Ilinca Călugăreanu: Chuck Norris vs Communism Ilinca Călugăreanu: Chuck Norris vs Communism

…és a VHS a mennybe megy

Ilinca Călugăreanu: Chuck Norris vs Communism

ÉRTÉKELD A FILMET!
Chuck Norris vs Communism
Ilinca Călugăreanu
2015
Chuck Norris vs Communism

Chuck Norris vs Communism

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az idei TIFF már hagyományos HBO-napjának egyik legnagyobb dobása a Sundance-t is megjárt Chuck Norris vs. Communism című doksi volt, még az esti bulit is ilyen tematikával szervezték. A filmnek mondhatni könnyű dolga volt a TIFF-en: egy cinefilről szól, cinefileknek. A mindenkiben rejlő cinefil-gyermeknek.

Nem véletlenül említek gyermeket: a téma az átkosból ered, amikor a mostani fiatal felnőtt generáció életeinek legszebb éveit töltötte. Ezeket az éveket tették még szebbé az akkor még nehezen hozzáférhető/beszerezhető filmélmények, főleg a hollywoodiak. Mindenki tudja, miről van szó: az össze-vissza, nézhetetlenné másolt videókazettákról, amiket ki tudja honnan lopott és hogyan tákolt lejátszókon néztünk, egy blokklakás vagy egy falusi kultúrotthon (legtöbbször fekete-fehér) bolházó tévéje elé zsúfolódva, izzadtan, jobb híján a képekre koncentrálva. A román anyanyelvű közönségnek nagyobb szerencséje volt: az ő nyelvükön szólalt meg Irina Nistor, Hollywood ideiglenes romániai helytartója, a voiceover-messiás, akinek hangja újramesélte, interpretálta, sőt szinte adaptálta az amerikai zsánerfilmeket (és nemcsak: Keresztapától zsé-kategóriás horror-sci-fikig mindent). Mi, erdélyi magyar kölkek, így még románul is tanulhattunk volna, ha nem a robbanások és a csókok érdekeltek volna minket inkább.

Generációs történet ez, és pont ezért borzaszóan személyes téma: mindenkiben akkora nosztalgialavinát képes elindítani, hogy tényleg csak össze kell gyűjtögetni őket. Így is indul a film: romániai személyiségek (nem is csak feltétlenül filmesek) lelkesen nyilatkoznak gyerekkorukról, filmfogyasztási szokásaikról, ezeknek személyiségük formálódására tett hatásáról. Ilyen lelkendező beszélő fejek közé iktatják be az alkotók Irina Nistor és a titokzatos Zamfir úr történetét, akik – a film témájának megfelelően természetesen csak hangban – regélik el, hogyan is zajlottak pontosan ezek a szigorúan titkos és piszkos ügyek a 80-as évek közepétől kezdődően. Ezeket a sztorikat egy elég ritkán használt, inkább híradókból megszokott módszerrel illusztrálják, ún. „re-enactment”-ekkel, így kapja meg végre Nistor asszony a maga fiktív mását Ana Maria Moldovan színészenő személyében, a titokzatos háttérembert pedig Dan Chiorean kolozsvári színész alakítja. A történet filmbe illően kalandos: Zamfir rájött, hogy kihasználhatja (exploitation!) a veszettül cinefil Nistort, aki szorgalmasan fordította neki angolról a filmeket. Hangalámondással elkészített egy mesterpéldányt, amit majd Zamfir sokszorosított és szétjuttatott az egész országba, egy kiterjedt hálózaton keresztül (a végén már 360 VHS-másolóval rendelkezett). S mindez a szeku orra alatt. Talán megtűrve, talán támogatva? Mindenesetre nem expliciten tiltva, hiszen az akkori elvtársak is meglehetősen habzsolták a Nistor hangjával ellátott „kontrabandás” kazettákat. A szép az, hogy a kommunizmus nyomorának kellős közepén ez a pasas egy igazi, tökéletesre csiszolt kapitalista bizniszt épített fel, az emberek kulturális szomjúságát kihasználva (exploitation!).

Ha már személyes történet, akkor hadd fogjam én is (még) személyesebbre: én is ebből a generációból származom, az én agyamba is örökre beleégett Irina Nistor hangja. És épp ezért volt reveláció, amikor a nyolc évvel ezelőtti TIFF-en hirtelen megszólalt valahonnan mellőlem a teremből. A közönségből. (Ha nem tagad ki a Kedves Olvasó, akkor még az akkori blogposztot is belinkelem ide.) Akkor esett le, hogy ennek a nőnek ez nem csupán egy piszkos meló volt, vagy megélhetési overdubbing, de még csak rendszerellenes mozgalmárkodás sem. Ő tényleg a filmek szeretetéből csinálta, és ezt erősíti meg ez a dokfilm is, sőt, ezt erősítette meg ő maga is, amikor a film vetítése után az eszeveszetten tomboló, mondhatni rajongóiból (de legalábbis padawanjaiból) álló közönséghez szólt a Köztársaság (Florin Piersic) moziban. És ezért lesz (marad) végtelenül szimpatikus Irina Nistor, ez a férfit és nőt egyaránt újranarráló szinte androgün hangikon, az amcsi filmek belső, román lelkiismerete (káromkodásokat pl. soha nem fordított!), a gyűrött szalagok védnöke.

A film legnagyobb húzása az, hogy egész a végéig képes kihúzni azt a pillanatot, amikor végre a közönség is megtekintheti az arc nélküli hangot: a végén felbukkan személyesen Nistor is, Zamfir úr is, sőt még a velük dolgozó szekus is. És noha a filmben nem konkrétan kimondott, de megszellőztetett premissza – miszerint ezek a filmek, illetve ez a „mozgalom” aktívan hozzájárult volna a kommunizmus bukásáshoz – talán-talán egy picit túlzásnak tűnik, addigra már a néző kilóra meg van véve, és ezt is elfogadja. Hiszen olyasmire épít az alkotás, ami mindenkinek a legnagyobb kincs: a gyerekkori emlékeire. Arra a korszakra, amikor belezúgtunk a filmekbe, még úgy, szaggatott, bolhás, nyávogó hangú VHS-kazettákról is. Arról a korszakról, amikor még hittünk az amerikai hősökben, amikor a filmek varázslatot jelentettek. És nem ezt próbáljuk visszakapni minden egyes alkalommal, amikor beülünk a mozi sötétjébe?

És hogy miért Chuck Norris? Hát mert ő osztja a nullát és ha tojás kell neki, felnyit egy csirkét, meg persze ő tudja a pi utolsó számjegyét is. De még neki is szinkronra volt szüksége.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Chuck Norris vs Communism

Chuck Norris vs Communism

Színes dokumentumfilm, történelmi, 78 perc, 2015

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson