Ingyenesen nézhetők az Online Japán Filmfesztivál filmjei júniusban Ingyenesen nézhetők az Online Japán Filmfesztivál filmjei júniusban

Ingyenesen nézhetők az Online Japán Filmfesztivál filmjei júniusban

Egy év kihagyás után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén újra megrendezi a JFF Online Japán Filmfesztivált. Június 5. és július 3. között Magyarország bármely pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, ingyenesen lehet majd megnézni 23 kortárs japán filmet és két minisorozatot, köztük a kritikusok által elismert, díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt.

A válogatásban szerepel Josino Kóhei a Japán Filmakadémiától az idén tíz jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című alkotása. A film két filmrendező „párbaján” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime, ezáltal film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is.

Kép Csúcsanimék! című japán filmből

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Csihajafuru trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro egy újabb coming-of-age történettel tér vissza: a 2023-ban a Kinema Junpo Awardson díjazott, Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett, látványos jelenetei teszik hatásossá.

Kép Az engem meghatározó vonalak című japán filmből

Igazi kuriózum, hogy a kínálatban szerepel Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa, amely 1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, illetve a Velencei Filmfesztivál nagydíjáért versenyzett. A film 1928-ban játszódik; Oisi Hiszako általános iskolai tanárnőt modern nézetei miatt a falu gyanakvással figyeli, de tanítványai – tizenkét gyermek – hamarosan megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború, a tanárnő rémülten látja a fiúk lelkesedését. Nyolc év múlva látjuk őt viszont, amikor úgy dönt, visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét gyermekből már csak néhányan élnek.

Kép a Tizenkét szempár című japán filmből

Június 5. és június 19. között a fesztivál weboldalán minden nap elérhető lesz mind a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a két minisorozat is. A filmeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újra lehet nézni, magyar, angol vagy néhány film esetében japán felirattal.

A JFF Online Japán Filmfesztivált 2021. februárjában szervezték me először, és azóta több mint 20 országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket. További részletek a Japán Alapítvány honlapján.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat