Kritika: Kubi (Kitano Takesi) Kritika: Kubi (Kitano Takesi)

Megfojtott tűzvirágok

Kitano Takesi: Kubi

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kubi
Takeshi Kitano
2023

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Kitano Takesi feláldozta sajátos vizuális költészetét gunyoros történelmi tablója, a monumentális díszletek és a megalomán harcjelenetek oltárán.

Több mint harminc évet kellett várnia Kitano Takesinek, az ezredforduló környéki japán filmművészet egyik legelismertebb és legsajátosabb rendezőjének, hogy elkészíthesse Kubi című történelmi eposzát. Az ötlet már a 90-es években megfogant Kitanóban, és az akkor még utolsó moziját forgató rendezőisten, Kuroszava is elismerően nyilatkozott a filmtervről. A 2023-as Cannes-i filmfesztiválon debütáló Kubi azonban – Kuroszava várakozásával szemben – aligha mérhető A hét szamuráj zsenijéhez, bár nem is ez volt Kitano célja.

Kép a Kubi című japán filmből

A békés Edo-kort megelőző kegyetlen időszakban játszódó film az akkori Japán nagy újraegyesítőjének, Oda Nobunagának, valamint az uralma alá tartozó klánok és szamuráj hadurak véres hadakozásait mutatja be. A megszámlálhatatlanul sok szálon futó cselekmény könnyen zavarbaejtő és nehezen követhető élménnyé válhat a távol-keleti történelmet kevésbé ismerők számára, és bár Kitano próbálkozik azonosulhatóbb személyes fonalak beemelésével, azok olyan kevés hangsúlyt kapnak, hogy aligha nyújtanak kapaszkodót a fejüket kapkodó nézők számára. Ilyen ígéretes történeti elem Nobunaga és az egyik hadúr, Mitsuhide Akechi homoszexualitása.

Kép a Kubi című japán filmből

A vérengző pszichopata és egomán Nobunaga vágyna Mitsuhide közelségére, ám az egy másik férfibe, méghozzá épp a Nobunaga kormányzása ellen fellázadó Murashigébe szerelmes. Ez a sok zsurnaliszta által kiemelt történetszál azonban aligha a cselekményt szervező „erő”, a narratíva nem a vázolt szerelmi háromszögön alapszik. Ez is jelzi azt, hogy Kitano gunyoros történelmi tablója rendkívül széttartó, zilált, és csapongó; izgalmas felvetése – mely a filmet eltolhatná egy egyszerre progresszív és izgalmas interpretációknak teret adó irányba – elsikkad a megannyi karakter, párhuzamos epizód és indokolatlan gegek közepette.

Kép a Kubi című japán filmből

Kitano korábbi jakuza- és szamurájfilmjeiben tökeletesen egyensúlyozott az egyéni és kollektív történetszálak prezentálásában. Bár azokban is sok karaktert vonultatott fel – ahogy egy gengszterfilmben az megszokott –, mégis föléjük tudott emelni egy-két antihőst, ezáltal egy a nézői befogadásnak kedvezőbb, követhetőbb mederbe terelve cselekményét. A Kubiban a rendező inkább egy korszak, egy állapot bemutatására törekszik a karakterek szövevényes viszonyrendszerével. Talán minden eddigi filmjénél nagyobb szerepet kap állandó dekonstrukciós művelete, amivel műfajok és azok történelmi vagy társadalmi képét igyekszik a rárakódott romantikától megfosztani.

Kép a Kubi című japán filmből

Az olyan gengszterfilmjeiben, mint a Forráspont, vagy a Tűzvirágok, szintén egyértelmű volt dekonstrukciós törekvése, de (anti)hőseiben mégis tetten érhető valamiféle romantizációs, miszticizáló és erősen stilizáló hozzáállás. A Tűzvirágok vagy a Szamuráj főszereplője (mindkettőt maga Kitano alakítja) mind hidegvérű profik, majdhogynem legyőzhetetlen félistenek. A Szamurájban Kitano látását elvesztett szamurájként bánik el csapatnyi kardforgatóval, pusztán a hangok, szagok és saját „megérzései” segítségével. Sergio Leone spagettiwesternjeihez hasonlítható ez a szellemiség, hisz ő is egyszerre tiporta sárba és vérbe Amerika addig idealizált eredettörténetét, és alkotott meg máig ismert, halálosan laza revolverhősöket. Kitano gengszter- és szamurájhősei is már-már képregénybe, vagy rajzfilmbe illőek – ezzel a gyakorlatával azonban a Kubiban felhagy, ezáltal mélyebbre ásva demisztifikációs törekvésében.

Egy pimasz megasztár Japánból – Kitano Takesi-portré

2018. május 18.

Errefelé, Európában többnyire sűrűn bólogatnak a konesszőrök, ha Kitano Takesi nevét hallják. És már mondják is: persze, ő a Tűzvirágok rendezője, kapott is érte egy Arany Oroszlánt 1997-ben. De kapott egy Ezüst Oroszlánt is 2003-ban, A szamuráj című filmjéért. És Cannes-ban is jól áll a szénája, bizony, kétszer is jelölték Arany Pálmára: 1999-ben a Kikudzsiró nyaráért, 2010-ben pedig az Emésztő haragért. Kiváló filmrendező! Kuroszava mester lelke valószínűleg beleköltözött 1998-ban.

Olvasd tovább  

Karikaturisztikus, elnagyolt karakterei már nem lazák, nem érdemelnek semmi tiszteletet, csak hataloméhes, agresszív és harsány vadállatokként ugrándoznak a 16. századi díszletek között. A Tűzvirágok gengszterhőse még azért gyilkolt annyit, hogy haldokló felesége mellett lehessen zavartalanul utolsó napjain, a Kubiban Mitsuhide képes feláldozni szerelmét a hatalom megkaparintásáért. A bárminemű elvek kiveszésével együtt azok a maszkulin energiák is szublimálnak a filmből, amiket talán Kitano mellett csak Michael Mann tudott hasonló beleérzéssel ábrázolni: karakterei immár csak megvetendő férgek.

Kép a Kubi című japán filmből

A rendező előző szamurájfilmjét még az tette érdekessé, ahogyan a gengszter- (avagy jakuza-) filmek toposzait ültette át a többszáz évvel korábbi Japánba. Míg Kuroszava eposzaiban a nyugati közönség inkább a westernfilmek szenzibilitátását vélte felfedezni, Kitano Szamurájában olyan gengszterfilmes toposzok vonulnak fel, mint a bűnt elkerülni képtelen antihős (és bukása), vagy a bandaháborúk; még a zsáner ikonográfiájának egyik központi eleme, a pisztoly is felbukkan. A Kubi izgalmas műfajkeverés helyett minden lapját felteszi a klasszikus szamurájfilm gyomorforgató, visszataszító, és végtelenül cinikus kiforgatására.

Kép a Kubi című japán filmből

Kitano meglepő (vagy épp csalódást keltő) új gyakorlatait még üdvözölheti is a cinefil közönség, azonban legutóbbi filmjében nyoma veszett egyik legnagyobb erényének; annak a vizuális költészetnek, ami nyers, erőszakos jeleneteit csodaszépen ellensúlyozta, elképesztő érzékkel megragadva azt a stilizációs formát, ami a posztmodern film legjobbjai közé emelte műveit. Eltűntek a gyönyörő kompozíciók, képi metaforák és az asszociációs montázsok. Helyettük maradtak a drága díszletek, kosztümök, a többszáz statisztát megmozgató harcjelenetek, amik a nagy költségvetés ellenére (ez Kitano legdrágább mozija) sokszor egy televíziós peodukció jeleneteinek erződnek. Nincs már költészet, csak spriccelő vér.

Támogass egy kávé árával!
 
Kubi

Kubi

Színes akciófilm, filmdráma, történelmi, 131 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat