Kritika: The Childe (Park Hoon-jung: Gwigongja) Kritika: The Childe (Park Hoon-jung: Gwigongja)

Vérgőzös utódlás

Park Hoon-jung: Gwigongja / The Childe

ÉRTÉKELD A FILMET!
The Childe
Park Hoon-jung
2023

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A kortárs dél-koreai filmek gyakran kínálnak izgalmas műfaji csavarokat a hollywoodi sablonmintákkal szemben, a The Childe azonban hatásos stiláris megoldásai ellenére előszeretettel kacsintgat az alsópolcos zsánerdarabok megoldásai felé is.

Park Hoon-jung forgatókönyvíró-rendező stílusérzéke már a prológusként szolgáló kezdő jelenetben szembetűnő, ami nemcsak a történet hangulatát vetíti előre, hanem a film fő vonásainak tömör összefoglalásául is szolgál. A nyitó képsorokon egy sokat sejtető, mégis klisés bűnügyi helyszínül szolgáló elhagyott raktárépületben járunk. A megjelenő szereplőket övező sötét szürkeség, a homályos képélességgel való játék már ekkor szembesít a történetet végig meghatározó információvisszatartás gyakorlatával. A film továbbá azonnal megteremti a későbbiekben szintén uralkodó, már-már színtelen, rideg atmoszférát, amibe mégis némi hangulatkeverést hoz egy hordozható régi kisrádióból szóló andalító angol nyelvű sláger, melynek szövegét a kintről beszűrődő esőcseppek zaja mossa el.

Kép a The Childe (Gwigongja) című dél-koreai filmből

A félhomályban szanaszét hagyott, kivehetetlen limlomok között egy székhez bilincselt elegáns férfit és három kisstílű verőlegényt pilantunk meg. A könnyed kameramozgás éppen annyira járja körbe a teret és a szereplőket, hogy a szituáció egyértelmű legyen, de a szorult helyzetbe került hősünket csak hátulról láthatjuk, az arca takarásban marad. Két gengszterfigura elindul rágyújtani és ahogy kilépnek az épületből, a felnyíló ajtón át fény szűrődik be a helységbe, miközben az egyik telefonon beszélő maffiózó hívásából újabb részleteket tudhatunk meg a szituációról és a fogolyról: az elfogás (gyanúsan) könnyen ment, pedig a minden bizonnyal gazdag férfira jelentős vérdíj van kitűzve.

Ekkor már kívülről, a kamerával szemben álló két dohányos mögötti, fókuszon kívüli térben láthatjuk a háttérben zajló eseményeket: az öltönyös figura a megfelelő alkalmat megragadva erőre kap és nemcsak kiszabadul, hanem le is számol harmadik támadójával. A feszültség egyre csak fokozódik, egy közeli képen egy masszív fémszerszámot pillanthatunk meg, ami hirtelen már le is csap a gyanútlan bűnözőkre. A beállítás és a koreográfia az Oldboy híres, kétdimenzíós, síkhatású kalapácsos leszámolásának stilizációját idézi, miközben a lágy aláfestő dallam ismét erőre kap. A kíméletlen erőszak, valamint az előrelátó tervezés és az ellentétes kedélyállapotok halmozása egyszerre jellemzik a stílusosan debütáló titokzatos hőst, akiről sokáig mégis olyan keveset tudunk meg, hogy szinte csak a lezáráskor eszmélünk rá a történetben betöltött szerepére.

Kép a The Childe (Gwigongja) című dél-koreai filmből

A cselekmény ugyanis hirtelen perspektívát vált és egy félvér, nincstelen bokszolófiú kálváriáját követhetjük nyomon, ahogy hirtelen előkerülő gazdag koreai apja vagyonát felhasználva igyekezne megszerezni a szükséges összeget beteg thai anyja életmentő műtétjére. A fiú azonban hiába utazik Dél-Koreába segítségért, az apáról hamar kiderül, hogy nincs már sok neki hátra, az üzletbirodalma elosztásáért pedig az Utódlás marakodó családtagjait is megszégyenítő, véres öröklési háború dúl. A bevett történetmesélési gyakorlat, miszerint a nézők azonosulási pontjaként szolgáló szereplő új résztvevőként csöppen egy már zajló szituációba, hogy a közönség vele együtt ismerhesse meg a fennálló szituáció részleteit ezúttal mégsem működik, hiszen a történések tétje és résztvevői nem kerülnek bemutatásra. A bokszolófiú mindössze az életéért menekül, tetteit a túlélés mellett nem motiválja a nyomozás iránti igény, így az akciójelenetekben kifogástalanul alkalmazott suspense-szerkesztéselv sztoriszinten nem képes feszültséget vinni az eseményekbe.

Kép a The Childe (Gwigongja) című dél-koreai filmből

A The Childe mentális kihívásokat teljesen nélkülöző, pusztán fizikai megmérettetésekre épülő narratívája tehát a kezdetben kínálkozó csavaros thriller helyett sokkal inkább válik akciódús kortárs túlélőfilmmé. A harcok ennek megfelelően egymást túllicitálva fokozódnak az egyszerű verekedésektől az autós üldözéseken át a végső fegyveres leszámolásig, miközben a menekülési lehetőségeket kínáló tér pedig egyre szűkül az erdei rengetegtől és széles autóutaktól egy emeleti szobabelsőig, ahonnan már tényleg nincs kiút. A folyamatos akciók zsigeri élménye és a látvány esztétikája által nyújtott élvezet viszont nem kárpótolja a hagyatéki harcok mögötti családi viszályok és a hatalmi dinamika kifejtetlenségét. A tiszta lelkiismeretű hősnek lehet ugyan szurkolni, hogy beteljesíthesse nemes célját, a fordulatokat mégis a marakodó rokonok és haszonleső segítőik határozzák meg.

Kép a The Childe (Gwigongja) című dél-koreai filmből

A kétdimenziós karakterek, a gyakran amatőrnek ható színészi játék, valamint a jellemfejlődés teljes hiánya ugyanakkor már-már tanmeseszerűvé és mesterkéltté teszik a konzervatív erkölcsi értékrendnek megfelelő megoldásokat és konklúziót. A szereplők közül mindössze a népszerű televíziósztár, Kim Seon-ho titokzatos figurája visz némi színt a máskülönben egyhangú típuskarakterekkel benépesített történetbe. A számító tervezőzseni és az ösztönös pszichopata végletei között ingázó személyiség minden jelenetében ellopja a reflektorfényt, párosa pedig különösen jól működik a bokszolófiú egyenes karakterével, az időnkénti, már-már buddy-movie-kra emlékeztető interakcióik során, melyek – a stílusos akciók mellett – a film legszórakoztatóbb részei.

Kép a The Childe (Gwigongja) című dél-koreai filmből

Az olyan nemzetközi hírnevű dél-koreai filmrendezőkkel szemben, mint Park Chan-wook vagy Bong Joon Ho, akik a sajátos, lokális jegyeket érvényesítő történeteikbe integrált klasszikus műfaji motívumok és általánosítható társadalmi problémák segítségével teszik univerzálisan népszerűvé alkotásaikat, Park Hoon-jung filmjének globalizációs törekvései ugyanakkor mindössze olyan felszínes motívumokban merülnek ki, mint a szereplők származása, az országhatárokon átívelő helyszínek, a megidézett királydrámák konfliktustípusai és bizonyos zsánerklisék, melyeknek gyakran nincs funkciója a tényleges történetben. A The Childe felületes forgatókönyve miatt nem képes azzá a releváns műfajfilmmé válni, amelynek potenciálja ott rejtőzik történetében.

 
The Childe

The Childe

Színes akciófilm, thriller, 118 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat