covenant (A szövetség)

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 6 (1)

6
(1)

Szerinted?

0

Ha van valami érdekes Guy Ritchie új filmjében, az a főhősök motivációinak kétértelműsége.

A hosszú és fárasztó hollywoodi kitérő után a 2019-es Úriemberekkel újból a saját (film)nyelvét beszélő Ritchie látszólag kemény tempót diktál – legutóbbi filmje idén januárban került a mozikba, és lám, máris nézhető az új opusz –, holott valószínűleg csak azért késett az előző filmje bemutatója szinte egy évet, mert a forgalmazó problémásnak gondolta az ukrajnai háború kontextusában, hogy a filmbéli rosszfiúk ukránok. Ilyen aggályok nem kísérik az új Ricsi-opusz, a Guy Ritchie’s The Covenant (valószínűleg nem auterködésből, hanem csak azért került a rendező neve birtokosragostól a főcímbe, hogy megkülönböztethető legyen a torrentezők számára a 2006-os, azonos című filmtől) bemutatóját: ez nem vígjáték, hanem kőkemény háborús akció-dráma (és helyenként túlélőthriller), amiben a tálib terroristák a rosszfiúk. Ez pedig 2023-ban is szomorú valóság, csak hát most a nemzetközi közönség a szemeit éppen az európai NATO-határokhoz sokkal közelebbi konfliktusra veti.

Kép a Guy Ritchie's The Covenant című filmből

A Covenant, azaz A szövetség története az afganisztáni háborúban játszódik 2018-ban, és ugyan nem „igaz” történet, abban az értelemben mindenképpen „igaznak” tűnik, hogy megtörtént események, valós háborús helyzetek és létező emberi drámák „kompozitálásából” született: azoknak az afgán polgároknak, katonáknak, fixereknek, háborús tolmácsoknak a sztorija, akik kisebb-nagyobb mértékben, ilyen vagy olyan utakon segítettek az országban tevékenykedő amerikai katonáknak. Ezeket az embereket (legalábbis egy tetemes részüket) aztán a 2021-es, csúfos kivonulás után jobbára magára hagyta az amerikai hadsereg, holott pénztől kezdve vízumig és állampolgárságig sok mindent felajánlottak nekik cserébe a segítségükért. Kinley törzsőrmester (Jake Gyllenhaal) egy olyan alakulatvezető, aki a józan ész (és a hadsereg) által diktált elővigyázatosság ellenére valamiért rokonszenvezni kezd a neki kioszott afgán tolmácssal, Ahmeddel (Dar Salim). Szimpátiája nem megalapozatlan, Ahmed tényleg lojális társnak bizonyul, aki aki a saját életét kockáztatva is segít Kinley-nek kijutni a tálibok által ellenőrzött terület kellős közepéből, hosszú kilométereken keresztül vonszolva a megsebzett amerikai tiszt testét, még azt sem tudva biztosra, hogy az önkívületben lévő G.I. Joe megéri-e a holnapot. Nem csoda, hogy később a már leszerelt Jake is kutyakötelességének érzi, hogy visszamenjen a férfiért és családjáért és elhozza őket az Egyesült Államokba.

Kép a Guy Ritchie's The Covenant című filmből

Nos, ha van valami érdekes Guy Ritchie új filmjében, az a főhősök motivációinak kétértelműsége. Míg Jean Renoir kikezdhetetlen klasszikusában, az 1937-es A nagy ábrándban még nyilvánvalóan „osztályalapon” szövődött valószínűtlen, és éppen ezért gyönyörű szimpátia a barikád két oldalán álló két tiszt – egy francia és egy német – között az első világháború alatt, a Covenantban nem teljesen egyértelmű, hogy mi az, ami létrehozza a bajtársiasságnak ezt az afgán sivatagban, öntözés nélkül is szárba szökkenő csíráját. Ritchie cukkolja ugyan a nézőt olyasmikkel, hogy talán mindkét férfi a motorok és az autójavítás megszállottja, afféle „grease monkey”, de ez csak sejttetés szintjén van ott a forgatókönyvben. Valójában az a szép ebben a filmben, hogy az önös érdek és a másik iránt érzett felelősség nem kioltják egymást, hanem valamiféleképpen szimbiózisban tudnak létezni. Nem egyértelmű, hogy Ahmed tényleg a felebarátja iránt érzett sajnálat? szeretet? tisztelet? miatt segít a vérző amerikain, vagy csak annyira el akarja már hagyni ezt a rohadt országot, hogy ez tűnik az egyetlen lehetőségnek számára. Ugyanígy nem teljesen egyértelmű az sem, hogy Kinley-t csak a lelkiismeret tartja-e „shell schock”-állapotban, vagy tényleg kulturális különbségeken át is látja az embert, a megmenteni való bajtársat Ahmedben. Mekkora hátrányból indul, mit kell tennie egy afgánnak, hogy bizonyítsa magát egy amerikai előtt feszült helyzetekben?

Kép a Guy Ritchie's The Covenant című filmből

Ezek a gondolatok tartják életben a filmet, mert egyébiránt nem különösebben izgalmas alkotásról van szó: ha drámázni kell, Ritchie nem tudja kézben tartani a gyeplőt; Kinley PTSD-jelenetei a film legborzalmasabban megrendezett, lefilmezett és megvágott szekvenciái – csak Ahmed már-már sziszifuszi kínlódásának ábrázolása vetekednek vele a túltolt, patetikus, negédes vonósokkal; a háborús akciójelenetek viszont remekül meg vannak koreografálva. Gyllenhaal csuklóból dolgozik, nem erőlteti meg magát túlságosan, a karizmatikus Dar Salimnak viszont jól áll a szűkszavúság, olyan titokzatosságot kap általa a karakter, ami csak elmélyíti az előbb említett kétértelműséget. No, de legalább az ilyenkor általában elkerülhetetlen amerikai patrióta sallangok alig borzolják az európai kedélyeket.

Kép a Guy Ritchie's The Covenant című filmből

Ha valamit eltanult Ritchie a hosszú hollywoodi „vendégszereplés” során, az úgy tűnik, hogy a futószalag fontossága: jóformán be sem mutatták a The Covenantot, már a következő mozija (egy második világháborús kémsztori) utómunkáján dolgozik. Csak ennél rosszabb ne legyen.

Támogass egy kávé árával!
 
The Covenant (A szövetség)

The Covenant (A szövetség)

Színes akciófilm, háborús, 123 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

6 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat