Kritika | Szono Sion: Red Post on Escher Street Kritika | Szono Sion: Red Post on Escher Street

Statiszták főszerepben

Szono Sion: Red Post on Escher Street

ÉRTÉKELD A FILMET!
Red Post on Escher Street
Szono Sion
2020
Red Post on Escher Street

Red Post on Escher Street

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A kortárs japán film fenegyereke, Szono Sion, egy különleges narratív kísérlettel tér vissza a Red Post on Escher Street által. Őrült bábmesterként több tucat főszereplőt kormányoz egy film-a-filmben típusú történetben, azzal a céllal, hogy az emberi vágyak és intuíciók nyomába eredjen.

Gátlástalanul rohanó világunkban létezik egy huncut anomália, amit zebrának – félreértések elkerülése végett gyalogátkelőnek – hívunk. Amíg a közlekedési lámpák időről-időre megállítják a vágtató autók és járókelők nyüzsgését, addig a zebrák idegen emberek tömegét gyűjtik maguk köré. És mint egy demográfiailag változatos kontrollcsoportot, mindenkit összeköt a várakozás aktusa. Ezalatt szótlanul megjelennek mellettünk életünk statisztái és talán az is eszünkbe jut, hogy a velünk szemben álló szintén főszereplő a saját filmjében, amiben éppen mi vagyunk a statiszták. Szono Sion legújabb rendezése, a Red Post on Escher Street olyan, mintha ezt a „zebrás impressziót” öntené egy parádés, őrülettel feltüzelt formába. Narratív kísérletnek sem utolsó, hogy a film megközelítőleg két tucat főszereplővel mesél intuíció és vágy árnyalatairól, miközben önreflexív kikacsintással parodizálja (és egyszersmind kritizálja) a kortárs japán stúdiórendszert.

Kobayashi (Tatsuhiro Yamaoka), az ország ünnepelt filmrendezője castingot tart legújabb projektjének apropóján. Kimondottan amatőr szereplőket keres, aminek profitra hajtó producere, Mutou (Taro Suwa), nem igazán örül. A felhívás eléri többek között a Kobayashi True Love Club rajongóit, a fiatal özvegyet, Kirokót (Riku Kurokouchi), és az apja halálánál asszisztáló Yasukót (Sen Fujimaru). A casting során több tucat karaktert ismerünk meg, Sion különálló fejezetekkel és flashbackekkel mutatja be azt, hogy ki hogyan jutott el a szereplőválogatásra. A Red Post on Escher Street tehát a mozaikfilmekhez hasonlóan rengeteg párhuzamos szálat indít útnak, de a Bábellel vagy a Magnóliával ellentétben a cél itt nem az, hogy ezek a szálak kerek történetként egyesüljenek. Sion fókuszát magában a perspektívaváltásban találja meg, ami elegánsan visszhangozza a japán filmművészet klasszikus mesterművét, A vihar kapujábant. Ezzel együtt a Red Post inkább Sion szerzői – pozitív értelemben vett – „agymenései”  mentén bontakozik ki, túlmutatva a puszta omázs keretén.

Sion olyan előző filmjeihez képest, mint a Love Exposure, a Red Post jóval visszafogottabb a szexualitás tartalmak és az erőszak terén, de a rendező szokásához híven bizarr és szórakoztató. Emellett ismét amatőr szereplőgárdával dolgozik és az amatőr színészekbe vetett bizalom ezúttal a történet kulcsmotívumaként öröklődik tovább. Ahogy arra a cím is utal, a film a holland grafikust, Maurits Cornelis Eschert idézi, ő alkotta meg a Rajzoló kezeket, amiben két kéz egymást rajzolja egy optikai illúzióra hajazó tükörszerkezetben. Ehhez mérten Escher szellemisége az önreflexivitás és a film-a-filmben konstrukció parafrázisaiként dekódolódnak a Red Postban.

A felvonultatott hangulatok széles skálája és a műfaji kollázsok értelemszerűen eklektikus filmélményt generálnak. A „sionverzumban” megtörténhet, hogy az egyik pillanatban a családkép válsága kerül terítékre, míg a másikban egy csapat rajongólány abszurd indulóját követjük nyomon. És a rendezőt ismerve persze elkerülhetetlen, hogy Zs-kategóriás akciófilmeket idéző verekedésjelenetek is belekeveredjenek a narratívába. A parodisztikus jelleg már-már annyira rásimul a filmre, hogy néhol zavarba ejti nézőjét. A nyugati vagy legalábbis nyugatibb szem számára a színészi játék pengeélen táncol a színpadiasság határán, a tömérdek szereplő kibontása pedig rengeteg időt vesz igénybe. Noha Sion nem fukarkodik a játékidővel, a karakterek szokatlan mennyiségét csikorgó teherként viseli a film a ritmusa. Mindazonáltal a Red Post még véletlenül sem ejti unalomba nézőjét és minden egyes főszereplőjével esettanulmányt nyújt arról, hogy miért választhatja valaki pályájaként a színészmesterséget, egyáltalán az önkifejezést. A személyes hiúságtól a Másik iránt érzett vak imádatig, a realitásból való meneküléstől a valóságba való visszatalálásig,a hősök vágyainak eredettörténetét tárja fel a rendező.

Ahogy a szereposztásnál, úgy a film technikai oldalára is kezdő alkotótársakat vont be maga mellé Sion. Az operatőr, Masaya Suzuki, finoman adaptálódik a film hangulat- és műfajváltásaihoz, hektikus kameramozgásokat vegyítve a minimalista, tűpontosan behatárolt kompozíciókkal. A perspektívaváltás hadműveletét pedig vizuálisan erősíti, hogy a cselekmények újbóli megismétlésekor Suzuki kameraszöget vált, az aktuális főszereplőt leválasztva a tömegről. Elég egy idegen arcról adott hirtelen közeli és a néző már tudja, hogy egy friss vadhajtáson fog továbbhaladni a történet.

A Red Post on Escher Street túl azon, hogy az írói válságot, a sztárperszónát és a produceri befolyást is tematizálja, többet mesél a lélek belső intuícióiról és kevesebbet a filmművészetről. Utóbbi azért sem okoz problémát, mert veszettül különleges az a „százszereplős” kísérlet, aminek margóján Sion elindítja a film-a-filmben narratívát. A karakterek sűrűjében a Red Post végülis empátiára tanítja nézőjét: arra, hogy amikor a zebrán várakozik, a vele szemben állóban ne csak a statisztát, de a főszereplőt is vegye észre.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Red Post on Escher Street

Red Post on Escher Street

Színes vígjáték, filmdráma, 149 perc, 2020

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat