Kritika: Evil Does Not Exist (Hamagucsi Rjúszuke) Kritika: Evil Does Not Exist (Hamagucsi Rjúszuke)

Egy szent szarvas meggyilkolása

Hamagucsi Rjúszuke: Aku wa sonzai shinai / Evil Does Not Exist

ÉRTÉKELD A FILMET!
Evil Does Not Exist
Ryûsuke Hamaguchi (Hamagucsi Rjúszuke)
2023
Evil Does Not Exist

Evil Does Not Exist

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 8 (1)

8
(1)

Szerinted?

0

Időszerű témájú, időtlen formanyelvű film a japán arthouse-fenegyerek boszorkánykonyhájából, talán a kelleténél kissé talányosabbra fazonírozva.

Ritka, hogy egy zenész ha nem is épp forgatókönyvíróként, de ötletgazdaként felkerüljön egy film stáblistájára a szokásos zeneszerzői kredit mellett. Márpedig Isibasi Eiko – akivel Hamagucsi először a méltán agyondíjazott Vezess helyettem-ben dolgozott 2021-ben – egyfajta társszerzője lett az Evil Does Not Existnek (kb. A gonosz nem létezik). A produkció egy laza, kevésbé narratív, zenére létrehozott rövidfilmként indult, aztán túl sok lett a leforgatott nyersanyag (nem meglepő egy olyan alkotótól, akinek első nemzetközi sikere alulról nyaldossa a hat órás futamidőt), így végül „rendes” egészestés alkotássá kerekítették ki a tavaly őszi velencei premierre, ahol a zsűri nagydíjjal honorálta a filmet1.

Az Evil Does Not Exist egy kis japán városkában/üdülőfaluban játszódik, ahol az emberek a hipermodern autókat és a kényelmes házakat leszámítva többé-kevésbé természetközeli állapotban élnek: a forrásból hordják haza az ivóvizet, fával fűtenek, és maguk szedik az erdőből a fűszernek használt vaszabitormát. A történet kvázi-főszereplője az özvegy Takumi, afféle ezermester, aki kislányával éli nyugis életét, amíg meg nem jelennek egy tokiói cég képviselői. A két betolakodó lakossági fórumra hívja össze Mizubiki lakóit, és bemutatják a település mellé tervezett ingatlanfejlesztés részleteit, látszat-közvitára bocsátva azokat. Egy glamping-telepről lenne szó, ami a glamorous és a camping szavak összevarrása: ultramodern, luxus-sátorhelyek olyan „kikapcsolódni vágyó” fővárosiaknak, akik egy talmi természetközeli élményt akarnak az urbánus kényelem elhagyása nélkül. Talán mondani sem kell, de a tervezett beruházás a helybéliek érdekeinek figyelembe vétele nélkül történne, egy őz-útvonal helyére, úgy, hogy a glampingtelep pöcegödre beleszivárogna a talajvízbe, amit az emberek márpedig inni és főzni is használnak.

Kép az Evil Does Not Exist című filmből

Eddig ez sima környezetvédős drámának, legfeljebb dacos öko-thrillernek tűnik, amelyekből készült azért néhány az utóbbi években a szájbarágósabb-amerikaibbtól kezdve egészen a hisztisebb-thunbergesebbig, és Kitagava nagy mélységélességű, távolságtartó, hiperobjektív kamerája sokáig azt is jelzi, hogy ez valahol a kettő között fog elhelyezkedni. Aztán elkezdi kibontani a „másik oldal” karaktereit is: szinte megszánjuk a fővárosi cég két képviselőjét, akik a hátuk közepére kívánják az ezzel a munkával járó cirkuszt, sőt, a férfi, Takahasi arcán szinte gyermeki örömöt látni, amikor felnőttkorában végre először kipróbálhatja, hogy milyen megfogni egy fejszét. Ám a film címe nem feltétlen arra utal, hogy a „betolakodók is emberek”: már a távoli erdőből beszűrődő puskalövések hangjai is valami nagyobbról árulkodnak, s az Evil Does Not Exist vége egy hanekei felkiáltással teljesen más irányba kanyarítja a történetet, talányos katarzist kínál az ősrégi „ember természet ellen”-témára rímelve.

Kép az Evil Does Not Exist című filmből

Ám pont ez a kétértelmű befejezés lehet egy kissé problémás: addigra annyira megszoktuk az addigi objektív kamerakezelést, hogy nehéz a megfelelő kulcs hiányában átváltani egy erősen szubjektív látószögre, és csakis a provokatív cím tudja átfedni a film addigi regisztere és a vége közti diszkrepanciát. A formalista megoldás ellenére az öko-tematika jottányit sem csorbul, sőt, az utóbbi évek fejleményeinek tükrében különösen elegáns marad. Hamagucsi még arra is nagyon figyel, hogy ne lehessen túlzenéléssel vádolni: ugyan Isibasi remek ambientális szólamai szerves részét képezik a film nyelv(ezet)ének, a rendező néha olyan durván vágja el a score sávját, hogy az még annak is felhívja a figyelmét a zenehasználatra, aki egyébként szívesen beletemetkezett volna kép és hang harmóniájába.

Kép az Evil Does Not Exist című filmből

Megzabolázható-e a természet? Lehet-e benne élni nem exploitatív módon? Részei vagyunk-e még, vagy teljesen kidobott már magából? Mennyire fér meg a kapitalista, mindig terjeszkedni akaró céges logika a környezetvédelemmel? (Spoiler: semennyire.) Csupa olyan kérdés, amit feltettek már többen, többféleképpen, de még mindig érvényesek, fontosak, örökérvényűek – azt valószínűleg senkinek sem kell ecsetelni, hogy miért. Nem is a válaszadásban vagy a felesleges moralizálásban jeleskedik Hamagucsi filmje, hanem inkább stílusában, hangulatkeltésben, sajátos nézőpontok felvázolásában.


1 Hamagucsi végül összevágta az eredeti, dialógus nélküli változatot is, amit Isibasi élőzenei kíséretével lehetett megnézni ugyancsak tavaly ősszel egy belga fesztiválon.

Támogass egy kávé árával!
 
Evil Does Not Exist

Evil Does Not Exist

Színes filmdráma, 106 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

8 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat