Romantikus

Szeretek, tehát vagyok – Monia Chokri: Simple comme Sylvain / The Nature of Love / A szerelem természete

2023. szeptember 20. – írta

Monia Chokri neve ismerősen csenghet a hazai moziközönségnek: a tavalyi kolozsvári TIFF-en a versenyfilmek között szerepelt Babysitter című filmje. Legfrissebb alkotása, A szerelem természete a Québecben élő és alkotó rendező harmadik nagyjátékfilmje, amely a korábbi műveihez hasonlóan szintén a romantikus komédia műfaja felől próbálja megfejteni az egymással folyton összegabalyodó férfi és női lelkeket.

Hivatásos kukkoló – Szabó Mátyás: Látom, amit látsz

2023. június 29. – írta

Milyen lenne, ha egy másik ember szemével láthatnánk a világot? És ha ebbe az emberbe időközben még bele is szeretnénk? Ja, és mindezt úgy, hogy közben elveszett gyerekekre kell rácsatlakoznunk, ezáltal megtalálva és megmentve őket. Szabó Mátyás első nagyjátékfilmje kisköltségvetésű sci-fiként indul, később viszont szerzőibb köntöst felvéve a racionalitást oly sokszor nélkülöző emberi kapcsolataink vizsgálatába kezd.

A Pixar nem tud hibázni – Peter Sohn: Elemental / Elemi

2023. június 20. – írta

Van valami vérprofi és lefegyverzően pimasz a lámpás stúdió filmjeiben. Alkotóik mesteri dramaturgiai érzékkel manipulálják gyermek és felnőtt nézők érzelmi világát, hogy akkor is megjelenjen az a bizonyos könnycsepp, ha az első pillanattól kezdve pontosan tudjuk, hová fut ki a cselekmény. Épp ez a helyzet az Elemi esetében, ami még így is a stúdió egyik legjobb közelmúltbéli filmje.

Látszatélet – Maryam Touzani: Le bleu du caften / The Blue Caftan / A kék kaftán

2023. június 5. – írta

Maryam Touzani tavalyi rendezésével is hű maradt jól ismert alkotói krédójához: A kék kaftánban egymás után dőlnek a társadalmi tabuk, akár bábuk a tekepályán, a végeredmény mégsem egy fontoskodó szociális problémafilm, hanem egy csendesen szívhez simuló melodráma, mely éppoly finom szövésű, akár a címében szereplő petróleumkék ruhaköltemény.

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat