James Foley: Confidence / Lépéselőny James Foley: Confidence / Lépéselőny

Elpuskázott bizalomjáték

James Foley: Confidence / Lépéselőny

ÉRTÉKELD A FILMET!
Lépéselőny
James Foley
2003

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Elég gyanús, ha egy film ilyen vallomással kezdődik: „Halott vagyok.” Ugyanis valami kiváló játékra van ebben az esetben szükség, hogy a fikciós keretek következetessége megmaradjon, a halott hang beszéljen.

A Lépéselőnyben ez a megoldás nem túl bravúros: csalókról van szó, akiknek minden szava és gesztusa becsapás, így kiderül, a kezdő mondat is hazugság a javából, és miután a látszat-halál előtti hét eseményeit elmesélte, a bandavezér Jake Vig szépen föltápászkodik, letépi véres ingét és művér-tartályokkal bélelt mellényét, bevárja barátait, akik nyilván Cabrioban érkeznek, és tovahajtanak, bele a gondok nélküli életbe. A Lépéselőny egyike azoknak, az utóbbi időben sajnos futószalagon gyártott gengszterfilmeknek, amelyekben a bűnözők rokonszenvesek, és mindenki más magasról le van ejtve, aki mer az nyer, meg hasonló közszájon forgó bölcsességek. Az erős karakterek mintha valóban be is indítanának egyfajta szimpátiát, de a hamis banki ügylet, ami a cselekmény legizgalmasabb része lenne, annyira el van bonyolítva, hogy már az sem érthető, mitől sikerül és mitől nem. Egyébként lehet, hogy egy közgazdász megértené, kérdés, a közönség hány százaléka rendelkezik magas fokú gazdasági ismeretekkel.

James Foley: Confidence / Lépéselőny

A történet kis csalókról és őket csőbe húzó nagy csalókról szól, hogy aztán a kis csalók meglepetésszerűen legyőzzenek mindenkit, a Királynak nevezett alvilági hatalmasságot, a rendőrséget és a bank biztonsági embereit egyaránt. A meglepetés sajnos azonban annyira elő van készítve, hogy nem jelent különösebb fordulatot, hiszen a jelenetek többsége után azonnal kiderül, színjáték volt, és az úgynevezett valóság egy szinttel odébb költözik. Az ügyfelek és a néző hiszékenységével való játék csak egy bizonyos határig izgalmas, a csalások túl könnyen derülnek ki, nincs már tétjük. Ilyen cselekményben a színészi játéknak is el kell sikkadnia, pedig Dustin Hoffman mindent belevet a hiperaktív maffiafőnök figurájába, amelynek mégsincs tere kibontakozni, Andy Garcia pedig meg sem próbál különösebb mélységet vinni a korrupt FBI ügynök alakításába.

James Foley: Confidence / Lépéselőny

A forgatókönyvnek ezek fölött is van egy óriási hibája: a történetet Jake meséli, és hogy ez hitelesen jelenjen meg, egy mellékszereplő pisztolyt tart a halántékához, miközben bíztatja, hogy mesélje el a titokzatos banki ügylet lefolyását. Jake a körülményekhez képest iszonyú részletesen mesél, az egész film egyetlen flashback, melyet a jelen idejű történések néha megszakítanak. Ez a jelen idő nyűg a film hátán, mert nagyjából abban merül ki, hogy a biztonsági ember dühösen hadonászik a fegyverrel – másodosztályú televíziós filmekben látni ennyire olcsó megoldást. És akkor oda a hitelesség, oda az idősíkok közötti pörgő ritmusú ugrálás, ami a hasonló gengszterfilmekhez már obligát hozzátartozna. A műfaj konvencióinak csak a látszatát vette át a Lépéselőny stábja, ami már nem elég arra, hogy a csalás jól működhessen.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat