Kritika: Fallen Leaves (Aki Kaurismäki: Kuolleet lehdet) Kritika: Fallen Leaves (Aki Kaurismäki: Kuolleet lehdet)

Kuplémozi

Aki Kaurismäki: Kuolleet lehdet / Fallen Leaves

ÉRTÉKELD A FILMET!
Fallen Leaves
Aki Kaurismäki
2023

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

[Cannes 2023] Aki Kaurismäki már idestova negyven éve csinálja ugyanazt a filmet, de még mindig szeretjük.

A finn fenegyerek láthatóan nem érzi otthon magát a vakuk csattogásában és a vörös szőnyegen: a szereplőéihez hasonló faarccal, fityegő cigivel, enerváltan csetlett-botlott-mórikált a cannes-i fesztiválpalota előtti ovációban, egy adott ponton még az egyik tévés operatőr kameráját is túszul ejtette a tapsoló közönség legnagyobb derülésére. Végre egy őszinte ember! S egyúttal legalább az is kiderült, hogy az alkotó maga is olyan, mint a filmjei. Egy szeretnivaló proli, aki inkább inna sört egy füstös karaoke-bárban, mint pezsgőt egy yachton.

A Hulló falevelekben ismét munkásosztálybéli karaktereket – egy férfit és egy nőt – dob be egy sirki alaphelyzetbe: összejöhetnének, de a műfaj szabályainak megfelelően mindig eléjük gördül valamilyen akadály, mint pl. a pasi alkoholizmusa, vagy egy szél által elfújt cetli, amire a nő telefonszámra volt leírva. Cselekményt bővebben ismertetni már-már felesleges, hiszen az ezúttal parodizált műfajban – a melodrámában – is szinte aleatorikusan döntődik el, hogy éppen mi következzen a sztoriban, a tét úgyis a szentimentalizmus fokozása. Ez tényleg az a műfaj, amit egy mesterséges intelligencia is meghírhatna.

No de mi lesz, ha a melodrámából kivesszük a drámát és a színészi játék zömét, de meghagyjuk a helyzeteket és párbeszédelemeket – no meg az obligát negédes soundtracket? Tipikus Kaurismäki-mozi, ami egyszerre műfajparódia és hommage, attól függően, hogy ki és honnan nézi. Aki filmjeit szeretni felér a skizofréniával: egyszerre mutatja meg az éppen parodizált műfaj határait és hibáit, és egyszerre emeli azt piedesztálra. Már idestova negyven éve csinálja ugyanazt a „kupléfilmet”, de még mindig szeretjük: minden egyes alkotásával csiszol egy picit a Kaurismäki-formulán, aminek eredményeképpen ő a kortárs nemzetközi színtér egyik legegyedibb stílusú rendezője. Egyetlen ikertestvére van: Jim Jarmusch, s ennek a szellemi rokonságnak a be- és elismerésében odáig megy most Aki, hogy filmjei szereplőjével a legutolsó Jarmusch-filmet – a zombisat – nézeti meg a moziban, és olyan klasszikusok mellé helyezi őket, mint Godard vagy Bresson alkotásai. Jarmusch mellett magát a cannes-i fennkölt moziközönséget is hecceli: az ócska Ritz munkásmozi plakátjai között elfér minden egymás mellett Bressontól exploitationig, a lényeg, hogy rajta legyen a pálmás logó. Ezek nem okos, dekódolandó filmtörténeti metautalások, hanem üres manírok, rágcsálnivalók a mindenben rejtett jelentést keresőknek.

Nemcsak a filmtörténetet szívatja, hanem a világpolitika témáit és az időérzékelésünket is: a filmben látható naptáron 2024 szerepel, de az oroszok még mindig Mariupolt lövik, s mindez egy olyan világban, ahol a rádiók a 60-as évekből maradtak fenn, és még mindig léteznek internetkávézók olyan prolik számára, akiknek nincs otthon laptopja. A finn országimázs-iroda biztosan nem Akit fogja felkérni arra, hogy turisztikai videót forgasson nekik: a rendező Helsinkije magányos, lepattant és a szerelem ellen dolgozik. A Kaurismäki-féle irónia arra is jó, hogy a kiglancolt, burzsuj (fesztivál)közönséget magával szembesítse: tényleg megesik a szívünk a munkásosztályon, vagy csak úgy teszünk, mert így kívánja meg a műfaj? Nemcsak filmfogyasztási automatizmusainkra hívja fel a figyelmet, hanem az emberiekre is, amikor pedig a színészek fapofával, meggyőződés nélkül elmormolt dialógusait egy félmosoly koronázza, az maga a megváltás. Kaurismäki a homeopata filmkészítés zsenije: csak nyomokban tartalmaz bármit is, akkora hígításban, hogy az már hatástalan. De úgyis az a lényeg, amit az üvegen ír, nem?

Aki látta az Árnyak a paradicsombant vagy az Arielt, az jóleső ismerősség-érzéssel fogadja majd a Hulló faleveleket is, ez viszont nem jelenti azt, hogy felesleges lenne Kaurismäki új filmje. A rituálé ugyanis ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb –, mint az úgynevezett tartalom. De jaj annak, aki komolyan veszi.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat